Πέντε χρόνια μετά και μόλις σε ηλικία 23 ετών υποψήφιος για MVP o Γιάννης Αντετοκούνμπο




Πριν από πέντε χρόνια, ο Βίλι Βιγιάρ, ένας από τους κορυφαίους ανιχνευτές ταλέντων στο ισπανικό μπάσκετ, έλαβε για λογαριασμό της Σαραγόσα, ένα βίντεο από έναν αγώνα της ελληνικής Α2. Ενα ψιλόλιγνο αγόρι ξεχώριζε «σαν την μύγα μεσ΄ το γάλα» και ο Βιγιάρ δεν έχασε στιγμή… Λίγες ημέρες αργότερα, βρέθηκε στην Ελλάδα για να τον δει από κοντά. Αυτό το -τότε- 18χρονο αγόρι, παιδί Νιγηριανών μεταναστών έφυγε για τον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ, χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Και η συνέχεια, είναι σε όλους γνωστή…

Σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι υποψήφιος MVP στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη και μάλιστα με αυξημένες πιθανότητες κατάκτησης του σπουδαίου τίτλου. Οι ειδικοί μιλούν για ιδιαιτερότητα της γενετικής, όπως παλαιότερα σχολίαζαν για τους «θρύλους» του αμερικανικού μπάσκετ, Ουίλτ Τσάμπερλεϊν και Σακίλ Ο΄Νιλ, αλλά όπως λένε και σήμερα, για τους ΛεΜπρον Τζέιμς και Κέβιν Ντουράντ.

Οι ικανότητες και οι δυνατότητες του, πλέον, παγκοσμίως αναγνωρίσιμου, Αντετοκούνμπο, ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού. Με ύψος 2,11 μέτρα διαθέτει την ευκινησία ενός πολύ κοντύτερου παίκτη. Χρειάζεται μόλις δύο βήματα από τα 6.75μ για να καρφώσει την μπάλα, ενώ με εννέα βήματα καλύπτει τις δύο άκρες του γηπέδου. Εφέτος μπήκε στο πρωτάθλημα με εκπληκτικό τρόπο, καθώς στους πρώτους πέντε αγώνες, έχει σημειώσει 175 πόντους, ξεπερνώντας στον σχετικό πίνακα, κάθε πρώην άσο των Μιλγουόκι Μπακς. Και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι Μπακς δεν έχουν να επιδείξουν κάποια αξιόλογη διάκριση τα τελευταία χρόνια, την φανέλα τους έχουν φορέσει μερικοί από τους κορυφαίους άσους του ΝΒΑ, όπως ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και ο Οσκαρ Ρόμπερτσον.

Για να φτάσει μέχρι εδώ, ο «Giannis» έχει κάνει πολλές θυσίες. Ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο με εξειδικευμένο προσωπικό, επιπλέον προπονήσεις με την μπάλα. Ο προπονητής του Τζέισον Κιντ, τον δοκίμαζε στην θέση 1, αλλά χρειάσθηκε σχεδόν ένας χρόνος για να του εμπιστευθεί την θέση αυτή και στους αγώνες. Τώρα πλέον, όλο το παιχνίδι των Μπακς, περνά από τα χέρια του Αντετοκούνμπο. Οταν έχει την μπάλα στα χέρια του, η αντίπαλη άμυνα δεινοπαθεί. Γιατί, πλέον, εκτός από την αδιαμφισβήτητη ικανότητα του στο σκοράρισμα, χρησιμοποιώντας την ευελιξία και την ταχύτητα του, μοιράζει παιχνίδι στους συμπαίκτες του, δίνοντας πολλές ασίστ.

Πέρυσι αγωνίσθηκε στο Ολ Σταρ, όπου εντυπωσίασε με την εμφάνιση του και οι επαϊοντες υποστηρίζουν πως έχασε τον τίτλο του MVP, επειδή η Ανατολή ηττήθηκε από την Δύση. Εφέτος, ο Ελληνας άσος είναι από τους κύριους υποψήφιους για τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της χρονιάς. Και όλα αυτά, σε ηλικία μόλις 23 ετών…

Γιώργος Διακογιάννης , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: