“Κερδίσαμε μαζί μια μάχη αλλά όχι και τον πόλεμο” είπε η Γαλλίδα ΥΠΑΜ στο Πεντάγωνο…




Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις για να συζητήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία μετά την πτώση της Ράκας, τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον κοινό αγώνα κατά των τζιχαντιστών στο Σάχελ.

“Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη (…) στον αγώνα που διεξάγουμε στο Μαλί και επίσης για αυτά που κάνουμε από κοινού” στη Συρία και το Ιράκ” δήλωσε η Παρλί κατά την άφιξή της στο Πεντάγωνο. Με την πτώση της Ράκα”κερδίσαμε μαζί μια μάχη αλλά όχι και τον πόλεμο και το επόμενο βήμα είναι κάτι που θα ήθελα να συζητήσω μαζί μας”, πρόσθεσε.

Η Γαλλία, που τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη Συρία, προσπαθεί να οργανώσει μια “ομάδα επαφής” που θα έφερνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη συριακή αντιπολίτευση, εκπροσώπους του καθεστώτος, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες της περιοχής, όπως τον Λίβανο ή το Ιράν, μια πρόταση που βρίσκει αντίθετη την Ουάσινγκτον.

Η Γαλλίδα υπουργός επισήμανε επίσης την “ανησυχία” της χώρας της όσον αφορά το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, δύο θέματα για τα οποία η στάση του προέδρου των ΗΠΑ ανησυχεί το Παρίσι.

Το πρωί, η υπουργός, σε μια ομιλία της στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών, εξέφρασε τη λύπη της για την άρνηση του προέδρου Τραμπ να επικυρώσει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

“Χρειαζόμαστε τη συμφωνία. Αν την αφήσουμε να καταρρεύσει θα προσφέρουμε ένα δώρο στους σκληροπυρηνικούς του ιρανικού καθεστώτος και αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα προς μελλοντικούς πολέμους”, προειδοποίησε.

Από την πλευρά του, ο Μάτις ευχαρίστησε τη Γαλλία για την υποστήριξη που παρείχε στους Αμερικανούς στρατιώτες που έπεσαν σε μια ενέδρα στον Νίγηρα, την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις από αυτούς.

Μαχητικά Mirage 2000 προσπάθησαν να βομβαρδίσουν τους επιτιθέμενους αλλά τελικά αποχώρησαν, λόγω της σύγχυσης που επικρατούσε στο πεδίο της μάχης. Γαλλικά ελικόπτερα απομάκρυναν στη συνέχεια τους τραυματίες από την περιοχή.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

20/10/2017 21:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: