Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει την παραγωγική, επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η Τράπεζα Πειραιώς, ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ιδιωτικού τομέα, στηρίζει την παραγωγική, επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα των πελατών της, μέσα από εξειδικευμένες και εξατομικευμένες λύσεις και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου», διαβεβαίωσε η διοίκηση της τράπεζας τον παραγωγικό και επιχειρηματικό κόσμο της Λάρισας, παρουσιάζοντας τη στρατηγική, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της για την ολοκληρωμένη υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, αναφερόμενοι στο θέμα του πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος που αναμένεται να ολοκληρωθεί, υπογράμμισαν τη σημασία της πρόσφατης δήλωσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προέβη έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές και ενέργειες για την ακρίβεια των λογιστικών καταστάσεων και την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, και επισήμανε ότι η δήλωση του διοικητή της ΤτΕ είναι ταυτόσημη με την επίσημη θέση της Τράπεζας Πειραιώς, ότι τα θέματα που απασχόλησαν τον έλεγχο αντανακλώνται επαρκώς στις δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις της Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, έμφαση δόθηκε στο ρόλο και τις προοπτικές του αγροτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται, όπως επισημάνθηκε, «στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τράπεζας, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση και την ανάπτυξη της οικονομίας». Ταυτόχρονα τόσο ο κ. Χαντζηνικολάου όσο και ο κ. Μεγάλου εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της οικονομίας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, όπως ανέφεραν, η ανάπτυξη της οικονομίας θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει το 1% ή και το 1,5% για το 2017.

Σημειώνεται ότι οι νέες επιχειρηματικές χορηγήσεις της Τράπεζας το 2015 και 2016 έφθασαν τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο και συνολικά υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ. Στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι χρηματοδοτήσεις υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ σε σύνολο δανείων περίπου 60 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η ετήσια αύξηση των χρηματοδοτήσεων ώστε να φθάσουν στο τέλος του 2020 τα 5 δισ. ετησίως, από τα 2 δισ. ευρώ που ήταν το 2016.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, τόνισε ότι «η χώρα, το τραπεζικό σύστημα και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν εισέλθει σε περίοδο ομαλοποίησης με θετικές προοπτικές για το μέλλον, καθώς παρατηρείται βελτίωση των οικονομικών δεικτών και λαμβάνονται θετικά μηνύματα από τους διεθνείς επενδυτές. Οι εξελίξεις αυτές, μαζί με την άρση της αβεβαιότητας με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχουν οδηγήσει στην αύξηση της εμπιστοσύνης του κοινού».

Σύμφωνα με τον κ. Χαντζηνικολάου, «είναι εξαιρετικής σημασίας να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση, και να συνοδευτεί από ένα συντονισμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων».

«Αυτό», όπως είπε, «προϋποθέτει σταθερότητα, οικονομική, φορολογική, νομοθετική και πολιτική, για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο θα διευκολύνει την επιστροφή καταθέσεων και θα ενισχύσει τη διάθεση των επιχειρηματιών να επενδύσουν και να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο. Παρά το γεγονός όμως, ότι η Ελλάδα έχει όλα τα στοιχεία ώστε να είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, παρουσιάζει αδυναμίες σε τομείς όπως η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, της απονομής δικαιοσύνης, της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, που δεν ευνοούν τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος. Στην ουσία, πρέπει όλοι μαζί, το κράτος, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα είναι ανοικτή σε επενδύσεις με βάση ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που να λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, συμβάλλοντας στη δημιουργία απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας. Ήδη οι τράπεζες είναι ισχυρές κεφαλαιακά, βελτιώνουν τη ρευστότητά τους και επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της πρόκλησης των προβληματικών δανείων, στηρίζοντας παράλληλα την οικονομία».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, ανέφερε ότι «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές καλές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που βλέπουν τις ευκαιρίες και έχουν διάθεση να επενδύσουν και να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο. Γνωρίζουμε όμως καλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η παρατεταμένη ύφεση και η βίαιη αποδιάρθρωση μεγάλων τμημάτων της οικονομίας, η έλλειψη ρευστότητας, η μειωμένη ζήτηση και τα μειωμένα εισοδήματα, οι συνέπειες των δημοσιονομικών περιορισμών, αλλά και οι χρόνιες παθογένειες, όπως η γραφειοκρατία, έχουν τραυματίσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και αποθαρρύνουν την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος».

«Εμείς ως τράπεζα – είπε ο κ. Μεγάλου – είμαστε έμπρακτα δίπλα στους επιχειρηματίες, τους επενδυτές, τους εξαγωγείς, τους αγρότες, όσους έχουν νέες ιδέες, καινοτομούν και δημιουργούν εμπορεύσιμες αξίες. Αυτό το επιτυγχάνουμε λειτουργώντας πελατοκεντρικά, κατανοώντας επακριβώς τις ανάγκες τους και προσφέροντας τις πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες λύσεις». Τόνισε δε, ότι «οι ανάγκες αυτών που παράγουν και επιχειρούν ή θέλουν να επενδύσουν, δεν περιορίζονται στη χρηματοδότηση, αν και αυτή παραμένει στο κέντρο κάθε δραστηριότητας. Οι ανάγκες τους είναι σύνθετες ώστε κάθε απόφαση, κάθε βήμα να έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία. Γι’ αυτό η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζει, όχι μόνο στη χρηματοδότηση, αλλά ευρύτερα στην πολύπλευρη υποστήριξη της επιχειρηματικότητας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: