Μόσχα και Ρεπουμπλικάνοι “συγκλίνουν” στην τήρηση της συμφωνίας: Μπορούμε να τη “διορθώσουμε” , λέει ο Μακάρθι…




Η Μόσχα καλεί όλες τις πλευρές να στηρίξουν τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης και αποκλείει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δηλώνει ότι θα “διορθώσουν” και όχι θα καταργήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ Κέβιν Μακάρθι δήλωσε απόψε ότι έχει δεσμευτεί να εργαστεί μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να “διορθώσουν” τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όμως δεν συνηγορεί υπέρ της κατάργησης αυτής της συμφωνίας.

Ο Μακάρθι είναι ένα από τα μέλη του Κογκρέσου που, με βάση έναν νόμο του 2015, μπορούν να υποβάλουν προς ψήφιση νομοσχέδια τα οποία, αν εγκριθούν, θα οδηγούσαν αυτομάτως στην επιβολή και πάλι κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Η δήλωσή του είναι μια ένδειξη ότι το Κογκρέσο, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Η πλευρά της Μόσχας

Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, η Μόσχα θεωρεί ότι πλέον βασικό έργο της είναι να αποτρέψει την κατάρρευση της συμφωνίας. Κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να παραμείνουν δεσμευμένες στη συμφωνία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη στάση του Τραμπ απέναντι στο Ιράν, υπογράμμισε ότι η επιθετική, απειλητική ρητορική δεν έχει θέση στη διεθνή διπλωματία. “Τέτοιες μέθοδοι είναι καταδικασμένες να αποτύχουν”, πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Μόσχα εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επιβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη τηρεί τα συμπεφωνημένα, ωστόσο πιστεύει πως η ενέργεια αυτή δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Το υπουργείο υπογράμμισε ότι το Ιράν συμμορφώνεται πλήρως με τη συμφωνία και ότι η στάση του Τραμπ δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα της. Όποια και αν είναι η στάση των ΗΠΑ, δεν θα υπάρξει επιστροφή στην επιβολή κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη σε βάρος του Ιράν, προειδοποίησε.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

13/10/2017 21:49
ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Μόσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: