Σφοδρή επίθεση του Τζον Μακέιν στον Ντ. Τραμπ: “Nα είναι περισσότερο προσεχτικός” προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ




Ο Τζον Μακέιν σε ομιλία του επιτέθηκε σφοδρά κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κάνοντας λόγο για “ευκαιριακό εθνικισμό”. Απαντώντας το Τραμπ, προειδοποίησε τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή να “είναι περισσότερο προσεχτικός” καθώς είναι ενδεχόμενο σε κάποια στιγμή ο ίδιος “ν’ αντεπιτεθεί,” σχολιάζει το CNN.

Ο Μακέιν τιμήθηκε με το ειδικό μετάλλιο τιμής (Liberty Medal) στην Φιλαδέλφεια το βράδυ της Δευτέρας, ενώ προειδοποίησε τις ΗΠΑ έναντι του κινδύνου να βρεθούν αντιμέτωπες “με έναν ευκαιριακό εθνικισμό, ο οποίος ‘μαγειρεύεται’ από ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν θύματα, παρά να επιλύσουν προβλήματα.”

Στην ομιλία του, ο βετεράνος γερουσιαστής, εναντιώθηκε πολιτικά στον πρόεδρο Τραμπ, με τον οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό, σύμφωνα με την άποψη πολιτικών αναλυτών.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δήλωσε χθες στην εκπομπή “The Chris Plante Show” ότι άκουσε την κριτική και προειδοποίησε τον Μακέιν να είναι προσεχτικός. Ο παρουσιαστής τον ρώτησε: “Σας επιτέθηκε ξανά. Ακούσατε τι είπε ο Γερουσιαστής Μακέιν;”

“Ναι το άκουσα. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεχτικοί γιατί κάποιες φορές αντεπιτίθεμαι. Είμαι πολύ καλός. Είμαι υπερβολικά καλός. Αλλά κάποιες φορές αντεπιτίθεμαι και δεν θα είναι ωραίο,”προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο Μακέιν αντιδρώντας στην απειλή του Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Έχω αντιμετωπίσει σοβαρότερες προκλήσεις από αυτό.”

Η διαμάχη μεταξύ των δύο αντρών διαρκεί εδώ και χρόνια, ενώ ο Τραμπ είχε -πριν δύο χρόνια- δηλώσει ότι ο Μακέιν δεν είναι ήρωας πολέμου, επειδή είχε αιχμαλωτιστεί στο Βιετνάμ.

“Δεν είναι ήρωας πολέμου,” είχε δηλώσει ο Τραμπ στον πολιτικό σύμβουλο και υπεύθυνο δημοσκοπήσεων Φρανκ Λουντζ, το 2015. “Μα είναι ήρωας πολέμου,” αντέτεινε ο Λουντζ. “Είναι ένας ήρωας πολέμου επειδή είχε αιχμαλωτιστεί,” είπε ο Τραμπ διακόπτοντας τον Λουντζ. “Μου αρέσουν οι άνθρωποι που δεν έχουν αιχμαλωτιστεί. Εντάξει; Μισώ να το λέω αυτό. Είναι ένας ήρωας πολέμου επειδή αιχμαλωτίστηκε,” επέμενε ο Τραμπ.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο αντρών συνεχίστηκε στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016, καθώς ο Μακέιν ασκούσε κριτική κατά των θέσεων που εξέφραζε ο Τραμπ. Ο γερουσιαστής απέσυρε την υποστήριξη του στην προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ, όταν γνωστοποιήθηκε το βίντεο με τα σεξουαλικά σχόλια του Τραμπ (Access Hollywood video) που προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ, επαναφέροντας στο προσκήνιο της επικαιρότητας το ζήτημα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων κατά γυναικών.

Ο Τραμπ τελικά εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ ο Μακέιν επανεκλέχθηκε στην Αριζόνα με την πολιτική διαμάχη τους να συνεχίζεται. Ο βεταράνος γερουσιαστής, καταψήφισε τελικά το νομοσχέδιο που είχαν καταθέσει οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία τον Ιούλιο, για την κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η ενέργεια του αυτή, προκάλεσε την οργή του προέδρου Τραμπ.

“Εννοείτε τον Γερουσιαστή Μακέιν, αυτόν που ψήφισε κατά του Obamacare;” αναρωτήθηκε ρητορικά ο Τραμπ στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον περασμένο Αύγουστο. “Εννοείτε τον Γερουσιαστή Μακέιν που ψήφισε εναντίον μας, για να μην έχουμε ένα καλό σύστημα υγείας;” επανέλαβε ρητορικά ο ίδιος.

Η συνεχιζόμενη εκατέρωθεν άσκηση κριτικής συνέβαλε στην ομιλία που έκανε την Δευτέρα ο Μακέιν, καθώς τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί τον τίμησαν για την μακρόχρονη προσφορά του στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Ο Μακέιν ήταν προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2008.
Η κλιμάκωση της πολιτικής διαμάχης μεταξύ των δύο αντρών, εκτιμάται ότι μπορεί να πλήξει πολιτικά τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς η νομοθετική στασιμότητα χαρακτήρισε την εννιάμηνη παραμονή του στην εξουσία. Την περίοδο αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δραστηριοποιηθεί προκειμένου να προωθήσει το νομοσχέδιο για την φορολογική μεταρρύθμιση, με κύρια επιδίωξη την απλούστευση του φορολογικού κώδικα που εφαρμόζεται τις τελευταίες δεκαετίες στις ΗΠΑ.

Οι εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι για την ψήφιση του νομοσχεδίου θα δοθεί σκληρή πολιτική μάχη στην Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 52 εδρών έναντι 48 εδρών των Δημοκρατικών. Έτσι, η κάθε ψήφος που προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πολύτιμη, ενώ ο Τραμπ προσπαθεί να προσεγγίσει και γερουσιαστές των Δημοκρατικών που θα μπορούσαν να ψηφίσουν την φορολογική μεταρρύθμιση.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων στην Γερουσία, Μπομπ Κόρκερ που επίσης, έχει έρθει σε οξεία φραστική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την φορολογική μεταρρύθμιση, εάν αυτό προκαλεί αύξηση των ελλειμμάτων.

Το ενδεχόμενο μη ψήφισης της φορολογικής μεταρρύθμισης από τον Μακέιν, εμπεριέχει τον σοβαρό πολιτικό κίνδυνο για τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς θα συνεχιστεί η νομοθετική στασιμότητα στο Κογκρέσο, με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ουάσινγκτον να γίνονται απρόβλεπτες.

Περισσότερες ειδήσεις ΗΠΑ εδώ


18/10/2017 10:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: