Η Κύπρος προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή και αυτό πρέπει να αναπτυχθεί, είπε η Γερμανίδα ΥΠΑΜ




Την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και που διαμορφώνουν μια νέα αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη, επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαίδης στην Γερμανίδα ομόλογο του Ursula von der Leyen, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Γερμανίας, στο νησί. Η Γερμανίδα ΥΠΑΜ απο την πλευρά της ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι η Κύπρος προσφέρει σημαντική ασφάλεια στην περιοχή

Η κα. Ursula von der Leyen ευχαρίστησε την Κύπρο για τη φιλοξενία εδώ και μία δεκαετία των πλοίων της Γερμανίας στο πλαίσιο της UNIFIL και είπε πως αυτό αποτελεί απόδειξη της βαθιάς εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο Υπουργοί είχαν το απόγευμα συνάντηση στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» και στη συνέχεια παρακάθησαν σε συνομιλίες μεταξύ διευρυμένων αντιπροσωπειών των Υπουργείων Άμυνας Κύπρου και Γερμανίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Χριστόφορος Φωκαϊδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνάντηση που είχε με την Γερμανίδα ομόλογο του, την ευχαρίστησε γιατί όπως είπε, επέλεξε λίγες μόνο μέρες μετά τις εκλογές στη χώρα της, σε ένα από τα πρώτα ταξίδια της στο εξωτερικό, να επισκεφθεί την Κύπρο, σε μια περίοδο «ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρώπη αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας».

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη στο νησί της Γερμανίδας Υπουργού «αποτελεί έκφραση της αναβαθμισμένης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας. Μιας σχέσης που αναπτύσσεται και ενισχύεται μέσα στο πλαίσιο των κοινών ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, της κοινής μας δέσμευσης να ενδυναμώσουμε την αμυντική συνεργασία στην Ευρώπη στην κατεύθυνση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας».

Ανέφερε πως «η Γερμανία αποτελεί βασική κινητήριο δύναμη στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και στον τομέα της άμυνας, όπου το επόμενο χρονικό διάστημα θα λάβουμε από κοινού σημαντικές αποφάσεις».

Σημείωσε πως σήμερα είχε την ευκαιρία να επαναλάβει «την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και που διαμορφώνουν μια νέα αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, η Κύπρος θα είναι ενεργός παρούσα και έτοιμη να συμβάλει στην προαγωγή των κοινών ευρωπαϊκών συμφερόντων».

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «στο κατώφλι μιας ταραγμένης και ασταθούς περιοχής, η Κύπρος αποτελεί σήμερα μια χώρα που παράγει ασφάλεια. Μια χώρα που συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, της ειρήνης και της συνεργασίας» είπε και πρόσθεσε πως «το πράττει αυτό, μέσα από συνεργασίες στο τομέα της ασφάλειας και της άμυνας με γειτονικές χώρες αλλά και μέσα από την παροχή διευκολύνσεων, σε φίλους και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση όπως είναι η Γερμανία. Διευκολύνσεις σε ναυτικές δυνάμεις, όπως της UNIFIL, σε αποστολές, όπως η απομάκρυνση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας».

Την ίδια ώρα, συνέχισε «η Κύπρος αποτελεί περιφερειακό κέντρο για επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης αλλά και για διαχείριση κρίσεων στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής. Η εκκένωση χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών και όχι μόνο, κατά την κρίση του Λιβάνου το 2006, απέδειξε το σημαντικό αυτό ρόλο της Κύπρου αλλά και τη δυνατότητα της να ανταποκριθεί επιτυχώς».

Ο Υπουργός Αμυνας είπε επίσης ότι «εργαζόμαστε συστηματικά έτσι ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις εθνικές μας υποδομές και δυνατότητες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης και Εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου, υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τις νέες αυτές προκλήσεις και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), έτσι ώστε να μπορούμε μαζί αποδοτικότερα να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές και προκλήσεις».

Στις δηλώσεις του ο Χριστόφορος Φωκαϊδης αναφέρθηκε και στη δημιουργία του πρότυπου Συντονιστικού Κέντρου “Ζήνων”, είπε πως αυτό διαθέτει «υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και συστήματα επικοινωνίας», είναι ενδεικτικό «της βούλησης μας να ενισχύουμε τις υποδομές και τις δυνατότητες μας» και είναι «στη διάθεση των εταίρων μας για χρήση, σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης ή ακόμα και στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας».

Πρόσθεσε πως «εδώ στην Κύπρο, στη νοτιοανατολική αυτή γωνιά της Ευρώπης, διακυβεύονται μείζονα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Στη γειτονιά αυτή έχουν τη ρίζα τους μερικές από τις πιο σοβαρές ασύμμετρες προκλήσεις που απειλούν την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών» είπε και σημείωσε ότι «εδώ στην Κύπρο, συντελείται ακόμα 28 χρόνια μετά το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου, ο μεγαλύτερος ιστορικός και πολιτικός αναχρονισμός στην Ευρώπη, η βίαιη διαίρεση μιας χώρας-μέλους, από μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ένωση».

Ο ΥΠΑΜ σημείωσε ότι «με την ευκαιρία της επετείου της Γερμανικής Ενοποίησης, που γιορτάσαμε χθες (γιατί δεν έφερε μόνο την ένωση της Γερμανίας αλλά και την ένωση της Ευρώπης) αντλούμε ενθάρρυνση και διδάγματα. Διδάγματα πως στην εποχή μας, τα τείχη είναι καταδικασμένα να καταρρεύσουν και πως η Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι, μπορεί να διασφαλίσει για όλους, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, κράτος δικαίου, ασφάλεια και ευημερία για όλους τους πολίτες της».

Ταυτόχρονα ευχαρίστησε θερμά την Γερμανίδα Υπουργό Αμυνας για την επίσκεψη της στην Κύπρο αλλά «και για την ειλικρινή, καρποφόρα και αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει».

Από την πλευρά της η Υπουργός Αμυνας της Γερμανίας ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογο της για την θερμή υποδοχή, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσες και καρποφόρες τις συνομιλίες» που έχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση όταν συναντώνται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αμυνας και εξέφρασε την χαρά της για το γεγονός ότι στο πρώτο ταξίδι που κάνει μετά τις εκλογές στη χώρα της επισκέπτεται την Κύπρο.

Η κ. Ursula von der Leyen αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης και ειδικά στη δημιουργία της Ευρωπαϊκης Ενωσης Αμυνας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που όπως είπε, από την πρώτη ημέρα ο ΥΠΑΜ υπήρξε «πρωταρχικός και πολύτιμος εταίρος στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης ιδέας».

Αφού ανέφερε ότι η ιδέα ξεκίνησε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, παραδέχθηκε ότι ήταν δύσκολο στην αρχή, αλλά σημείωσε «τώρα είμαστε στο σημείο όπου για πρώτη φορά θα μπορέσει να υλοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση Αμυνας. Τώρα» συνέχισε «εργαζόμαστε σ’ αυτό που ονομάζουμε Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία και αναμένουμε ότι αυτή θα υλοποιηθεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους, αρχές του επόμενου χρόνου».

Σημείωσε ακόμα ότι «η Ευρωπαϊκή Αμυντική Ενωση είναι ένα σύμβολο της αποφασιστικότητας των κρατών μελών της Ευρώπης να συνεργαστούν στενότερα σε θέματα άμυνας και σταθερότητας, γνωρίζοντας ότι στην Ευρώπη έχουμε πάντα μια σφαιρική προσέγγιση, δηλαδή γνωρίζουμε ότι ασφάλεια και σταθερότητα από τη μια πρέπει να πηγαίνει μαζί με την οικονομική ανάπτυξη και τη διαδικασία συμφιλίωσης. Εμείς ως Ευρωπαίοι είμαστε υπεύθυνοι και για την σταθερότητα, την ασφάλεια αλλά και την ανάπτυξη της γειτονιάς μας».

Στις δηλώσεις της η Γερμανίδα Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «η Μεσόγειος Θάλασσα μας ενώνει με τους γείτονες μας και ως εκ τούτου δεν έχουμε μόνο έντονο ενδιαφέρον, αλλά και ισχυρή ευθύνη ν α είμαστε παρόντες σ’ αυτόν τον τομέα, σ’ αυτή την συνολική προσέγγιση της ασφάλειας και της από κοινού ανάπτυξης».

Αναφέρθηκε ακόμα στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στο θεσμό της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, πρόσθεσε πως «μιλήσαμε για τις δυνατότητες της υποδομής που υπάρχει στο νησί, όχι μόνο των ναυτικών βάσεων” και σημείωσε πως η Κύπρος προσφέρει σημαντική ασφάλεια στην περιοχή και αυτό πρέπει να αναπτυχθεί».

Τέλος η Ursula von der Leyen ευχαρίστησε την Κύπρο «για τη εδώ και μία δεκαετία, φιλοξενία των πλοίων της Γερμανίας στο πλαίσιο της UNIFIL», είπε πως «αυτό αποτελεί απόδειξη της βαθιάς εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε χαριτολογώντας ότι «οι ναυτικές δυνάμεις της Γερμανίας αισθάνονται σαν στο σπίτι τους» στην Κύπρο και ευχαρίστησε τον κ. Φωκαϊδη για τη φιλία και την φιλοξενία.

Σημειώνεται ότι στην συνάντηση στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης και ο Διοικητής του ΚΣΕΔ Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Φυτιρής, ο Υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε την τοποθέτηση Ακόλουθου Άμυνας της Κύπρου στη Γερμανία.
(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΧΡ)

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου – Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 04/10/2017 20:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: