Και εγένετο φως! Ανήμερα του έπους του ’40 ας σταθούμε αποφασιστικά σε θέσεις αρχών για την Κύπρο




Γράφει ο Νίκος Κατσουρίδη

Και αίφνης εγένετο φώς! Χρειάστηκε η επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα και η ξεκάθαρη (!) θέση του Ρώσου ομολόγου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο κυπριακό για να αναδειχθεί ότι πάνω κάτω είμαστε συγχυσμένοι στη πιο κεφαλαιώδη πτυχή του Κυπριακού.

Σε ότι αφορά δηλαδή την επίλυση της Διεθνούς Πτυχής του Κυπριακού. Ασφάλεια, Εγγυήσεις, Στρατεύματα. Τους εποίκους τους ξεχάσαμε. Και ειδικότερα τη διαδικασία επίλυσης της Διεθνούς Πτυχής. Στο ΚράνΜοντανά, προχωρήσαμε σε αμφιβόλου σύνθεσης Πενταμερή ή Πολυμερή με τα ανάλογα αποτυχημένα αποτελέσματα.

Ξεχάσαμε την διαχρονική θέση μας για Διεθνή Διάσκεψη με συμμετοχή των Πέντε Μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις τρεις Εγγυήτριες και την Κυπριακή Δημοκρατία και τις δύο Κοινότητες ως παρατηρητές. Από διάφορες πλευρές προβάλλονταν αστήρικτοι ισχυρισμοί για την ορθότητα της τότε ενέργειας. Το αποτέλεσμα γνωστό.

Γιατί σε μια διάσκεψη χωρίς την παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είμαστε από τη μια εμείς, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία (που η παρουσία της αμφισβητήτω) και από την άλλη Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο με τις γνωστές «αντικειμενικές θέσεις του» (βλέπε δηλώσεις πρώην Βρεττανού ΥΠΕΞ υπέρ της διχοτόμησης).

Αντιθέτως σε μια Διεθνή Διάσκεψη στην παρουσία των Πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας η παντοδυναμία της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, και στο βάθος οι ΗΠΑ, αίρεται. Σε μια τέτοια Διάσκεψη η παρουσία της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Κίνας είναι βοηθητική για την Κύπρο και το δίκαιο της υπόθεσης μας. Είναι και η διεθνής πρακτική σε ανάλογες περιπτώσεις όπως υπέδειξε ο Πρόεδρος Πούτιν.

Ούτε και ευσταθεί το επιχείρημα ότι θα κληθούν και οι πέντε (5) σε μια τελική διεθνή διάσκεψη, η οποία θα επικυρώσει ουσιαστικά τα συμφωνηθέντα σε μια πολυμερή ή πενταμερή, όπως θέλετε αποκαλέστε την, γιατί ο χαρακτήρας της θα είναι απλά επικυρωτικός και ο ρόλος των τριών (Ρωσία, Γαλλία, Κίνα) διακοσμητικός. Γιατί τι θα κάνουν όταν ενώπιον τους θα υπάρχει συμφωνία με τη συγκατάθεση των πλευρών;

Φυσικά τίποτα. Εμείς χρειαζόμαστε και τους 5 για λόγους διεθνούς νομιμότητας αλλά και ουσίας. Ουσίας υπο την έννοια ότι τους χρειαζόμαστε ως συνδιαμορφωτές της συμφωνίας. Τους χρειαζόμαστε όχι από ιδιοτροπία αλλά για λόγους αρχής- αυτοί είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ – και για λόγους συμφερόντων της Κύπρου και του Λαού της στο σύνολο.

Η θέση του Προέδρου Πούτιν και η σύμφωνη μ΄ αυτήν θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδεικνύει το λάθος που διαπράχθηκε στις προηγούμενες πολύ πρόσφατες φάσεις των συνομιλιών στην Ελβετία. Αποδεικνύει την ελλιπή προετοιμασία και την υποχωρητικότητα μας, απέναντι στους γνωστούς κύκλους που δημιούργησαν το κυπριακό και το συντηρούν και θέλουν απλά να το διευθετήσουν και όχι να το λύσουν στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής νομιμότητας.

Αυτούς δηλαδή που για δικά τους στενά εγωιστικά συμφέροντα θέλουν μια διευθέτηση η οποία δεν θα άρει τα αποτελέσματα της εισβολής και κατοχής. Η Τουρκία είναι ένοχη εγκλήματος στην Κύπρο και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως απλός τρίτος που μάλιστα συμβάλλει τάχατες και θετικά στην επίλυση του προβλήματος.

Έστω όμως και αργά είδαμε το φως το αληθινό. Και κάλιον αργά παρά ποτέ, όπως λέει και η λαϊκή σοφία. Η σοφία όμως δεν θα συνοδεύσει τις ενέργειες μας αν αναμένουμε από άλλους να κάνουν αυτά που είναι δικό μας χρέος και ανάγκη να πράξουμε. Δεν μπορεί απλά να λέμε στον Πρόεδρο Πούτιν, συμφωνούμε με τη θέση σου (που είναι δική μας διαχρονική θέση) αλλά φρόντισε εσύ να την αποδεχτούν τα Ηνωμένα Έθνη (!). Εμείς οφείλουμε για το καλό του τόπου μας, να διεκδικήσουμε τη Διεθνή Διάσκεψη και να ζητήσουμε από τη Ρωσσία να την στηρίξει. Και μαζί με τη Ρωσσία να τη στηρίξει η Ελλάδα.

Και μαζί με την Ρωσσία και την Ελλάδα, να ζητήσουμε να τη στηρίξουν, Γαλλία και Κίνα. Συν Αθηνά και χείρα κίνει! Ιδού το ορθόν για την Κύπρο και τον Λαό της, ιδού και ο δρόμος! Ανήμερα του έπους του 40 ας σταθούμε αποφασιστικά σε θέσεις αρχών για την Κύπρο.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: