Η τροπολογία Μπέκε μιλά για εφαρμογή της Γ Βιέννης για όλους τους εγκλωβισμένους, λέει η Λευκωσία




Η πρόσφατη τροπολογία του Γερμανού Ευρωβουλευτή Ραϊμερ Μπέκε μιλά για εφαρμογή της Τρίτης Βιέννης για όλους τους εγκλωβισμένους, είτε είναι Ορθόδοξοι, είτε είναι Μαρωνίτες και αναφέρεται στην επανεγκατάσταση για όλους τους εγκλωβισμένους, είτε είναι Ορθόδοξοι, είτε είναι Μαρωνίτες, και δεν διαχωρίζει κανέναν, δήλωσε ο Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο ύστερα από την παρασημοφόρηση του κ. Μπέκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν βρίσκει τίποτε κακό σε αυτή την τροπολογία και την υποστηρίζει πλήρως.

«Επειδή απουσίαζα από την Κύπρο και οι παρεμβάσεις μου έγιναν χωρίς πλήρη γνώση των όσων έλεγαν οι Ευρωβουλευτές κύριοι Μαυρίδης και Παπαδάκης, θέλω να θέσω τα πραγματικά γεγονότα για όλους να γνωρίζουν, πρώτα – πρώτα η δική μου ανάμιξη ήταν όταν ο Ευρωβουλευτής κύριος Μπέκε ήρθε στο γραφείο μου αρχές Σεπτεμβρίου, για να μου ανακοινώσει ότι είναι στη διάθεσή μας για να εισαγάγει τροπολογία όσον αφορά τους εγκλωβισμένους γενικά, για την ενίσχυση της επανεγκατάσταση τους στα χωριά τους», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Ξεκαθάρισε ότι και οι Ορθόδοξοι εγκλωβισμένοι δικαιούνται να επιστρέψουν στο Ριζοκάρπασο και να επανεγκατασταθούν και όχι κάποια νεαρά ζευγάρια όχι πολλοί που ήταν γενναίοι και πήραν την απόφαση να επιστρέψουν και επέστρεψαν.

«Το ίδιο ισχύει και για όλους εγκλωβισμένους Μαρωνίτες οι οποίοι εδώ και πάνω από δέκα χρόνια έχουν την ευχέρεια να επανεγκαθίστανται στο χωριό Κορμακίτης. Σήμερα το θέμα τίθεται για επανεγκατάσταση Μαρωνιτών για τα δύο χωριά Αγία Μαρίνα και Ασώματος, που αυτή τη στιγμή κατέχονται ως στρατόπεδα του κατοχικού στρατού», είπε ο Υπουργός.

Επανέλαβε ότι η τροπολογία του κ. Μπέκε έγινε με την έγκρισή του και αναφέρεται στον προϋπολογισμό για την Τ/κ κοινότητα που στην ουσία είναι προϋπολογισμός για την ενίσχυση των συνθηκών επανένωσης της Κύπρου. Αναφέρεται είπε, και στην συνέχιση και ενίσχυση της υποστήριξης προς την επιτροπή των αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Ο Υπουργός ανέγνωσε κομμάτι της τροπολογίας στα αγγλικά που αναφέρεται στην επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών και όλων των εγκλωβισμένων όπως συμφωνήθηκε στην συμφωνία της Τρίτης Βιέννης. (….[]The well being of Maronites wishing to resettle and that of all enclaved persons as agreed in the Third Vienna agreement).

«Επομένως μιλά για εφαρμογή της Τρίτης Βιέννης για όλους τους εγκλωβισμένους, είτε είναι Ορθόδοξοι, είτε είναι Μαρωνίτες, μιλά και για την επανεγκατάσταση για όλους τους εγκλωβισμένους , είτε είναι Ορθόδοξοι ,είτε είναι Μαρωνίτες, και δεν διαχωρίζει κανέναν. Εγώ δεν βρίσκω τίποτε κακό σε αυτή την τροπολογία και την υποστηρίζω πλήρως», ανέφερε.

Ο κ. Κασουλίδης συνέχισε λέγοντας ότι η διαφορά που υπήρχε με τους Ευρωβουλευτές που καταψήφισαν «είναι διότι ήθελαν να απαλειφθεί η λέξη επανεγκατάσταση, εγώ δεν θεωρώ ότι είναι κακό να επανεγκατασταθούν, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, δηλαδή εφόσον τα στρατόπεδα φύγουν από τα χωριά τους, αυτό είναι όλο, εγώ δεν είχα ανάμιξη για τις διαδικασίες τους για προφορική τροπολογία και ούτω καθεξής γιατί δεν γνώριζα τα γεγονότα από κει και πέρα, εγώ έδωσα την έγκρισή μου, συμφώνησα με τους διπλωμάτες του Υπουργείου μου που βοήθησαν για να γραφτεί αυτή η τροπολογία και τίποτε άλλο».

Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι κάποιοι Ευρωβουλευτές τήρησαν αποχή και κάποιοι καταψήφισαν λόγω άγνοιας της κατάστασης ή λόγω μη σωστής συνεννόησης και συνεργασίας, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι του έχει πει ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου «ότι ανέμεναν μια προφορική τροπολογία η οποία δεν έλαβε χώρα τελικά και δεν ήξερε τι να κάνει εκείνη την ώρα και τήρησε αποχή».

«Δεν μίλησα με τους Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, δεν γνωρίζω, αλλά γνωρίζω ότι η Μαρωνιτική κοινότητα είναι αναπόσπαστο μέρος της Εληνοκυπριακής κοινότητας κατόπιν δικής τους επιλογής και τους μεταχειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο που μεταχειριζόμαστε όλους τους υπόλοιπους Ελληνοκύπριους», κατέληξε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 31/10/2017 11:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: