Πιο εκτεταμένη από όσο είχε εκτιμηθεί η χειραγώγηση μέσω κοινωνικής δικτύωσης στις εκλογές ΗΠΑ




Οι απόπειρες πολιτικής χειραγώγησης μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης από συμφέροντα που συνδέονται με τη Μόσχα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ ήταν πολύ πιο εκτεταμένες από όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά, επεσήμαναν πολλές πηγές.

Εκπρόσωποι του Facebook, του Twitter και της Google πρόκειται να καταθέσουν σήμερα και αύριο ενώπιον επιτροπών του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων η Wall Street Journal, το Facebook αναμένεται να αποκαλύψει σήμερα ότι έως και 126 εκατομμύρια χρήστες του στις ΗΠΑ έχουν δει τον περασμένο χρόνο περιεχόμενο που αναρτήθηκε από ρωσικά συμφέροντα με στόχο τον επηρεασμό των προεδρικών εκλογών.

Οι τρεις αυτές εταιρείες του Διαδικτύου βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών του Κογκρέσου για την πιθανή ρωσική επέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία που οδήγησε στη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Facebook είχε ανακοινώσει στις αρχές Οκτωβρίου ότι περίπου «10 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ» έχουν δει προωθητικό περιεχόμενο από σχεδόν 500 λογαριασμούς που ενεργοποιήθηκαν από τη Ρωσία και το οποίο ίσως χρησιμοποιήθηκε για να χειραγωγήσει την αμερικανική κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των δηλώσεων που πρόκειται να κάνει ο επικεφαλής του Facebook ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου, περίπου 80.000 αναρτήσεις δημοσιεύθηκαν από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Αύγουστο του 2016, τις οποίες είδαν άμεσα περίπου 29 εκατομμύρια Αμερικανοί.

Ο αριθμός αυτός φτάνει τα 126 εκατομμύρια, αν προστεθούν και όσοι είδαν τις αναρτήσεις μέσω αναδημοσιεύσεων και σχολίων.

Αυτές οι αναρτήσεις έγιναν από μια εταιρεία που συνδέεται με το Κρεμλίνο, την Internet Research Agency, η οποία είχε στόχο να αναρτά μηνύματα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μέσω ψεύτικων λογαριασμών.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, η Μόσχα πλήρωσε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 ομάδες «τρολ», όπως η Internet Research Agency, για να αναρτούν μηνύματα εναντίον της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και υπέρ του Τραμπ.

Στον επίσημο ιστότοπό της η Google παραδέχθηκε χθες Δευτέρα για πρώτη φορά ότι εντόπισε ανάλογο περιεχόμενο.

«Εντοπίσαμε αποδείξεις απόπειρας εκμετάλλευσης της πλατφόρμας μας στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ το 2016 από παράγοντες που συνδέονται με την Internet Research Agency στη Ρωσία», ανέφερε η Google, η οποία όμως κάνει λόγο για «περιορισμένη δραστηριότητα» στη μηχανή αναζήτησής της και στο YouTube.

Στο YouTube η Google βρήκε 18 κανάλια, η μετάδοση των οποίων έχει πλέον ανασταλεί, που «προφανώς συνδέονται» με την εκστρατεία και στα οποία έχουν αναρτηθεί περίπου 1.100 βίντεο στα αγγλικά με πολιτικό περιεχόμενο.

Σύμφωνα με μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, το Twitter έχει εντοπίσει 36.746 λογαριασμούς που φαίνεται ότι συνδέονται με έναν ρωσικό λογαριασμό και οι οποίοι κατά τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν των προεδρικών εκλογών «παρήγαγαν με αυτόματο τρόπο περιεχόμενο που συνδέεται» με την προεκλογική εκστρατεία.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

31/10/2017 13:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Σαν Φρανσίσκο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: