Οι “Κασσάνδρες” που υποστήριζαν ότι θα ληφθούν προληπτικά μέτρα έπεσαν έξω, λέει ο Βούτσης




Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» τόνισε ότι η επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι “ότι δεν απαιτούνται καινούργια μέτρα στην τρίτη αξιολόγηση”.

Πρόσθεσε επίσης ότι “οι Κασσάνδρες” που υποστήριζαν ότι θα ληφθούν προληπτικά μέτρα ενόψει του Προϋπολογισμού του 2018, έπεσαν έξω, καθώς, μεταξύ άλλων, “στην Βουλή ξεκινά, την 1η Νοεμβρίου, η πρώτη από τις τρεις επιτροπές που θα γίνουν για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού όπου δεν προβλέπεται να υπάρχουν τέτοια μέτρα”.

Ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε την από το καλοκαίρι διατυπωθείσα εκτίμησή του πως κυβερνητικός ανασχηματισμός θα γίνει είτε με το τέλος είτε μετά την τρίτη αξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών και μάλιστα τριπλών, επικαλέστηκε την εκ νέου αναφορά του πρωθυπουργού στο περιφερειακό συνέδριο Ιωαννίνων για εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019, σημειώνοντας ότι στον σχεδιασμό θα ληφθεί υπόψη το ορόσημο των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2019 “το οποίο είναι ανεξάρτητο της βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης”, ενώ για τις δημοτικές-περιφερειακές και τις βουλευτικές “είναι ζητημα απόφασης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού”.

“Ωστόσο, αυτό το ορόσημο, χωρίς από τώρα να προκαταλαμβάνω ότι θα γίνουν ταυτόχρονα οι βουλευτικές εκλογές, οπωσδήποτε θα ληφθεί σίγουρα υπόψη πολύ σοβαρά για την τελική ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες” είπε ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας ότι αναμφίβολα η 4η Σύνοδος της Βουλής η οποία θα ξεκινήσει του χρόνου τον Οκτώβριο, θα είναι μία προεκλογική Σύνοδος.

Ως προς την Συνταγματική Αναθεώρηση είπε ότι αυτή πρέπει να εκκινήσει εντός της 3ης Συνόδου ώστε να είναι σίγουρο ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής δεσμεύθηκε ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων θα έλθει στην Ολομέλεια της Βουλής εντός της παρούσης περιόδου.

Αναφορικά με την πρόθεσή του να καλέσει τον Β. Σόϊμπλε στην Αθήνα, υπενθύμισε ότι είχε υποβάλλει μια σχετική πρόταση θεσμικού χαρακτήρα στον Γερμανό πρέσβη πριν τις γερμανικές εκλογές, (σσ που αφορούσε τον προηγούμενο πρόεδρο της γερμανικής Βουλής), προσθέτοντας ότι η υποβληθείσα πρόταση δεν μπορεί να απαντηθεί ή να υλοποιηθεί αν δεν διευκρινιστεί το κυβερνητικό σκηνικό στην Γερμανία, έστω κι αν ο κ. Σόϊμπλε έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής.

Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχεται περί επαναφοράς εμφυλιοπολεμικών θεμάτων με αφορμή χορηγίες και άλλες πρωτοβουλίες που παίρνει σε θέματα ιστορίας η Βουλή, είπε ότι τέτοιες επικρίσεις διατυπώνονται από πολύ λίγους και οπωσδήποτε εκτός Κοινοβουλίου, “τουλάχιστον

από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι ο βασικός ιστορικός εκπρόσωπος της Κεντροδεξιάς και της δεξιάς παράταξης στην χώρα μας”.

“‘Αρα με απασχολεί πολύ λίγο, διότι δείχνει ότι κάνουμε μια πολύ σοβαρή δουλειά για την εξωστρέφεια της Βουλής και την ανασύσταση της συλλογικής μνήμης, με προσεκτικά βήματα, χωρίς μεροληψίες, χωρίς διχαστικές κορώνες” πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει επανάληψη του φαινομένου ” πολυνομοσχέδια -«σκούπες» με διαδικασία του κατεπείγοντος” και σε αυτήν την αξιολόγηση, ο Πρόεδρος της Βουλής, καταρχήν σημείωσε ότι οι Έλληνες υπουργοί οπωσδήποτε της σημερινής κυβέρνησης, ενδεχομένως και παλαιότερων εποχών “δεν έχουν την κύρια ή και καμία ευθύνη για τα κατεπείγοντα νομοσχέδια που έρχονται μερικές φορές”.

“Δυστυχώς, αρκετές φορές -και αυτός είναι και ο σημερινός μου φόβος – κάποιοι από τους θεσμούς, τις περισσότερες φορές το ΔΝΤ, επαναφέρουν σε συζήτηση ορισμένα θέματα τα οποία έχουν κλείσει σε προηγούμενες αξιολογήσεις ή τα οποία αποδεδειγμένα πλέον δεν βοηθάνε στην ανάπτυξη της χώρας” πρόσθεσε.

Επικαλούμενος το παράδειγμα των “κόκκινων δανείων” είπε ότι τίθεται το ερώτημα γιατί δεν αφήνουν οι θεσμοί πριν αυτά -ατομικά, προσωπικά καταναλωτικά ή μικρών επιχειρήσεων- πωληθούν να γίνει μία εξωδικαστική συνεννόηση με την τράπεζα, όπου ενδεχομένως να ήταν πρόθυμοι οι δανειζόμενοι να δώσουν διπλάσια και τριπλάσια ως ποσοστό από αυτά που θα πάρει η τράπεζα από τα funds.

“Δυστυχώς, το έχουν αναφέρει σειρά υπουργών Οικονομικών μέσα στη Βουλή, γιατί έτσι είναι μέχρι τώρα τα πράγματα, δεν φταίνε αυτοί. Και η απάντηση είναι να μην υπάρξει ένα τέτοιο σήμα προς την υπόλοιπη Ευρώπη ή προς τους μελλοντικούς κακοπληρωτές ότι και στο μέλλον μπορούν να γίνονται έτσι τα πράγματα. Αυτό το θεωρώ απολύτως υποκριτικό από πλευράς θεσμών, το επαναλαμβάνω για να μη θεωρηθεί επίθεση στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο οποίος πασχίζει με όλο του το επιτελείο να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, γιατί είναι φανερό ότι η χώρα βρέθηκε σε ιδιότυπη κατάσταση με μειώσεις 40% σε όλα τα εισοδήματα, με άλλες αντικειμενικές αξίες και με νέους ανέργους μέσα στα σπίτια κι έτσι δεν μπορεί ο κόσμος να ανταποκριθεί” τόνισε.

Ερωτηθείς αν υπονοεί ότι μέρος των θεσμών λειτουργεί ως “ντίλερ” συμφερόντων, απάντησε “αυτό είναι ελαφρύ, αυτό είναι το λιγότερο. Το περισσότερο είναι ότι δεν αφήνουν καν να εξελιχθεί μία διαδικασία, η οποία θα βοηθούσε στην ουσιαστική κεφαλαιοποίηση και ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και ταυτόχρονα στην ανακούφιση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών”.

“Είναι κάτι πολύ περισσότερο, γιατί εν γνώσει τους υπαινίσσονται, όπως το ΔΝΤ, για ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης που ήταν ένα είδος πρόκλησης το οποίο απαντήθηκε, ενώ γνωρίζουν ότι εάν ακολουθηθεί μία τέτοια πολιτική από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, και οι τράπεζες θα ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα άμεσα και ο Έλληνας πολίτης θα μπορέσει να ανταπεξέλθει χωρίς να χάσει το σπίτι του” κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

28/10/2017 12:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: