Πρόγραμμα και ελάφρυνση χρέους: Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στην “κοιλιά του κήτους” (βίντεο)




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Την αποφασιστική υλοποίηση του Προγράμματος του ΔΝΤ ζήτησε η κ. Κριστίν Λαγκάρντ από τον πρωυθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συναντήθηκε στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι απαραίτητη είναι και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και να εξέλθει επιτυχημένα από το Πρόγραμμα την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου είπε μετά τη συνάντηση τα εξής:

“Με μεγάλη μου χαρά καλωσόρισα σήμερα τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Έδωσα τα συγχαρητήριά μου στον ίδιο και στον Ελληνικό λαό για την αξιοσημείωτη πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή των δύσκολων πολιτικών, περιλαμβανομένων και των πρόσφατων συνταξιοδοτικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Είχαμε μια άριστη και παραγωγική συνάντηση.

“Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα, επί της αρχής, μια νέα ρύθμιση για τη στήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας. Η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την υποστήριξη της Ελλάδας στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και την πετυχημένη έξοδό της από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος.

Ο Πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου.”

Το ΔΝΤ θα παίξει για το χρέος ένα ζωτικό και σημαντικό ρόλο ανέφερε ο πρωθυπουργός

Πιστεύω ότι η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος μαζί με μια ελάφρυνση του χρέους, έχει μεγάλη σημασία για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση . Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε μαζί προς την κατεύθυνση αυτή, ανέφερε η Κ.Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα μετά από χρόνια στασιμότητας . Οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν.

Υπάρχει μια ορατή έξοδος από την κρίση και είναι προς τον συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει την ανοδική πορεία της. Το ΔΝΤ θα παίξει για το χρέος ένα ζωτικό και σημαντικό ρόλο ,ανέφερε ο πρωθυπουργός .

International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde welcomes Prime Minister of Greece Alexis Tsipras prior to their meeting at IMF Headquarters in Washington, DC. October 16, 2017.©IMF Photo
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde welcomes Prime Minister of Greece Alexis Tsipras prior to their meeting at IMF Headquarters in Washington, DC. October 16, 2017.©IMF Photo

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση γίνεται στο κτίριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στο ΔΝΤ λίγο πριν τις 00:30 ώρα Ελλάδας όπου τον υποδέχτηκε η Κριστίν Λαγκάρντ στην είσοδο του κτιρίου.

Τον Ιανουάριο του 2013, όταν ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί το Ταμείο, εξερχόμενος μας είπε ότι το νούμερο 2, Ντέιβιντ Λίπτον, τον υποδέχθηκε λέγοντας “καλωσορίσατε στην κοιλιά του κήτους”.

Αρχικά η κ. Λαγκάρντ είχαν τετ-α-τετ συνάντηση και στη συνέχεια παρακάθισαν και οι συνεργάτες τους.

Στη συνάντηση συμμετέχουν από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού, Παναγιώτης Παυλόπουλος και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Εκ μέρους του ΔΝΤ, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής, Πολιτικής και Επισκόπησης του ΔΝΤ, Χιου Μπρέντεκαμπ και ο πρώτος αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: