«Η καινοτομία της συλλογικότητας θα έκανε την Ελλάδα πρωταγωνιστή», τονίζει ο Νίκος Κυρπίδης




Της ΑΝΝΑΣ ΓΡΙΜΑΝΗ

INFO:
Ο Νίκος Κυρπίδης είναι Διευθυντής του προγράμματος Προκαρυωτικής Βιολογίας, στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Joint Genome Institute(JGI) που ανήκει στο Εθνικό Εργαστήριο του Μπέρκλευ (LBNL) στην Καλιφόρνια.

Γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1983-1988) και έλαβε το Διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 1996. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με μεταδιδακτωρικές υποτροφίες στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και στο Εθνικό Εργαστήριο του Argonne. Από το 2004 έως σήμερα εργάζεται στο Joint Genome Institute(JGI).

Εχει συγγράψει περισσότερες από 530 επιστημονικές εργασίες σε έγκριτα διεθνή περιοδικά στις οποίες έχουν γίνει περισσότερες απο 32,000 αναφορές και είναι στην λίστα των επιστημόνων με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως τα τρία τελευταία χρόνια (2014-2016). Έχει τιμηθεί με αρκετά διεθνή βραβεία και είναι εκλεγμένος εταίρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Μικροβιολογίας. Είναι ο ιδρυτής της Ελληνικής επιστημονικής εταιρείας Μικροβιόκοσμος, στην οποία έχει διετελέσει και πρώτος Πρόεδρος.

Γιατί οι Έλληνες διακρίνονται;

Ισως γιατί είναι εκ φύσεως ανήσυχοι, ανοιχτόμυαλοι και ανταγωνιστικοί. Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια γιατί ως επί το πλείστον πρέπει να φύγουν εκτός Ελλάδας για να διακριθούνε.

Πόσο διεθνής είναι η σύγχρονη Ελλάδα;

Οσο πολύ είναι ο πολιτισμός, η τέχνη και η επιστήμη που παράγει.

To έργο σας και η πρωτοπορία του.

Ζούμε στην πιό ενδιαφέρουσα περίοδο της Βιολογίας, η οποία μέσω μίας σειράς τεχνολογικών επαναστάσεων έχει πλέον έρθει πολύ κοντά σε άλλες επιστήμες. Αυτή η διεπιστημονική της προσέγγιση οδηγεί σήμερα σε ακόμα πιο ραγδαίες εξελίξεις. Το δικό μου έργο εστιάζεται στη προσπάθεια κατανόησης της ζωής στην Γη (που στην συντριπτική της πλειοψηφία είναι μικροβιακή), χρησιμοποιώντας τη σύζευξη της Βιολογίας με την επιστήμη δεδομένων. Τα πρωτοποριακά αποτελέσματα έρχονται πλέον μέσα από ολιστικές προσεγγίσεις της Βιολογίας.

Ο πολιτισμικός παράγοντας, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από οικονομικές πολιτικές. Αισθάνομαι ότι πνίγεται όλο και περισσότερο και ίσως αυτό να αποτελέσει και την βάση της ανατροπής των παγκόσμιων οικονομικών πολιτικών που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Η ελληνικότητα είναι συνείδησηή τρόπος αντίληψης;

Πιστεύω και τα δύο. Τίνει όμως να πνιγεί εντός των συνόρων, ενώ ανθεί στο εξωτερικό, αδιακρίτου εθνικότητας.

Ποιά πρέπει να είναι η δημόσια εικόνα του επιστήμονα;

Αρωγός και κοινωνός της αλήθειας βασισμένης σε στοιχεία. Να απέχει από θρησκευτικές εμμονές ή κομματικές παρατάξεις.

Η Ελλάδα σήμερα καινοτομεί;

Σίγουρα υπάρχουν καινοτόμες προσπάθειες, που είναι όμως επί το πλείστον μεμονομένες και σχετικά μικρές. Και όμως, μία και μόνο αλλαγή στην νοοτροπία μας, θα μπορούσε ν’ αποτελέσει τη μεγαλύτερη καινοτομία για την έξοδο της χώρας από την κρίση και να την αναδήξει σε πρωταγωνιστή. Η καινοτομία της συλλογικότητας. Όσο το Εγώ δεν βρίσκει την απαραίτητη ισορροπία με το Εμείς, οι καινοτομίες θα πέφτουν στο κενό.

Δέχεται εκείνους που ξεχωρίζουν;

Η Ελληνική κοινωνία έχει δυστυχώς εξελιχθεί στην προαγωγή του μετρίου.Οσοι ξεχωρίζουν γίνονται πιό εύκολα στόχοι αντί για παράδειγμα.

Τι μπορεί να κάνουν οι επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού για την χώρα;

Να είναι παρόν στις ανάγκες της και να βοηθούν αμερόληπτα όποτε τους ζητηθεί.

Η νέα επιχειρηματικότητα συνεπάγεται και μια καινούργια άποψη της κοινωνίας;

Η νέα επιχειρηματικότητα με όχημα την τεχνολογία αλλάζει θεμελιωδώς την οργάνωση και σύσταση της κοινωνίας μας. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την νέα άποψη, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε στα πρόθυρα ραγδαίων αλλαγών και νέων απόψεων.

Η ιδέα που αγαπήσατε.

Η Ελλάδα της αριστείας

Να μιλήσουμε για τις αξίες σας-ποιες δεν θα διαπραγματευόσαστε;

Αν κάποιες τις διαπραγματευόμουνα δεν θα αντιπροσώπευαν ουσιαστικές αξίες για μένα.

Τι κάνουν οι επιτυχημένοι σε μια αποτυχία;

Η αποτυχία έχει εξαιρετικά δημιουργική και εκπαιδευτική δύναμη χωρίς την οποία είναι αδύνατον να φτάσει κανείς στην επιτυχία, η οποία τελικά δεν είναι τίποτε άλλο από την κορυφή μιάς πυραμίδας αποτυχημένων προσπαθειών. Ο κόσμος συνήθως βλέπει μία επιτυχία και αγνοεί τις άπειρες αποτυχίες πίσω από αυτή.

Μια νοσταλγία σας. Και η ταινία που είδατε πάνω από μια φορά.

Ολα όσα δεν έχω ακόμα κάνει. Είμαι λάτρης της επιστημονικής φαντασίας, και είναι πολλές ταινίες έχω δει αρκετές φορές. Θα ξεχώριζα το Μatrixκαι το Αvatar. Την πρώτη γιατί καταφέρνει να δείξει ότι τίποτε δεν είναι αδύνατον όταν πιστεύεις ότι μπορεί να ξεπεράσεις τα όρια του μυαλού σου, και τη δεύτερη, για το υπέροχο μήνυμα, ότι όλοι οι οργανισμοί στον πλανήτη μας είναι ενωμένοι σε ένα ενιαίο αόρατο δίκτυο ζωής -το οποίο ο άνθρωπος παρασιτεί και απειλεί με μόνιμη καταστροφή.

Το περιεχόμενο της προσδοκίας που μεγαλώνει με εσάς.

Να προσφέρω στη σύντροφό μου, περισσότερα απ’όσα μου έχει προσφέρει εκείνηόλα αυτά τα χρόνια της κοινής μας διαδρομής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: