Μήνυμα ομοψυχίας στέλνει η 73η επέτειος απελευθέρωσης της Αθήνας, λέει ο Σκουρλέτης




«Η γενναιότητα της αμφισβήτησης και η τόλμη της διεκδίκησης, για ελεύθερη σκέψη και ζωή, είναι η παρακαταθήκη του λαού μας που όχι μόνο άντεξε τριάμισι χρόνια επώδυνης Κατοχής, αλλά κατόρθωσε να αναδυθεί από αυτή πιο δυνατός, περισσότερο σοφός, μα ίσως και πιο αθώος απ΄ ό,τι οι καιροί αξίωναν», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης κατά την έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η αυλαία του εορτασμού για την 73η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, άνοιξε με την τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας την οποία μετέφεραν στον Ιερό Βράχο κορίτσια του Λυκείου Ελληνίδων, ενώ τιμές απέδωσε άγημα της Προεδρικής Φρουράς, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και επίσημων προσκεκλημένων. Στο εορταστικό κλίμα συμμετείχε πλήθος κόσμου, πολιτικοί και στρατιωτικά αγήματα ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

«Η Απελευθέρωση της Αθήνας είναι η ιστορία που ενώνει, που γεφυρώνει τις διαφορές, που συνθέτει τις αντιθέσεις, που υποκλίνεται σε όσα, με αγώνες, απώλειες και μεγάλες θυσίες κατακτήθηκαν» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στον χαιρετισμό του.

Κάνοντας αναφορά στους εορτασμούς για την κατατρόπωση του φασισμού που πραγματοποιούνται σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, ο κ Καμίνης είπε ότι είναι «κρίσιμο να οριοθετηθούμε αποφασιστικά και δυναμικά απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας, έτσι ώστε να μην υπάρξει ξανά δρόμος ανοικτός στις δυνάμεις του φασισμού, του ολοκληρωτισμού και της μισαλλοδοξίας». Και κατέληξε σημειώνοντας ότι «η Απελευθέρωση της Αθήνας, αμόλυντη από τον αδελφοκτόνο εμφύλιο που θα ακολουθούσε, έστειλε και στέλνει ένα μοναδικό μήνυμα ελπίδας, ομοψυχίας, και ειρήνης. Αναδεικνύει τις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δηλαδή της κοινωνίας που είναι ανοιχτή, ανεκτική και προπαντός δημοκρατική».

Ο υπουργός Εσωτερικών στην πανηγυρική ομιλία του σημείωσε ότι «Σήμερα προστατεύουμε τη μνήμη του μεγαλείου ενός λαού που στις 12 Οκτωβρίου του 1944 (ήταν και τότε) μια ηλιόλουστη Πέμπτη με ένα ξέσπασμα χαράς και αγαλλίασης γιόρτασαν την αποχώρηση και του τελευταίου γερμανού στρατιώτη. … Γιόρτασαν ένα κατόρθωμα που το κέρδισαν με αίμα, και βάσανα από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης. Με ακατάβλητο σθένος κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Αθήνα, παρά την φονική πείνα, τις εκατοντάδες εκτελέσεις, τα βασανιστήρια και την στρατιωτική ισχύ του κατακτητή».

Επισήμανε ότι εκείνο το πρωί της 12ης Οκτωβρίου ο λαός βίωσε ένα τέλος εποχής. «Σε επίπεδο ιδεολογικής σκέψης, δράσης και πολιτικής στράτευσης, αποκαλύπτεται μια πολύ διαφορετική Αθήνα, από αυτή του Απριλίου του 1941. … Η ριζοσπαστικοποίηση ενός σημαντικού τμήματος του ελληνικού λαού δημιουργεί νέα δεδομένα στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα και όλα φαίνονται δυνατά. Εκ των υστέρων, η ανάπαυλα αποδείχθηκε μικρή, με αποκορύφωμα, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά. Ο ιστορικός χρόνος πύκνωσε και βάρυνε από νέα δεινά και γεγονότα που σημάδεψαν την χώρα μας για δεκαετίες»

Ο υπουργός έκανε, επίσης, αναφορά στην πίστη του λαού να εκφράσει τις νέες αξίες που σφυρηλάτησε στο αμόνι του πολέμου, μέσα από τους θύλακες αντίστασης που είχε δημιουργήσει στην πόλη και τις συνοικίες. «Μια διαδικασία η οποία οδήγησε ένα μεγάλο τμήμα του να ενταχθεί στις οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης, αλλά τον ενδυνάμωσε επίσης και με την αναγκαία ωριμότητα ώστε να προτάξει το ζήτημα της εθνικής συμφιλίωσης ως μια πολύ σημαντική πολιτική αξία εκείνες τις κρίσιμες ημέρες της μετάβασης από την Κατοχή στην ελευθερία». Κι αυτό, σημειώνει, «παρότι η δύσκολη περίοδος που προηγήθηκε ήταν μεστή από εσωτερικές αντιθέσεις και συγκρούσεις οι οποίες ξεπέρασαν τα όρια, μέχρι που τα κατέρριψαν εντελώς λίγα χρόνια μετά από την Απελευθέρωση».

Στην «άβολη μέχρι πρότινος, αναψηλάφηση των ιστορικών γεγονότων που ακολούθησαν», αποδίδει ο κ. Σκουρλέτης την αιτία που μέχρι πρότινος γιορτάζαμε την έναρξη του πολέμου και όχι την λήξη της Κατοχής, τονίζοντας ότι όλα αυτά πρέπει να αφεθούν πίσω ώστε να προχωρήσουμε στην «διαμόρφωση νέων οραμάτων και ελπίδων, τα οποία θα μπορέσουν να πραγματωθούν».

Κλείνοντας, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι αυτή η ιστορική μνήμη καθιστά πιο αποκρουστική τη θεωρία των «δύο άκρων», της ανιστόρητης εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό, βάσει της οποίας «θλιβεροί επίγονοι του φασισμού», ονειρεύονται παλινορθώσεις και προβάλλουν το μίσος και τον ολοκληρωτισμό τους ως τη λύση απέναντι την υλική και αξιακή κρίση της Ευρώπης.

«Η απάντηση όμως, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της Ευρώπης, είναι προφανής: περισσότερη δημοκρατία, μεγαλύτερη συμμετοχή, ενίσχυση της αλληλεγγύης, ανθρωπιά», υπογραμμίζει επιγραμματικά ο υπουργός.

Τις εκδηλώσεις «Αθήνα, ανοχύρωτη πόλη», συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ, με ένα σύνολο δράσεων και επίκεντρο τον χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας.

Στη σημασία της επιλογής του συγκεκριμένου χώρου για την κορύφωση των εκδηλώσεων -με την αποψινή συναυλία που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής- εστίασε η αντιπεριφερειάρχης Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, λέγοντας ότι στόχος μας είναι να «συνδέσουμε με ένα κόκκινο νήμα τους αγώνες του λαού και της νεολαίας μας κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής με την αντιδικτατορική δράση, υπενθυμίζοντας την αναγκαιότητα του αγώνα ενάντια στον φασισμό/ναζισμό, το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τον πόλεμο και τη βία».

Με αφορμή την φετινή 3η εορταστική επέτειο, η αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι «αποτελεί δικαίωση για την Περιφέρεια Αττικής, η πραγμάτωση αυτής της πρωτοβουλία της, για την καθιέρωση του εορτασμού της απελευθέρωσης της Αθήνας. Πρόκειται για μια ζωντανή γιορτή ευρείας συνεργασίας με ποικίλες εκδηλώσεις :μουσική, θεατρικά, εκθέσεις, περιπάτους κ.λπ.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των κομμάτων, της Εκκλησίας, της Αυτοδιοίκησης και των στρατιωτικών αρχών.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

12/10/2017 14:50
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: