Ο ιρακινός στρατός, μετά την επιτυχία του στο Κιρκούκ, θα αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, λέει η Βαγδάτη




Ο ιρακινός στρατός σκοπεύει να αναπτυχθεί και πάλι σε όλη τη χώρα, αφού πέτυχε τους στόχους του στην επαρχία Κιρκούκ, όπου ανακατέλαβε από τους Κούρδους μαχητές τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και περιοχές που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους πριν τρία χρόνια.

Μετά τις εξελίξεις αυτές το κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν συγκαλείται σήμερα σε ένα κλίμα έντασης στην Αρμπίλ, όπου αναμένεται να τεθεί το θέμα της διαδοχής του προέδρου Μασούντ Μπαρζανί.

«Δεν πρόκειται για μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά για την ανάπτυξη εκ νέου των δυνάμεων σε όλες τις περιοχές προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος. Θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις», ανέφερε ο στρατηγός Γιαχία Ράσουλ, εκπρόσωπος της Κοινής Διοίκησης Επιχειρήσεων (JOC).

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν τους στόχους τους στην επαρχία του Κιρκούκ έπειτα από μια επιχείρηση 48 ωρών εναντίον των θέσεων που είχαν καταλάβει οι πεσμεργκά εκτός του Ιρακινού Κουρδιστάν το 2014, εν μέσω του χάους που είχε προκληθεί από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

«Η αποκατάσταση της ασφάλειας στους τομείς του Κιρκούκ έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η (JOC).

Ο εκπρόσωπός της ωστόσο δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι άλλες περιοχές που σκοπεύει να αναπτυχθεί ο ιρακινός στρατός.

Μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ το 2003, οι πεσμεργκά έθεσαν σταδιακά υπό τον έλεγχό τους 23.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τα συνολικά 37.000 που αποτελούν τα εδάφη που διεκδικεί το αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν από την κεντρική κυβέρνηση.

«Η εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης πρέπει να αποκατασταθεί σε όλο το Ιράκ», τόνισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Το πιο σκληρό πλήγμα για τους Κούρδους ήταν η απώλεια των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ, που καταστρέφει τις ελπίδες τους να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο κράτος που να μην εξαρτάται από το Ιράκ.
Μέχρι τώρα τα τρία τέταρτα της παραγωγής πετρελαίου του Κιρκούκ εξάγονταν από το Κουρδιστάν, παρά την αντίθεση της Βαγδάτης.

Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Τζάμπαρ αλ Λουάιμπι ζήτησε σήμερα από την πετρελαϊκή εταιρεία BP «να καταρτίσει γρήγορα σχέδια για την ανάπτυξη των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Το ιρακινό υπουργείο είχε υπογράψει το 2013 ένα συμβόλαιο με τη BP για να εξετάσει τα αποθέματα που εντοπίστηκαν και να βρει τρόπους ανάπτυξης της πετρελαιοπηγής του Μπάμπα Γκάργκαρ, της πιο παλιάς του Ιράκ η εκμετάλλευση της οποίας ξεκίνησε το 1927, και αυτής της Χαβάνα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο γεωγράφο Σιρίλ Ρουσέλ, «με την απώλεια των πετρελαιοπηγών αυτών (…) έρχεται το τέλος της οικονομικής αυτονομίας του Κουρδιστάν και του ονείρου για ανεξαρτησία».

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του Ιρακινού Κουρδιστάν βρίσκονται πλέον σε ανοικτό πόλεμο μετά την επιτυχία των ιρακινών στρατευμάτων απέναντι στους πεσμεργκά, με πολλά στελέχη της Κουρδικής Πατριωτικής Ένωσης (PUK) να κατηγορεί κυρίως τον Μασούντ για «υπεξαίρεση».

«Την ώρα που ήμασταν απασχολημένοι να προστατεύουμε τον κουρδικό λαό, ο Μασούντ Μπαρζανί ασχολούταν με την υπεξαίρεση πετρέλαιου και να επεκτείνει την επιρροή του», κατήγγειλε ο Λαχούρ Σέιχ Ζενγκί επικεφαλής της κουρδικής αντιτρομοκρατικής μονάδας στην επαρχία Σουλεϊμανίγε, προπύργιο του PUK.

«Πλέον δεν θα θυσιάσουμε άλλο τους γιους μας για τον θρόνο του Μπαρζανί», τόνισε σε ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά του ο Κούρδος πρόεδρος κατηγόρησε «κάποιους ανθρώπους που ανήκουν σε ένα πολιτικό κόμμα ότι άνοιξαν τον δρόμο σε αυτή την επίθεση, η οποία οδήγησε στην υποχώρηση των πεσμεργκά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Βαγδάτη, Iraq

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: