Σχολή κινηματογράφου στη Σύρο από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Στίβεν Μπερνστάιν




Τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου στη Σύρο, η λειτουργία της οποίας θα ξεκινήσει σε περίπου έναν μήνα από τώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Στίβεν Μπερνστάιν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα.

Στη συνέντευξη που είχε ως θέμα την «Πρόταση δημιουργίας Σχολής Κινηματογράφου & στούντιο παραγωγής οπτικοακουστικών παραγωγών στη Σύρο» συμμετείχαν, εκτός από τον παγκοσμίου φήμης κινηματογραφιστή, ο οποίος κατέθεσε και την πρόταση πριν από περίπου έναν χρόνο, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γεώργιος Λεονταρίτης και ο Τσαρλς Λι, καλλιτεχνικός διευθυντής διάσημων κινηματογραφικών παραγωγών, όπως ο «Τιτανικός», αλλά και εκπρόσωπος ενός από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία στον κόσμο.

«Η σχολή αυτή θέλουμε να υπάρχει και τα επόμενα χρόνια και να φτάσει να έχει 500, 600 ως και 700 μαθητές. Τελικός στόχος μας είναι να έχουμε φοιτητές από την Ελλάδα, οι οποίοι πάντα θα σπουδάζουν δωρεάν, καθώς και από άλλες χώρες οι οποίοι θα πληρώνουν κάποια δίδακτρα», δήλωσε ο κ. Μπερνστάιν, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει πολυετή πείρα στη διδασκαλία σε διάφορα πανεπιστήμια και σχολές στον κόσμο.

Σκοπεύει μάλιστα, όπως είπε, να διδάσκει ο ίδιος στη σχολή, μαζί με άλλους εκπαιδευτές από το Χόλυγουντ, το Λονδίνο και την Αθήνα, τονίζοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό για διδασκαλία στη χώρα μας. Τα μαθήματα, ανέφερε, σε αρχικό στάδιο τουλάχιστον, δεν θα ξεπερνούν τις δυο βδομάδες και θα έχουν μια γενική εισαγωγή. Αν και έχει βρεθεί ο χώρος της σχολής, δεν τον ανακοίνωσε μέχρι να επιβεβαιωθεί, όσο για τις διαλέξεις τόνισε ότι αυτές θα μεταδίδονται ζωντανά στα νησιά.

«Του χρόνου θα ήθελα να υπάρχουν δυο κτίρια όπου να μπορούμε να διδάσκουμε σε μερικές εκατοντάδες μαθητές», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η πρόταση βρίσκεται «ακόμα σε πολύ αρχικά στάδια. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο στούντιο παραγωγής, ίσως το μεγαλύτερο στον κόσμο, αλλά για όλα αυτά είναι απαραίτητη η κατάλληλη νομοθεσία. Ωστόσο δεν θα ήμουν εδώ χωρίς τους κυρίους που είναι μαζί μου στο τραπέζι. Όλα ξεκίνησαν με μια πάρα πολύ απλή συζήτηση, που έφτασε ως εδώ», συμπλήρωσε ο κινηματογραφιστής, παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, βραβευμένος με το Βραβείο της Αμερικανικής Ένωσης Κινηματογραφιστών, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με βραβευμένες ταινίες του Χόλυγουντ, όπως το Monster που χάρισε το Όσκαρ στη Σαρλίζ Θερόν και το πρόσφατο Dominion με τον Τζον Μάλκοβιτς.

Ε.Μάρκου , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: