Ο Τραμπ θα φιλοξενήσει τον Αλέξη Τσίπρα στο Blair House: Πριν την Ουάσιγκτον πάει στο Σικάγο




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το Blair House, την κατοικία στην οποία φιλοξενούνται οι προσκεκλημένοι του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόσφερε ο Ντόναλντ Τραμπ στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, κατά το διήμερο της παρουσίας του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η προεδρική κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων (President’s Guest House) βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο.

  • Ενώ η επίσκεψη εργασίας του κ. Τσίπρα δεν ανακοινώθηκε ακόμα, στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Η επίσκεψη, που αναμένεται να γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου, περιλαμβάνει και ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στο Σικάγο, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τους εκεί ομογενείς, αλλά και Αμερικανούς παράγοντες.

Η πρόταση του Λευκού Οίκου για φιλοξενία του κ. Τσίπρα και της συζύγου του Περιστέρας, στο Blair House έχει την ιδιαίτερη σημασία της, καθώς διεξάγεται στο παρασκήνιο μία συνεχιζόμενη προσπάθεια από τον περασμένο Φεβρουάριο για αναβάθμιση της στρατηγικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Επίκεντρο αυτής της προσπάθειας είναι η βάση της Σούδας στην Κρήτη, η οποία εξελίσσεται σε κέντρο των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί την αναβάθμιση της, κάτι που βεβαίως συζητά η Αθήνα, υπό τον όρο ότι θα έχει οικονομικά και διπλωματικά οφέλη.

  • Η κυβέρνηση του κ. Τραμπ συνεχίζει στη «γραμμή» της προηγούμενης κυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα στα θέματα της οικονομίας. Στηρίζει τις ελληνικές προσπάθειες για έξοδο από την κρίση, υποστηρίζει την αναδιάρθρωση του χρέους, λέει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, και δεν συμφωνεί με πολιτικές που παρατείνουν την οικονομική τραγωδία του ελληνικού λαού. Επίσης, υποστηρίζουν σφόδρα τις επενδύσεις και στον τομέα αυτό η δραστηριοποίηση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και των συνεργατών του είναι άνευ προηγουμένου.

Το διήμερο της παραμονής του στην Ουάσιγκτον ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με σημαντικούς παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής και οικονομικής ζωής, όπως και στελέχη «Δεξαμενών Σκέψης».

Το Blair House θα φιλοξενηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το διήμερο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον. Φωτογραφία Mignatiou.com
Το Blair House θα φιλοξενηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το διήμερο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον. Φωτογραφία Mignatiou.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: