Υπό εξέταση από την ΕΕ το αίτημα χωρών – μελών για περισσότερους ελέγχους σε “σοβαρές απειλές”…




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το αίτημα της Δανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για παράταση του χρονικού ορίου ελέγχων στα σύνορά τους, ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Η Επιτροπή θα μελετήσει προσεκτικά τα αιτήματα για παράταση των εσωτερικών ελέγχων που έλαβε από τις αρχές της Δανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας και θα αξιολογήσει κατά πόσο μπορούν να γίνουν αποδεκτά, βάσει του Κώδικα Σένγκεν, ανέφερε ο Αλ. Βίντερσταϊν.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ζώνης Σένγκεν, οι επαναφερόμενοι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα, σε περίπτωση «σοβαρής απειλής» για τη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια μίας χώρας, δεν μπορούν να υπερβούν τους έξι μήνες ή κατ’ εξαίρεση τα δύο χρόνια.

Ερωτηθείς αν ο χώρος Σένγκεν τείνει να καταργηθεί, εφόσον οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα ξεπεράσουν πλέον τα δύο χρόνια, ο Αλ. Βίντερσταϊν παρέπεμψε στη δήλωση του αρμόδιου για θέματα μετανάστευσης Επίτροπου, Δ. Αβραμόπουλου, πως «διατηρούμε τη Ζώνη Σένγκεν εφαρμόζοντας τους κανόνες της», οι οποίοι περιλαμβάνουν και εξαιρέσεις, όπως προβλέπουν τα άρθρα 25 και 29 του κώδικα Σένγκεν, βάσει των οποίων τα κράτη-μέλη μπορούν να παρατείνουν τους ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα σε περίπτωση σοβαρής απειλής για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια σε ένα κράτος-μέλος.

Στις 27 Σεπεμβρίου η Επιτροπή πρότεινε την παράταση της επαναφοράς ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν, έως και τρία χρόνια, ως μέτρο έσχατης λύσης για την αντιμετώπιση σοβαρών απειλών ή τρομοκρατίας.

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

12/10/2017 18:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μαρία Αρώνη
Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: