Πιέζει η Μέρκελ να “τελειώνουν” με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία…




Στις πιέσεις που ασκεί η καγκελάριος Μερκελ ώστε να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας Handelsblatt.Συγκεκριμένα αναφέρει: ” Εν τω μεταξύ, η Καγκελάριος πήρε την κατάσταση σοβαρά: Οργισμένη για τη φυλάκιση Γερμανών πολιτών στην Τουρκία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να δείξει πυγμή εν όψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής σε μία εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Και συνεχίζει πως “όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντηθούν την επόμενη Πέμπτη, η Γερμανία θέλει να προωθήσει τη συζήτηση για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Είναι στις προθέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να λάβει θέση η Κομισιόν για το εάν η Τουρκία πληροί ακόμα τις προϋποθέσεις ένταξης. Μια τέτοια αξιολόγηση, όπως εκτιμάται, ότι θα είναι αρνητική, με δεδομένη την πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan. Με αυτό τον τρόπο θα προκύψει μια πολιτική δυναμική για την αναβολή ή τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.”

Η Κομισιόν όμως, αναφέρεται, μέχρι στιγμής αντιστέκεται στην επιθυμία της Γερμανίας. Λέγεται ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker θα παρουσιάσει προφορικά όλα τα στοιχεία, αλλά δεν θα προβεί σε αξιολόγηση για το εάν η Τουρκία πληροί τα ενταξιακά κριτήρια.

Αντ’ αυτού, οι αρχές στις Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν μια αναφορά προόδου, όπως έχει σχεδιαστεί τον Απρίλιο. Σε αυτή θα περιέχονται «σαφείς συστάσεις» για το μέλλον των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Juncker έχει επισημάνει πρόσφατα ότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου αποκλείουν «την ένταξη της Τουρκίας στο κοντινό μέλλον».

“Είναι αμφίβολο εάν η Merkel θα μπορέσει να πάρει με το μέρος της αρκετούς ομολόγους της. Μέχρι στιγμής μόνο Αυστρία, Δανία, Βέλγιο και Ολλανδία συμμερίζονται τη γερμανική άποψη. Η Ιταλία αποκλείει τη διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών προφανώς υπό το φόβο της απομάκρυνσης της Τουρκίας από την Ευρώπη. Κάποια κράτη δεν έχουν λάβει θέση και η Merkel αναμένει μεγαλύτερη σαφήνεια μετά το δείπνο της Συνόδου Κορυφής. Με αγωνία αναμένεται η τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron”.

Ταυτόχρονα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμποδίζει τη συζήτηση για τελωνειακή ένωση και πιέζει για περικοπή της οικονομικής στήριξης της Τουρκίας. Για την περίοδο 2014-2020, η Τουρκία αναμένεται να λάβει 4,5 δισ. ευρώ ως ενταξιακή βοήθεια. Η ακύρωση αυτού του ποσού είναι δύσκολη νομικά και απαιτεί επιπλέον τη συμφωνία των Ευρωπαίων εταίρων εκ νέου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιλέγει άλλο δρόμο: Ενθαρρύνει την Κομισιόν να ανακατευθύνει τα ποσά σε δράσεις της κοινωνίας των πολιτών και όχι στους κρατικούς θεσμούς που ελέγχονται από τον Erdogan, γράφει η εφημερίδα.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 13/10/2017 20:27

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: