Καιροί για ενότητα και σταθερότητα, όχι για διαιρέσεις-κατακερματισμούς, λέει ο Σχοινάς




«Τα τελευταία 5 χρόνια, λειτούργησαν σαν δοκιμαστικός σωλήνας. Όλες οι απειλές για την Ε.Ε. γιγαντώθηκαν μέσα σε αυτόν, αλλά αποδείχθηκε ότι η πολιτική απάντηση και οι αντοχές της Ευρώπης ήταν πιο σημαντικές».

Αυτό επισημαίνει στην Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, για τις «πολυκρίσεις» με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της Καταλονίας.

Ο Έλληνας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κατά την κρίσιμη ενημέρωση στις Βρυξέλλες την επομένη του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου είχε δηλώσει πως «είναι καιροί για ενότητα και σταθερότητα και όχι για διαιρέσεις και κατακερματισμούς», θεωρεί πως όσοι προφήτευαν ότι η Ευρώπη θα ισοπεδωθεί από το τσουνάμι του λαϊκισμού, αποδείχθηκαν λάθος.

Σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, αποκαλύπτει σε δικούς του ανθρώπους – όπως επισημαίνει η «Ελευθερία του Τύπου» – ότι η διαπραγμάτευση του 2015 ήταν η πιο δύσκολη περίοδος που έζησε από κοντά και διαχειρίστηκε επικοινωνιακά εκ μέρους του ισχυρότερου θεσμικού Οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι μπορεί να του τύχει να πει τη χειρότερη είδηση που ειπώθηκε ποτέ, πως η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ, σκέφτηκε. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σήμερα, ο κ. Σχοινάς χαίρεται που ο απλός κόσμος στη χώρα μας τον έχει συνδέσει με καλά νέα. Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θεωρεί ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κεφαλαίου.

«Προβάλλει σε ευκρινές βάθος ο μεταμνημονιακός ορίζοντας. Οι πολιτικοί και οικονομικοί άνεμοι είναι ευνοϊκοί. Ζητούμενο πλέον, είναι να καταστεί σαφές, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι η χώρα αλλάζει. Ότι οι παθογένειες που μας έφεραν εδώ αναθεωρούνται βαθιά», επισημαίνει. Όπως τονίζουν αξιωματούχοι της Κομισιόν, η συζήτηση για την επόμενη μέρα θα πρέπει να ενταθεί το α΄ εξάμηνο και να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018.

Με βάση το δημοσίευμα, για τον ίδιο είναι δύσκολο να διαχωρίσει την ελληνική καταγωγή του με το ρόλο του ως εκπροσώπου της Κομισιόν, επειδή ακριβώς έχει περάσει μέσα από την «τραυματική» εμπειρία της ελληνικής διαπραγμάτευσης. «Είναι αρκετά Έλληνας για να τον σέβονται οι Έλληνες και αρκετά Ευρωπαίος για να τον σέβονται οι Ευρωπαίοι», σημείωναν στην εφημερίδα στελέχη της Επιτροπής.

Στο ίδιο άρθρο τονίζεται πως ο κ. Σχοινάς δεν υπήρξε ποτέ «παιδί» του ελληνικού κατεστημένου συστήματος -είναι γιος δημοσίων υπαλλήλων, αποφοίτησε από δημόσιο σχολείο – και όταν εκφράζεται προσωπικά, κάποιες από τις αντιλήψεις του μπορούν να χαρακτηριστούν και αντικαθεστωτικές. Όπως αυτές για τον μεταμνημονιακό ορίζοντα. Σε πρόσφατο άρθρο του για την επόμενη μέρα, σημειώνει πως εκεί “οι χάρες και οι διευθετήσεις δεν ανταλλάσσονται με ψήφους”».

Ο ίδιος, όταν ερωτάται από την «Ελευθερία του Τύπου» στις Βρυξέλλες, για το προσωπικό του μέλλον παρέμεινε σφίγγα. Έχοντας «συμβόλαιο εμπιστοσύνης» με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 διασκεδάζει με δημοσιεύματα που τον θέλουν από υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, βουλευτή μέχρι και Επίτροπο. Από την πλευρά του έχει ανοικτή την πόρτα του στις Βρυξέλλες στους νέους Έλληνες της γενιάς του brain drain, δεν έχει διακόψει τις επαφές του με την ελληνική κοινωνία, διατηρεί προσωπικούς δεσμούς με τη Χαλκιδική που την επισκέπτεται συχνότατα και απολαμβάνει την παρέα των απλών ανθρώπων.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

28/10/2017 09:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: