Η στρατηγική του «συνεχίζουμε απ’ εκεί που μείναμε» είναι καταδικασμένη να οδηγηθεί σε αποτυχία




Του Χρύση Παντελίδη

«Να συνεχίσουμε απ’ εκεί που μείναμε!…». Αυτό λέει ο (Πρόεδρος) κ. Αναστασιάδης, αυτό λέει ο (Γ.Γ. του ΑΚΕΛ) κ. Άντρος Κυπριανού, αυτό λέει και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην τελευταία Έκθεσή του. Αλλά, πού ακριβώς μείναμε;

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά:

  • Μείναμε στους χρήστες που θα παραμείνουν στα σπίτια των προσφύγων.
    Μείναμε στους έποικους που θα μείνουν όλοι, άλλοι με πολιτογράφηση και άλλοι με άδειες εργασίας.
    Μείναμε στην ελεύθερη έλευση των 80 εκατομμυρίων Τούρκων στην Κύπρο, φτάνει να δηλώνουν εργάτες ή τουρίστες ή φοιτητές.
    Μείναμε στην εκ περιτροπής προεδρία.
    Μείναμε σε δυο «συνιστώντα κρατίδια».
    Μείναμε στο μαθηματικό παράδοξο της εξίσωσης του 82% με το 18% παντού.
    Μείναμε στην αριθμητική ισότητα σχεδόν παντού, περιλαμβανομένων της Δικαστικής Εξουσίας.
    Μείναμε στα ΒΕΤΟ των Τουρκοκύπριων, σχεδόν σε όλους τους σημαντικούς θεσμούς.
    Μείναμε στις κληρώσεις και στους ξένους δικαστές.
    Μείναμε στο απόλυτο άγνωστο σε σχέση με τα οικονομικά.
    Μείναμε στον απαράδεκτο τουρκικό χάρτη «με μικρές αναπροσαρμογές».

Όλα τα πιο πάνω, μαζί με πολλά άλλα δαιδαλώδη και λεπτομερή, είναι δυστυχώς «κλειδωμένα». Γι’ αυτό, ακόμα κι αν δεν γίνουν νέες υποχωρήσεις, αυτά που ήδη έδωσε ο κ. Αναστασιάδης είναι αρκετά ώστε να καθιστούν τη λεγόμενη «λύση» κάκιστη, απαράδεκτη, μη βιώσιμη, καταστροφική και άρα, απορριπτέα.

Να συνεχίσουμε απ’ εκεί που μείναμε, λένε. Να συνεχίσουμε, για να πάμε πού; Αυτή την ερώτηση την απαντά Γενικός Γραμματέας στην Έκθεσή του. Να συνεχίσουμε, λέει, για να πάμε σε μια ενδιάμεση «στρατηγική συμφωνία», αντί της «συνολικής συμφωνίας», που ήταν η θέση της πλευράς μας αλλά και η διαχρονική συναντίληψη των δυο κοινοτήτων. Και για να γίνει αυτό θα πάμε σε μια νέα Πενταμερή, με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, ως το πεδίο διαπραγμάτευσης όλων των ζητημάτων, με τεθειμένα τα θεμέλια ενός «νέου συστήματος ασφαλείας και εγγυήσεων», με εσαεί ρόλο στην Τουρκία και νόμιμη παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο με δικαίωμα ένοπλης επέμβασης.

Και πού θα καταλήξουμε αν πάμε όπως πάμε; Με μαθηματική βεβαιότητα, θα καταλήξουμε σ’ ένα παροπλισμένο κυπριακό κράτος, που δεν θα έχει κανένα τρόπο ή μέσο προστασίας του κυπριακού Ελληνισμού. Σε ένα εκτρωματικό κρατικό μόρφωμα, τουρκικό προτεκτοράτο, με πολλές και δαπανηρές κυβερνήσεις και βουλές, διαφορετικές και εν πολλοίς ανταγωνιζόμενες αστυνομίες, δικαστήρια με περίεργες δικονομίες και δυσνόητες διαδικασίες, κρατικούς αξιωματούχους εις διπλούν και εις τριπλούν. Ένα κράτος, ανήμπορο, δυσκίνητο και οικονομικά εξαθλιωμένο, έτοιμο να καταρρεύσει στο πρώτο ελαφρό φύσημα του ανέμου.

Η στρατηγική των κυρίων Νίκου Αναστασιάδη, Αβέρωφ Νεοφύτου, Σταύρου Μαλά και Άντρου Κυπριανού, η οποία συνοψίζεται στη φράση «να συνεχίσουμε απ’ εκεί που μείναμε», είναι καταδικασμένη να οδηγηθεί σε αποτυχία και σε πλήρη διολίσθηση στις τουρκικές θέσεις.

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να συνεχίσουν. Γι’ αυτό και ήρθε η ώρα για νέα στρατηγική. Τη Νέα Στρατηγική που προτείνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

  • Επικεφαλής του εκλογικού επιτελείου του υποψηφίου Νικόλα Παπαδόπουλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: