Ο Τραμπ έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας με τον Κιμ Γιόνγκ Ουν: Προεδρικό όχι στον Τίλερσον




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να αποκλείει την έναρξη συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες κατ’ αυτόν θα αποτελούσαν «χάσιμο χρόνου», πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον περί ανοικτών διαύλων επικοινωνίας της Ουάσινγκτον με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Είπα στον Ρεξ Τίλερσον, τον θαυμάσιο υπουργό μας των Εξωτερικών, ότι χάνει τον χρόνο του προσπαθώντας να διαπραγματευτεί με τον μικρό άνθρωπο-πύραυλο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, επαναλαμβάνοντας τον σαρκαστικό χαρακτηρισμό του για τον Κιμ και ταυτόχρονα υποβαθμίζοντας όσα είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Τραμπ, ο οποίος ανταλλάσσει ύβρεις και απειλές με τον Κιμ τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης εξαιτίας των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, σε άλλη ανάρτησή του αργότερα υποστήριξε ότι τρεις προκάτοχοί του στον Λευκό Οίκο, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζορτζ Ου. Μπους κι ο Μπαράκ Ομπάμα, «απέτυχαν» να επιλύσουν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας διότι «ήταν ευγενικοί με τον άνθρωπο-πύραυλο». «Γιατί λοιπόν αυτό να φέρει αποτέλεσμα τώρα;», συμπλήρωσε.

Ο Κιμ διαδέχθηκε τον πατέρα του, τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας τ0 2011, επί των ημερών του Ομπάμα στην προεδρία. Προηγούμενες κυβερνήσεις διαπραγματεύθηκαν με την Πιονγκγιάνγκ, αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη συνέχιση των εξοπλιστικών της προγραμμάτων, τα οποία καταδικάζει η διεθνής κοινότητα.

Ο Τίλερσον αποκάλυψε το Σάββατο πως οι ΗΠΑ επικοινωνούν απευθείας με τη Βόρεια Κορέα όσον αφορά τα εξοπλιστικά της προγράμματα, πρόσθεσε όμως ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για διάλογο.

«Μη σπαταλάς την ενέργειά σου Ρεξ, θα κάνουμε αυτό που πρέπει να γίνει!», έγραψε από την πλευρά του Τραμπ στο Twitter.

Ο Τίλερσον εξέφρασε ελπίδες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα ότι η ένταση με τη Βόρεια Κορέα θα αποκλιμακωθεί. «Ρωτάμε: “Θέλετε να μιλήσουμε;”», ανέφερε ο αμερικανός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον έχει «δύο-τρεις ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Πιονγκγιάνγκ».

Ωστόσο στέλεχος της κυβέρνησης Τραμπ από το οποίο ζητήθηκε να δώσει διευκρινίσεις μετά τις αναρτήσεις του αμερικανού προέδρου στο Twitter υποβάθμισε επίσης τη σημασία των «διαύλων» αυτών. «Σε μια συγκυρία που η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις προκλήσεις της, ο πρόεδρος δεν νομίζει πως είναι η ώρα να διαπραγματευθούμε μαζί της», είπε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Ρόμπερτ Χάμοντ, σύμβουλος του Τίλερσον, τόνισε από την πλευρά του πως ο αμερικανός ΥΠΕΞ δεν υπονομεύθηκε από τα μηνύματα του Τραμπ και απέρριψε κάθε ενδεχόμενο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να παραιτηθεί. «Ας παραιτηθούμε από την ιδέα της παραίτησης. Ο πρόεδρος απλά κατέστησε σαφές στο καθεστώς του Κιμ ότι η διπλωματική προσφορά στο τραπέζι κρυώνει», ανέφερε ο Χάμοντ. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι «δίαυλοι» στους οποίους αναφέρθηκε ο Τίλερσον είναι «ανοικτοί εδώ και μήνες» αλλά παραμένουν «αχρησιμοποίητοι». Παρόμοια ήταν η τοποθέτηση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, η οποία τόνισε πως οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν θα παραμείνουν ανοικτοί επ’ αόριστον.

02/10/2017 04:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: