Κατέληξε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στην απόφαση για το ποια F-16 θα αναβαθμιστούν




Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ), αντιπτέραρχος Χρ’ηστος Χριστοδούλου, ενημέρωσε τους στρατιωτικούς συντάκτες για τις αποφάσεις του Κλάδου αναφορικά με το ποια μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα αναβαθμιστούν στο επίπεδο F-16V (Viper).

Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση, τα πλέον προηγμένα F-16 σε ελληνικό οπλοστάσιο, τα Block 52+/Block 52+ Advanced, θα εκσυγχρονιστούν στο επίπεδο F-16V και θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ιστοσελίδα Defence Point γράφει ότι τα F-16 Block 50 θα εκσυγχρονιστούν στο επίπεδο Block 52+ με τη χρήση των συστημάτων που θα αφαιρεθούν από τα αεροσκάφη της εν λόγω διαμόρφωσης. Το ερώτημα γιατί δε μένουν ως έχουν και να γίνουν Viper τα Block 50, είναι πολύ απλά διότι είναι τα νεότερα αεροσκάφη στο οπλοστάσιο.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η τύχη των F-16 Block 30, από τα οποία θα διατηρηθούν στο οπλοστάσιο 20 (μία μοίρα) για να αποτελέσουν «μοίρα επιτιθέμενων» που θα βοηθήσει τα μέγιστα στην εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων και τα υπόλοιπα θα προωθηθούν για πώληση στη διεθνή αγορά.

Το ΓΕΑ εξετάζει τη δυνατότητα να προβεί σε χρονομερισματική μίσθωση (leasing) τόσο αεροσκαφών προκεχωρημένης, όσο και αρχικής – προεπιχειρησιακής εκπαίδευσης, καθώς στον τομέα αυτό η Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει πλέον σημαντικό πρόβλημα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: