«Σε βρήκα Τσε»: Ντοκιμαντέρ για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα




Το ντοκιμαντέρ του Θύμιου Κάκκου, με θέμα «Το οδοιπορικό του Τσε Γκεβάρα στην Αργεντινή» και τίτλο «Σε βρήκα Τσε», προβλήθηκε σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα. Στην εκδήλωση μίλησαν ο επιστήθιος φίλος και συνοδοιπόρος του Τσε Γκεβάρα Κάρλος Καλίκα Φερέρ, συγγραφέας του βιβλίου «Από τον Ερνέστο στον Τσε», το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, η φιλόλογος – ερευνήτρια του έργου του Τσε Γκεβάρα Μάρτα Σίλβια Ντιος Σάντς, ο πρώην υπουργός Κώστας Ήσυχος και ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφος Θύμιος Κάκος, ενώ απεύθυναν χαιρετισμούς η πρέσβης της Κούβας Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, η γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, Φανή Πετραλιά και ο γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης.

Στην έκθεση φωτογραφίας του Θύμιου Κάκου, το οδοιπορικό στην Αργεντινή, για την πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ «Σε βρήκα ΤΣΕ», αποτυπώνεται σε 24 φωτογραφίες. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Μπουένος Άιρες, τα βουνά της Κόρντομπα και τη μικρή πόλη Άλτα Γκρασία, το μέρος που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Θύμιος Κάκος δήλωσε: «Με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του Τσε η σημερινή παρουσία του παιδικού του φίλου και συνοδοιπόρου του Κάρλος Καλίκα Φερέρ αποτελεί μια σημαντική πνοή αναζωπύρωσης της φλόγας των ιδεών του αιώνιου επαναστάτη, πράγμα που το έχουμε τόσο ανάγκη στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε».

Ο Μανώλης Γλέζος, με τη σειρά του, χαρακτήρισε τον Τσε Γκεβάρα «σύμβολο αντίστασης, προόδου και ελπίδας για να έλθει ο λαός στην εξουσία», και προσέθεσε ότι «μετά τη δολοφονία του και στην Ελλάδα οι ακτιβιστές και οι αγωνιστές ήθελαν να ταυτιστούν μαζί του και πήραν το δικό του μοντέλο». Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς δήλωσε, επίσης, ότι γνωρίστηκε προσωπικά με τον Τσε Γκεβάρα όταν πήγε στην Κούβα και τόνισε: «Στην κουβέντα μου με τον Τσε είδα έναν άνθρωπο της προσφοράς που θυσίαζε τον εαυτό του για το σύνολο. Ο Τσε είναι προσφορά, είναι θυσία για όλους τους λαούς του κόσμου. Γι’ αυτό θεωρώ μια από τις μεγαλύτερες τιμές να έλθω και να μιλήσω γι’ αυτόν σε αυτή την εκδήλωση». Τελειώνοντας την ομιλία του, ο Μανώλης Γλέζος σημείωσε: «Ο Τσε ζει στον καθένα από μας. Ζει μέσα από μας, μέσα από τον καθένα μασ που θέλει να προσφέρει τον εαυτό του θυσία για το σύνολο».

Η συνεργάτιδα του Θύμιου Κάκκου, Αργεντινή φιλόλογος, ερευνήτρια και μεταφράστρια του έργου του Τσε Γκεβάρα, Μάρτα Σίλβια Ντιος Σάντς, μιλώντας για τον Τσε δήλωσε στα ελληνικά: «Μου αρέσει να τονίσω δύο στίχους που γράφει ο Τσε σε ένα σημαδιακό γράμμα που στέλνει στους γονείς του από τη φυλακή στο Μεξικό που βρισκόταν με τον Φιντέλ, που λένε το εξής: Θέλω μόνο να πάρω μαζί μου στον τάφο τον καημό ενός ημιτελούς άσματος. Αυτό είναι η στάση του Τσε απέναντι στην επανάσταση και τη ζωή και μας την αφήνει κληρονομιά».

Τέλος, ο πρώην υπουργός Κώστας Ήσυχος, ο οποίος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αργεντινή και έχει φοιτήσει στη σχολή της Κομμουνιστικής νεολαίας της Κούβας, υπογράμμισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την εκδήλωση: «Η μαρτυρία του Κάρλος Καλίκα Φερέρ, εδώ απόψε, μας δίνει τις αθέατες ιστορικές πλευρές του Ερνέστο Γκεβάρα Ντε λα Σέρνα πριν γίνει ο Τσε. Μας δίνει με τη μαρτυρία του τη διαδρομή ενός νέου που διαμορφώνει τη συνείδησή του από θεατής της αδικίας σε μαχητή για την υπεράσπιση των ταπεινών της Λατινικής Αμερικής».

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

23/10/2017 21:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: