Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν και την Τουρκία και την Κυπριακή Δημοκρατία: Να βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους




Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος

Θλίψη και απογοήτευση προκαλούν οι αποκαλύψεις του πρέσβη Ανδρέα Δ. Μαυρογιάννη για την όλη στάση του Μουσταφά Ακιντζί και της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Και ο τελευταίος πολίτης που δεν φορά παρωπίδες, φυλετικές ή άλλες οποιασδήποτε μορφής, αντιλαμβάνεται ότι το ναυάγιο των συνομιλιών οφείλεται αποκλειστικά στην τουρκική πλευρά, η οποία απέρριψε κατηγορηματικά την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για άμεση κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και την προοπτική για πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Μάλιστα, όπως διαπιστώνεται το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των συνομιλιών το έβαλε ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, που στην καθοριστική στιγμή πρόταξε τη θέση πως δεν δέχεται την κατάργηση των εγγυήσεων, ούτε την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Είναι ηλίου φαεινότερον, όπως άλλωστε διευκρίνισε και ο κ. Μαυρογιάννης, πως η Τουρκία και ο Μ. Ακιντζί έφυγαν από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και από τη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, δουλεύοντας για δύο κράτη, αποσκοπώντας στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Ύστερα από όλα αυτά, απευθυνόμενοι στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους τους υπενθυμίζουμε τη σαφή τοποθέτηση της ΣΕΚ πως η Κύπρος ως κράτος –μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο και τη μέγιστη εγγύηση για όλους τους πολίτες του τόπου. Η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου σε όλα τα επίπεδα αποτελούν τη μέγιστη εγγύηση και την καλύτερη ασφάλεια για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, θα πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη οι Τουρκοκύπριοι πως η Κυπριακή Δημοκρατία τούς μεταχειρίζεται ως ισότιμους πολίτες, παραχωρώντας τους την κυπριακή ταυτότητα με την οποία μπορούν ελεύθερα να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να διαμένουν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια. Ακόμη οφείλουν να εκτιμήσουν πλήρως το γεγονός ότι απολαμβάνουν όλα τα ωφελήματα που προσφέρει η Ταυτότητα και το Διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στο εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό.

Περαιτέρω, αν πράγματι σέβονται τους Ελληνοκύπριους ως σύνοικο στοιχείο, οι Τουρκοκύπριοι ας κατανοήσουν επιτέλους πως η Κυπριακή Δημοκρατία τους προσφέρει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ μόνιμα συντηρεί όλα τα θρησκευτικά μνημεία τους που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές, δείχνοντας σεβασμό προς το θρήσκευμα και τον πολιτισμό τους.

Και όλα αυτά σε αντίθεση με την καταστροφή που επέφερε ο Αττίλας στα Ελληνοχριστιανικά μνημεία και στα κοιμητήρια που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές.

Στο σημείο αυτό, χρήζει ιδιαίτερης μνείας η απεχθής συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος το οποίο δεν ενέκρινε την παράδοση οκτώ βιβλίων σε ελληνικά σχολεία του Ριζοκαρπάσου τα οποία αφορούν τα μαθήματα Γλώσσας, Ιστορίας και Θρησκευτικών.

Πιστεύουμε πως ήλθε η ώρα, οι Τουρκοκύπριοι και δη οι οργανωμένοι φορείς με αιχμή τα συνδικάτα, να προβληματιστούν βαθύτατα για τη στάση των ηγετών τους και να αποφασίσουν τι σχέσεις θέλουν να έχουν με τους Ελληνοκύπριους και την Κυπριακή Δημοκρατία και σε τι κράτος θέλουν να ζήσουν. Είναι η ώρα που θα πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να μετρήσουν σωστά το πραγματικό τους συμφέρον, να πάρουν το μέλλον τους στα ίδια τους τα χέρια.

Η εγγύηση και η ασφάλειά τους δεν διασφαλίζονται μέσα από στρατιωτικά και επεμβατικά δικαιώματα αλλά μέσα από την κοινή συνύπαρξη σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα συνεργάζονται αρμονικά. Όσοι θέλουν, σκόπιμα ή μη, να μην το καταλαβαίνουν, δυσχεραίνουν τη θέση τους, αποδυναμώνοντας τη σχέση τους με τους Ελληνοκύπριους και κατ’ επέκταση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Και αυτό κάποια στιγμή θα αποβεί μοιραίο στην επαναπροσεγγιστική προσπάθεια και την κοινή συνύπαρξη την οποία διατείνονται ότι επιδιώκουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ APOPSEIS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: