Όχι σε απομόνωση της Τουρκίας, λένε Τούρκοι δημοσιογράφοι, συγγραφείς θύματα του Ερντογάν




Τούρκοι δημοσιογράφοι και συγγραφείς θύματα της καταστολής που οργάνωσε η εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης για να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε μια απομόνωση της Τουρκίας παρά την πολιτική την οποία ακολουθεί.

Ο Τζαν Ντουντάρ, πρώην διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet που είχε φυλακιστεί για ένα χρόνο, θυμάται έναν συγκρατούμενό του ο οποίος ζήτησε από έναν δεσμοφύλακα να του φέρει ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη της φυλακής.

«Δεν έχουμε το βιβλίο», του απάντησε εκείνος, «αλλά έχουμε τον συγγραφέα».

Το ανέκδοτο, το οποίο διηγήθηκε ο δημοσιογράφος σε ένα στρογγυλό τραπέζι στο πλαίσιο της έκθεσης, δείχνει με κάποιο μαύρο χιούμορ τα πλήγματα που υπέστη η ελευθερία της έκφρασης μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Μεταξύ των περίπου 50.000 προσώπων που συνελήφθησαν από τότε περιλαμβάνονται περίπου 180 δημοσιογράφοι και ο τούρκος πρόεδρος έγινε στόχος έντονων επικρίσεων εκ μέρους της Δύσης.

Ο Τζαν Ντουντάρ, καθισμένος δίπλα στη μυθιστοριογράφο Ασλί Ερντογάν, που είχε φυλακιστεί και η ίδια πέρυσι κατηγορούμενη για «τρομοκρατική προπαγάνδα», κάλεσε ωστόσο τις κυβερνήσεις να μην γυρίσουν την πλάτη στην Τουρκία, ακόμη κι αν το χάσμα που τις χωρίζει από τον ηγέτη της δεν σταματά να διευρύνεται.

«Απομονώνοντας την Τουρκία υποστηρίζετε τον Ερντογάν, όχι εμάς», λέει.

Εκατομμύρια Τούρκοι ψήφισαν κατά της ενίσχυσης των προεδρικών εξουσιών στο αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Απρίλιο, λέει, έστω κι αν ο αρχηγός του κράτους εξασφάλισε την πλειοψηφία των ψήφων.

Αν διέκοπτε τις σχέσεις με την Άγκυρα, η Ευρώπη θα εγκατέλειπε αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία μείωση της δημοτικότητας του προέδρου Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

«Τουλάχιστον η μισή χώρα αντιστέκεται από τότε, υποφέρει και αγωνίζεται την ίδια στιγμή», δήλωσε ο Τζαν Ντουντάρ.

Είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε πάντα τον Ερντογάν

Αυτό το στρογγυλό τραπέζι ήταν μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν φέτος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, μια πόλη της δυτικής Γερμανίας, για το θέμα των παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου στη Γερμανία.

Ο Αχμέτ Σικ, ένας δημοσιογράφος που βρίσκεται σήμερα στη φυλακή, τιμήθηκε με βραβείο για το θάρρος του, ενώ υποστηρικτές του γερμανοτούρκου δημοσιογράφου της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ συγκεντρώθηκαν κρατώντας ένα πανό στο οποίο έγραφε #freedeniz για να απαιτήσουν την αποφυλάκισή του.

Ο μυθιστοριογράφος Μπουρτάν Σονμέζ, ο τρίτος συμμετέχων στη συζήτηση, επέστρεψε πρόσφατα για να ζήσει στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από δέκα χρόνια παραμονής στη Βρετανία.

Όποιος εκφράζει μια διαφορετική γνώμη ζει μέσα στον φόβο στην Τουρκία, λέει. «Δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη. Μπορεί να βρεθείς και πάλι στη δουλειά ή στη φυλακή», λέει.

Όμως αυτό είναι ακριβώς που του δίνει κουράγιο, συμπληρώνει: «πρέπει να μιλάμε, πρέπει να γράφουμε. Γιατί μπορεί να είμαστε οι επόμενοι».

Και καθώς τα μμε ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση, πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι για να προσελκυστούν οι αναγνώστες.

«Δόξα τω Θεώ, οι άνθρωποι στην Τουρκία ξέρουν πώς να έχουν πρόσβαση σε λογοκριμένες ιστοσελίδες», υπογραμμίζει ως προς αυτό ο δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ.

Η Ασλί Ερντογάν, εκτιμά, ωστόσο, πως είναι «πολύ εύκολο να κατηγορείς τον (πρόεδρο) Ερντογάν για όλα», αναδεικνύοντας επίσης τις διαιρέσεις της αντιπολίτευσης.

«Το αρμενικό ζήτημα, το κουρδικό ζήτημα, είναι διαχωριστικές γραμμές που διασπούν την αντιπολίτευση. Δεν μπορούμε πραγματικά να είμαστε εμπόδιο στον Ερντογάν και στην τυραννία του εξαιτίας αυτών των διαχωριστικών γραμμών», εκτιμά η 50χρονη μυθιστοριογράφος.

Οι συμμετέχοντες στο στρογγυλό τραπέζι ζήτησαν επίσης μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τους φυλακισμένους συγγραφείς.

«Πρέπει να τους πούμε ότι δεν τους έχουμε ξεχάσει», υπογράμμισε η Ερντογάν, που κατηγορείται ότι συνδεόταν με μια φιλοκουρδική εφημερίδα και η οποία πρέπει να επιστρέψει και πάλι στο δικαστήριο στις 31 Οκτωβρίου. Κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΑΛΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΑ MEDIA ΕΔΩ

13/10/2017 17:16
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Φρανκφούρτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: