Πρόλαβαν οι Κούρδοι τον Άσαντ και πήραν τις πετρελαιοπηγές εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές




Μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ)—της συμμαχίας Κούρδων και Αράβων που υποστηρίζει ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ—κατέλαβαν μια από τις σημαντικότερες πετρελαιοπηγές της Συρίας, την αλ Όμαρ, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, την οποία επιδίωκαν επίσης να αποσπάσουν από τους τζιχαντιστές και δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Η πετρελαιοπηγή αυτή, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, είναι μια από τις μεγαλύτερες στην εμπόλεμη χώρα. Πριν οι εγκαταστάσεις στην πετρελαιοπηγή καταστραφούν τον Οκτώβριο του 2015 από αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό την Ουάσινγκτον, υπολογίζεται ότι οι τζιχαντιστές εξασφάλιζαν χάρη στο αργό που εξορυσσόταν από το συγκεκριμένο κοίτασμα ποσά ύψους 1,7 εκατ. ως 5,1 εκατ. δολαρίων (1,5 ως 4,6 εκατ. ευρώ) τον μήνα, σύμφωνα με τον συνασπισμό.

Οι μαχητές των ΣΔΔ πλέον «ελέγχουν πλήρως την πετρελαιοπηγή Αλ Όμαρ, τη μεγαλύτερη της Συρίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της την Κυριακή η συμμαχία αυτή.

Η συγκεκριμένη πετρελαιοπηγή απέχει περίπου 10 χλμ. βόρεια της πόλης αλ Μαγιαντίν, την οποία ανέκτησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Δύο χωριστές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη Ντέιρ Εζόρ για να αποσπαστούν από το ΙΚ τα εδάφη που παραμένουν υπό τον έλεγχό του: τη μία διεξάγουν οι ΣΔΔ με την υποστήριξη των ΗΠΑ, την άλλη οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας.

Για να πάρουν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών, οι ΣΔΔ, που πρόσφατα εκδίωξαν το ΙΚ από την «πρωτεύουσά του», τη Ράκα, αποδύθηκαν σε μια κούρσα με τις δυνάμεις του καθεστώτος, που βρίσκονταν εδώ και δύο ημέρες πολύ κοντά στην πετρελαιοπηγή.

Οι ΣΔΔ κατάφεραν ακόμη να καταλάβουν τη νύχτα την πετρελαιοπηγή αλ Σαϊζάν, βόρεια του κοιτάσματος αλ Όμαρ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατ’ αυτήν την ΜΚΟ, η κατάληψη της πετρελαιοπηγής από τους μαχητές των ΣΔΔ σημειώθηκε «τρεις ημέρες μετά την αποχώρηση του ΙΚ από αυτήν», οι λόγοι για την οποία δεν κατέστησαν σαφείς. Έγινε κατόπιν «αντεπιθέσεων των τζιχαντιστών εναντίον των θέσεων των δυνάμεων του καθεστώτος, που αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

23/10/2017 02:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Βηρυτός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: