Η Πειραιώς, η Εθνική και η Alpha Bank ετοιμάζονται για πωλήσεις κόκκινων δανείων ύψους €5,5 δισ.




Τρεις από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες προγραμματίζουν να πωλήσουν πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €5,5 δισεκατομμυρίων στις αρχές του 2018, δήλωσαν πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας να καλεί τις τράπεζες να δράσουν πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στα €103 δισ., που αντιστοιχεί στο 60% του ΑΕΠ, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί το ύψος των ΜΕΔ να μειωθεί κατά €38 δισ. μέχρι το τέλος του 2019.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και η Alpha Bank σκοπεύουν να κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης των ΜΕΔ με μια σειρά πωλήσεων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του ερχόμενου Μαρτίου, όπως δήλωσαν τραπεζικές πηγές στο πρακτορείο.

Με την κίνηση αυτή, οι τράπεζες ανταποκρίνονται στην αυξανόμενη πίεση για αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, που περιορίζει την ικανότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, εμποδίζοντας έτσι την αναιμική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Μιλώντας στο πρακτορείο, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «οι τράπεζες χρειάζεται να γίνουν πιο φιλόδοξες στους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων και να επιταχύνουν τις πωλήσεις των ΜΕΔ».

Αν πραγματοποιηθεί η πώληση, οι συνολικές πωλήσεις κόκκινων δανείων θα ανέλθουν στα €7 δισ. ή 18% του συνολικού στόχου που τέθηκε από την ΕΚΤ.

Ωστόσο, οι πωλήσεις αφορούν δάνεια που καλύπτονται από προβλέψεις και θεωρείται απίθανο να οδηγήσουν σε νέες ζημιές στις τράπεζες. Η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά την πώληση των εξασφαλισμένων δανείων.

«Η πώληση των μη εξασφαλισμένων δανείων θα αρχίσει το χορό», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Alpha Bank.

Η Εurobank έκανε την αρχή με την πώληση πακέτου δανείου ύψους 1,5 δισ. στη σουηδική Intrum με τίμημα μόλις €45 εκατομμυρίων ή στο 3% της ονομαστικής αξίας.

Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως δήλωσε τραπεζίτης που εμπλέκεται στις διεργασίες, σκοπεύει να πωλήσει κόκκινα δάνεια ύψους €3 δισ., τα μισά των οποίων αφορούν μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια. Τα υπόλοιπα θα αφορούν εξασφαλισμένα επιχειρηματικά δάνεια ύψους €1,5 δισ. Η UBS είναι ο σύμβουλος της Πειραιώς όσον αφορά την πώληση των εξασφαλισμένων δανείων.

Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα, δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, προγραμματίζει να πωλήσει μέχρι και €1,5 δισ. μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών δανείων, αναθέτοντας στον ελεγκτικό οίκο PriceWaterhouseCoopers να ενεργήσει ως σύμβουλος πώλησης.

Η Alpha Bank επίσης προετοιμάζεται για πώληση ιδιωτικών δανείων μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της τράπεζας. Ο Δείκτης των ΜΕΔ της τράπεζας ανέρχεται στο 53,7% με τον δείκτη κάλυψης να βρίσκεται στο 48%.

ΚΥΠΕ – Reuters – Ελλάδα/Αθήνα 19/10/2017 21:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: