Η κατάσταση στην Τουρκία στο γεύμα των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα




Συζήτηση για την Τουρκία αναμένεται να έχουν το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Λουξεμβούργο, οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά τη διάρκεια γεύματος, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ.

Όπως έγινε γνωστό, στην ατζέντα έχει εγγραφεί πως κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την Τουρκία και αναμένεται να αγγίξουν τις εξελίξεις στη χώρα και να επικεντρωθούν ειδικότερα στη συνεργασία σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, του Ιράκ και των σχέσεων με το Ιράν. Το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί επίσης από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αργότερα την εβδομάδα, κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 19 και 20 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα διπλωματική πηγή.

Επιπλέον, με την ίδια σύνθεση, η Δευτέρα θα γίνει υπό την προεδρία της Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (πυρηνική συμφωνία του Ιράν) και οι Υπουργοί θα εξετάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις και την πορεία προς την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν οι δραστηριότητες ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ).

Αμέσως μετά το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει ορισμένες αποφάσεις και συμπεράσματα χωρίς συζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τη Μιανμάρ / Βιρμανία, των νομικών πράξεων που εγκαινιάζουν τη νέα μη στρατιωτική αποστολή ΚΠΑΑ για τη στήριξη της μεταρρύθμισης του τομέα ασφαλείας στο Ιράκ, συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ με το Αφγανιστάν και συμπερασμάτων του Συμβουλίου για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συμπεριλαμβανομένης της ένδειξης της ετοιμότητας της ΕΕ να παρατείνει την εντολή της EUFOR Althea, της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σε ό,τι αφορά τη Β.Κορέα, διπλωματική πηγή ανακοίνωσε ότι οι Υπουργοί θα εξετάσουν την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, ενόψει των πρόσφατων προκλήσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ). Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει πρόσθετα αυτόνομα μέτρα της ΕΕ για τη συμπλήρωση και την ενίσχυση των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ). Στόχος είναι να αυξηθεί περαιτέρω η πίεση προς τη ΛΔΚ για συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν επίσης πώς η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, δεδομένου ότι η αυστηρή εφαρμογή από όλους είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων.

Η ΕΕ καταδίκασε με τον πιο δυνατό τρόπο την πυρηνική δοκιμή που διενήργησε η ΛΔΚ στις 3 Σεπτεμβρίου και την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στις 15 Σεπτεμβρίου. Θεώρησε ότι είναι εξωφρενικές προκλήσεις και απαράδεκτες παραβιάσεις των διεθνών υποχρεώσεων της ΛΔΚ. Επιπλέον η ΕΕ έχει ζητήσει επανειλημμένα από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να σταματήσει τις απερίσκεπτες προκλήσεις της, να συμμορφωθεί αμέσως και πλήρως με όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να εγκαταλείψει όλα τα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων με πλήρη, επαληθεύσιμο και μη αναστρέψιμο τρόπο.

Εξάλλου οι Υπουργοί θα συζητήσουν την πολιτική της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρουσία του Ειδικού Εκπροσώπου της ΕΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Σταύρου Λαμπρινίδη. Το Συμβούλιο αναμένεται να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της ΕΕ για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα επικεντρώσουν τη συζήτησή τους στον καλύτερο τρόπο προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διμερή και πολυμερή πλαίσια και θα αναφερθούν στο συλλογικό έργο της ΕΕ, στο πλαίσιο των φόρουμ των δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ιδίως του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο πρόκειται να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την ενδιάμεση αναθεώρηση του σχεδίου δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία και την ετήσια έκθεση του 2016 για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στον κόσμο.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 13/10/2017 14:11

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: