Ο Άσαντ ζητά την άμεση αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το Ιντλίμπ: “Κατάφωρη παραβίαση”




Η Δαμασκός ζήτησε σήμερα την “άμεση αποχώρηση” των τουρκικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη βορειοδυτική Συρία, τονίζοντας ότι η παρουσία τους στην περιοχή αποτελεί “κατάφωρη επίθεση”.

Μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Sana, χαρακτήρισε “επίθεση” την επιχείρηση του τουρκικού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ όπου πρόκειται να δημιουργηθεί μια “ζώνη αποκλιμάκωσης”.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ενεργεί με βάση μια συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Μάιο στις διεθνείς συνομιλίες που έγιναν στην Αστάνα του Καζακστάν μεταξύ των υποστηρικτών των εμπόλεμων πλευρών. Από τη μια η Τουρκία, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες και από την άλλη η Ρωσία και το Ιράν, οι χώρες που υποστηρίζουν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είχαν ανακοινώσει τη δημιουργία τεσσάρων “ζωνών αποκλιμάκωσης” με απώτερο στόχο την κατάπαυση του πυρός σε πολλές περιοχές της Συρίας. Οι άλλες τρεις ζώνες αποκλιμάκωσης είναι στην Ανατολική Γούτα (κοντά στη Δαμασκό), στην επαρχία Χομς και στη νότια Συρία.

“Η τουρκική επίθεση δεν έχει καμία σχέση με τις συμφωνίες” της Αστάνα, “συνιστά μάλιστα μια παραβίαση των συμφωνιών αυτών”, σημείωσε η πηγή που μίλησε στο συριακό πρακτορείο.

Οι τουρκικές δυνάμεις μπήκαν στο Ιντλίμπ το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή ανακοίνωσαν ότι άρχισαν να τοποθετούν “φυλάκια παρατήρησης”. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο τουρκικός στρατός έχει αναπτυχθεί “στη δυτική επαρχία του Χαλεπιού, κοντά στις ζώνες που ελέγχονται από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG)”, τη μεγαλύτερη κουρδική οργάνωση την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει “τρομοκρατική”.

Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι άλλη μια αυτοκινητοπομπή του τουρκικού στρατού μπήκε σήμερα στο Ιντλίμπ.

14/10/2017 20:41 ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters Δαμασκός, Syrian Arab Republic

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: