Πρώτα Brexit και μετά συμφωνία για Brexit με ΕΕ, βλέπει ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός!




Ανοιχτό άφησε ο Βρετανός Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις το ενδεχόμενο η συμφωνία με την ΕΕ για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου να οριστικοποιηθεί ή έστω να υπογραφεί στο τέλος της διετούς περιόδου διαπραγματεύσεων, το Μάρτιο του 2019.

Όπως είπε, «δεν είναι μυστικό ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ένωση παίρνει τις αποφάσεις της τείνει να είναι στο 59ο λεπτό της 11ης ώρας της τελευταίας μέρας».

Ερωτηθείς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια εμφάνισής του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Brexit, ο κ. Ντέιβις παραδέχθηκε ότι αυτό σημαίνει πως οι Βρετανοί βουλευτές ίσως κληθούν να ψηφίσουν επί της τελικής συμφωνίας μόνο αφού η χώρα θα έχει τυπικά βγει από την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο που έχει ζητήσει η Πρωθυπουργός Μέι για την ημέρα μετά από το Brexit ώστε να εφαρμοστούν σταδιακά οι όποιες αλλαγές για τις επιχειρήσεις, ο κ. Ντέιβις είπε ότι θεωρεί πως θα συμφωνηθούν οι όροι της εντός του πρώτου τριμήνου του 2018.

Ο Υπουργός Brexit δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι μία συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση Βρετανίας-ΕΕ είναι εφικτό να κλείσει μέχρι το Μάρτιο του 2019. Χθες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν Μισέλ Μπαρνιέ είχε δηλώσει ότι αυτή η συμφωνία ίσως πάρει χρόνια για να οριστικοποιηθεί.

Ο κ. Ντέιβις παραδέχθηκε εξάλλου ότι τα οικονομικά οφέλη μίας καλής εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ θα ήταν μεγαλύτερα από ένα ποσό της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων λιρών.

Το ποσό αυτό, που ισοδυναμεί με 1% του ΑΕΠ, φέρεται να συζητά η βρετανική κυβέρνηση ως πρόσθετη πληρωμή για το «διαζύγιο» από την ΕΕ, πέρα από τα περίπου 20 δισεκατομμύρια λίρες τα οποία πρόσφερε η Τερέζα Μέι στην ομιλία της από τη Φλωρεντία.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 25/10/2017 16:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: