Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει διαβρώσει τη Δημοκρατία: Σκληρό κατηγορώ Αμερικανών γερουσιαστών




Επιθετική επιστολή -για τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν- έστειλαν στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ οι πιο σημαντικοί Αμερικανοί Γερουσιαστές, εκφράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ισλαμική χώρα και την σύλληψη του Τούρκου υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη Μετίν Τοπούζ, όπως και την απόπειρα σύλληψης ενός ακόμα υπαλλήλου, του Μετέ Καντούρκ.

«Δυστυχώς η σύζυγος και το παιδί του Καντούρκ συνελήφθησαν επίσης”, γράφουν οι γερουσιαστές και προσθέτουν: “Εντός του έτους οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει τρεις φορές σε συλλήψεις διπλωματικών μας υπαλλήλων, με ελάχιστες ή και καμία ένδειξη ενοχής. Είναι εντελώς απαράδεκτο η τουρκική κυβέρνηση να συλλαμβάνει τον οποιονδήποτε με τον τρόπο αυτό, πόσο δε μάλλον τους διπλωματικούς μας υπαλλήλους», αναφέρουν οι Αμερικανοί Γερουσιαστές.

Την επιστολή υπογράφουν οι γερουσιαστές: 

  • Ρόμπερτ Μενέντεζ, Τζον Μακέιν, Κρίστοφερ βαν Χόλλεν, Μάρτιν Χέινριτς, Ρίτσαρντ Ντέρμπιν, Μπέντζαμιν Κάρντιν, Κρίστοφερ Κουνς, Τζον Μπουζμαν, Μάρκο Ρούμπιο, Τζον Κόρνιν, Εντουαρντ Μάρκι, Τάνμι Μπάλντγουιν, Μπέρναρντ Σάντερς και Τζιν Σαχίν

Στην κοινή επιστολή τους, οι γερουσιαστές -μερικοί εκ των οποίων ήταν στο παρελθόν φανατικοί υποστηρικτές της Τουρκίας- τονίζουν τα εξής:

  • «Αναγνωρίζουμε την σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ και πηγή σταθερότητας και δημοκρατικών αξιών στην Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος Ερντογάν και οι σύμμαχοί του έχουν διαβρώσει τη δημοκρατία, πλήττοντας το κράτος δικαίου, χρησιμοποιούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να καταπατήσουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία της έκφρασης, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ελευθερία λόγου της όποιας αντιπολίτευσης. Πέραν των συλλήψεων των διπλωματικών υπαλλήλων, συνέλαβαν κορυφαίο στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας και καταδίκασαν ερήμην σε φυλάκιση δύο ετών την δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Αγιαλά Αλμπαϊράκ».

Γράφουν στον Πρόεδρο Τραμπ, ότι:

  • “Παράλληλα ο Ερντογάν μεταφέρει τη βαρβαρότητά του και στο έδαφός μας. Τον περασμένο Μάιο οπαδοί του και προσωπικό ασφαλείας του επιτέθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του. Εννέα άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο και εξ’ όσων γνωρίζουμε δεν υπήρξαν πειθαρχικά μέτρα κατά των ανδρών ασφαλείας του Ερντογάν, ούτε δημόσια καταδίκη των ενεργειών τους από την αμερικανική κυβέρνηση».

«Υποστηρίζουμε”, συνεχίζουν, “την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παύση χορήγησης βίζας από την πρεσβεία και τα προξενεία μας στην Τουρκία… Ζητάμε να στείλετε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον πρόεδρο Ερντογάν, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν τέτοιες συμπεριφορές και πως η όποια συνεργασία μας θα βασίζεται στην κοινή δέσμευση προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του κράτους δικαίου», τονίζουν απευθυνόμενοι στον πρόεδρο Τραμπ.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: Letter-to-POTUS-re-Turkey10-OCTOBER-2017

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: