Μεγάλη αντικατοχική πορεία για τη Μόρφου: Παρούσα ξανά η βουλευτής Τερέζα Βίλιερς




Παρούσα στην αντικατοχική πορεία για τη Μόρφου στον Αστρομερίτη ήταν η βουλευτής βορείου Λονδίνου του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Βίλιερς. Η φίλη της Κύπρου, βουλευτής της περιφέρειας Chipping Barnet, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, προσκεκλημένη του κατεχόμενου δήμου και του δημάρχου Βίκτωρα Χατζηαβραάμ.

Κατά την παραμονή της στο νησί μεταξύ άλλων συμμετείχε στην επίσκεψη στη Μόρφου και στο ναό του Αγίου Μάμα, ενώ είχε και συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη. Η κα Βίλιερς ήταν και εκ των ομιλητών στην εκδήλωση για τη Μόρφου.

Ήταν το μοναδικό μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου που συμμετείχε φέτος στις εκδηλώσεις, ωστόσο ήταν επικεφαλής αντιπροσωπείας της οργάνωσης του Συντηρητικού Κόμματος από το δήμο του Μπάρνετ, στον οποίο υπάγεται η περιφέρειά της. Η κα Βίλιερς και ο Δήμαρχος του Μπάρνετ Μπράιαν Σάλινγκερ ήταν μεταξύ αυτών που κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων της εισβολής.

Μιλώντας στο τέλος της πορείας, η κα Βίλιερς υπενθύμισε ότι οι δήμοι Μόρφου και Μπάρνετ είναι αδελφοποιημένοι και χαρακτήρισε «μεγάλη τραγωδία» το γεγονός ότι χιλιάδες κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κατά την εισβολή του 1974.

«Ήρθα στην Κύπρο αυτό το Σαββατοκύριακο με Συντηρητικούς συναδέλφους από το Μπάρνετ για να δείξουμε την υποστήριξή μας στους εκτοπισμένους κατοίκους της Μόρφου που ακόμα δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους περισσότερο από 40 χρόνια αφότου τα εγκατέλειψαν», σημείωσε η κα Βίλιερς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δικές της προσπάθειες για υπεράσπιση και προβολή των δικαίων της Κύπρου: «Για πάνω από 18 χρόνια υποστηρίζω τον κυπριακό σκοπό και εργάζομαι για μία ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο. Έχω παραστεί στην πορεία για τη Μόρφου πολλές φορές και πιστεύω ότι λίγοι άλλοι βουλευτές μπορούν να δηλώνουν το ίδιο δεσμευμένοι με μένα σε αυτό το ζήτημα”.

Τόνισε ότι “Χρειαζόμαστε μία λύση στην Κύπρο που θα προκύψει από διαπραγμάτευση, η οποία θα μπορέσει να επανενώσει το νησί και θα επιτρέψει σε όλους τους Κύπριους να ζήσουν μαζί ξανά, όπως και θα επιτρέψει στους κατοίκους της Μόρφου να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Μεγάλες ελπίδες εναποτέθηκαν στον πρόσφατο γύρο συνομιλιών. Προκαλεί τεράστια απογοήτευση και θλίψη το ότι η διαδικασία του Κραν Μοντάνα έληξε χωρίς συμφωνία.”

“Στην ομιλία μου στην πορεία εξέφρασα την ισχυρή υποστήριξη στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σημειώθηκε πραγματική πρόοδος επί μίας σειράς πολύ σημαντικών θεμάτων. Αυτό δεν πρέπει να χαραμιστεί. Γνωρίζω ότι οι Συντηρητικοί συνάδελφοί μου στη βρετανική κυβέρνηση υποστήριξαν τις διαπραγματεύσεις και θα τους καλέσω να μιλήσουν στην Τουρκία για να υποστηρίξουν την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο», ανέφερε.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 10/10/2017 06:24

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: