Σύγκρουση μέχρις εσχάτων: Η Καταλονία μονοπωλεί το ενδιαφέρον στα ΜΜΕ…




Το καταλoνικό ζήτημα βρίσκεται για δεύτερη συνεχή μέρα στο επίκεντρο του βελγικού, γαλλόφωνου και ολλανδόφωνου Τύπου. Συγκεκριμένα, την άποψη ότι η Μαδρίτη δείχνει να επιδιώκει μια «σύγκρουση μέχρις εσχάτων» με την καταλανική κυβέρνηση, απειλώντας την ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 και θα την απογυμνώσει από αρμοδιότητες, τη στιγμή που ο Καταλανός πρόεδρος Puigdemont ζητά μετ’ επιτάσεως διεθνή μεσολάβηση, εκφράζει η De Standaard στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο.

Με «ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω» παρομοιάζει η De Morgen το καταλανικό αίτημα για απόσχιση, καθώς οι Καταλανοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι ‘να βάλουν νερό στο κρασί τους’ και εμφανίζονται έτοιμοι να φτάσουν μέχρι το τέλος. «Πιο κοντά από ποτέ» θεωρεί η εφημερίδα ότι βρίσκεται το ενδεχόμενο μιας ανεξαρτησίας της Καταλονίας, με τον Puigdemont να βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του και να έχει δημιουργήσει ένα ιδανικό σκηνικό προκειμένου να παρουσιαστεί ως «μάρτυρας».

Η εφημερίδα πλέκει το εγκώμιο του κατά τα άλλα αμφιλεγόμενου προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως με τους επιδέξιους ελιγμούς του την Κυριακή κατήγαγε νίκη μεγάλη σε ηθικό επίπεδο, εκμεταλλευόμενος και την απερισκεψία της ισπανικής κυβέρνησης. Όπως ειδικότερα εξηγεί η εφημερίδα, η αδιαλλαξία του Puigdemont σε συνδυασμό με την απουσία βίας από την πλευρά του, έχουν φέρει πιο κοντά από ποτέ την εκπλήρωση της ιστορικής του αποστολής, δηλαδή την καταλονική ανεξαρτησία.

Σύμφωνα με τη De Standaard, μύδρους εναντίον της ΕΕ εξαπολύει το N-VA (Συντηρητικοί Εθνικιστές) για την απροθυμία της να καταδικάσει τα γεγονότα στην Καταλονία, με πολλά από τα κορυφαία στελέχη του να ζητούν μάλιστα έως και την παραίτηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η εφημερίδα παραθέτει τους λόγους για τους οποίους η Κομισιόν αποφεύγει να πάρει θέση ακόμα και για τη χρήση βίας από την πλευρά της ισπανικής αστυνομίας. Σημειώνεται ειδικότερα πως οι Φλαμανδοί εθνικιστές ζητούν την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ Μαδρίτης-Βαρκελώνης με διεθνή μεσολάβηση και εξέδωσαν ανακοίνωση όπου σημειώνεται ότι «η ετυμηγορία του καταλανικού λαού υπήρξε σαφής». «Για το N-VA είναι σαφές ότι πρέπει να ακολουθήσει τώρα διάλογος προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στην επιθυμία που εξέφρασε ο καταλανικός λαός», αναφέρει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά τους οι Φλαμανδοί Πράσινοι επικρίνουν εξίσου την εφεκτική στάση της ΕΕ και ζητούν από Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ να αναλάβουν διαμεσολαβητική πρωτοβουλία. Ενώ όλη η Ευρώπη βράζει από την οργή για το «καταλανικό» ζήτημα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ‘περί άλλων τυρβάζουν’ και τηρούν μια επονείδιστη ‘σιγήν ιχθύος’, σημειώνει με τη σειρά της η De Morgen, αναφέροντας ως λόγους τους διάχυτους φόβους για αποσταθεροποίηση της Ευρώπης σε περίπτωση που αναζωπυρωθούν τα αποσχιστικά κινήματα, αλλά και την ένταξη του Ισπανού πρωθυπουργού Ραχόι στη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: «Ο M. Rajoy δεν είναι Α. Τσίπρας που μπορείς πιο εύκολα να περιθωριοποιήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Τέλος η De Tijd ασκεί κι αυτή κριτική στην Κομισιόν για την «άνευρη και υποτονική» της αντίδραση στο καταλανικό, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως με το να στοιχηθεί άκριτα πίσω από τον Rajoy «χάνει και αυτή κάθε νομιμοποίηση». Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η Κομισιόν, με το να εκθειάζει τον Rajoy για το ηγετικό του προφίλ, ύστερα από την αστυνομική βία της Κυριακής, γίνεται πλέον κι εκείνη «μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης» σε ό,τι αφορά το καταλανικό ζήτημα.

Στην ευρωπαϊκή σιωπή, στο όνομα της μη παρέμβασης, επικεντρώνεται η Le Soir στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, αναφέροντας ότι η Κομισιόν αρνείται να παίξει το ρόλο του διαιτητή, ενώ καλεί σε διάλογο όλους τους εμπλεκόμενους, δηλώνοντας ότι η βία δεν μπορεί να συνιστά πολιτικό εργαλείο, χωρίς, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η εφημερίδα, να αποσαφηνίζει αν εννοεί την πολιτική βία των αυτονομιστών ηγετών στο καταλανικό κοινοβούλιο, οι οποίοι οργάνωσαν μία ψηφοφορία απουσία της αντιπολίτευσης, ή την αστυνομική βία της Κυριακής. Αν η Κομισιόν ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους να περάσουν από την αντιπαράθεση στο διάλογο είναι γιατί μέχρι τώρα ούτε η Μαδρίτη ούτε η Βαρκελώνη κατέφυγαν στο εν λόγω μέσο, συνεχίζει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι τρεις είναι πλέον οι εναλλακτικές που προσφέρονται στους Ισπανούς και Καταλανούς ιθύνοντες: Ένα άλμα προς την ανεξαρτησία, η προώθηση του διαλόγου και εν συνεχεία οι μεταρρυθμίσεις ή η εμπλοκή σε μία νέα εκλογική μάχη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η La Libre Belgique εξετάζει στο πρωτοσέλιδό της τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει πια τα μάτια απέναντι στο καταλανικό πρόβλημα, μετά τις εικόνες των βιαιοπραγιών που έκαναν το γύρο του κόσμου, ενώ στο κύριο άρθρο της κάνει λόγο αφενός για μία απογοητευτική στάση των ισπανικών και ευρωπαϊκών αρχών, η οποία προδίδει έλλειψη στρατηγικής και διορατικότητας και αφετέρου για μία διπλά αρνητική συνέπεια τόσο για την Ισπανία, η οποία, υιοθετώντας την πιο σκληρή δυνατή θέση, έχασε μέρος της αξιοπιστίας της και κατάφερε να ριζοσπαστικοποιήσει ακόμα και αυτούς στην Καταλονία που ήταν αναποφάσιστοι ή ουδέτεροι σε σχέση με την ανεξαρτησία, όσο και για την Ευρώπη, της οποίας η σιγή το Σαββατοκύριακο προκάλεσε αμηχανία, δεδομένου ότι αυτή δε συνιστά απλά ένα ψυχρό οργανισμό αλλά αποτελείται από τις αρχές και τις αξίες της.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 03/10/2017 22:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: