Οι ΗΠΑ επικήρυξαν ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ: Αυξάνουν την πίεση στη σιιτική οργάνωση




Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι προσφέρει αμοιβή ύψους ως και επτά εκατομμυρίων δολαρίων σε αντάλλαγμα για αξιοποιήσιμες πληροφορίες προκειμένου να εντοπιστούν δύο ηγετικά στελέχη του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, το οποίο η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» εδώ και μια εικοσαετία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευελπιστεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσει πληροφορίες που θα επιτρέψουν να επιτευχθεί «ο εντοπισμός, η σύλληψη ή η καταδίκη σε οποιαδήποτε χώρα» του Ταλάλ Χαμίγια και του Φουάντ Σοκρ, γνωστοποίησαν αμερικανοί αξιωματούχοι. Προσφέρεται αμοιβή ύψους έως και επτά εκατομμυρίων για τον πρώτο κι έως και πέντε εκατομμυρίων δολαρίων για τον δεύτερο.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ εντάσσεται στις κινήσεις της Ουάσινγκτον για να μειωθεί η επιρροή της Τεχεράνης στην περιοχή, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επαληθεύσει την τήρηση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πρόγραμμά της με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και άλλες κινήσεις της.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρμεντ ο Ταλάλ Χαμίγια «ηγείται του διεθνούς τρομοκρατικού βραχίονα της Χεζμπολάχ» και «συνδέεται με πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις» ή «απαγωγές Αμερικανών». Ο Φουάντ Σοκρ χαρακτηρίζεται «επικεφαλής των δυνάμεων της οργάνωσης στον νότιο Λίβανο», και φέρεται να έχει διαδραματίσει «ρόλο κλειδί στις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στη Συρία» αλλά και πολύ παλαιότερα στην επίθεση η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 200 αμερικανούς Πεζοναύτες στη Βηρυτό το 1983.

Είκοσι χρόνια αφότου μπήκε στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον, «η Χεζμπολάχ παραμένει μια από τις πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις του κόσμου», έκρινε ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο Νέιθαν Σέιλς. Οι αμοιβές που ανακοινώθηκαν αποτελούν «ένα νέο βήμα για να αυξηθεί η πίεση στους ίδιους και στην οργάνωσή τους», τόνισε σε δημοσιογράφους.

Ο Σέιλς προέτρεψε τους συμμάχους των ΗΠΑ να εντάξουν επίσης στους καταλόγους των «τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζουν και να μην κάνουν την εσφαλμένη κατ’ αυτόν «διάκριση» ανάμεσα στον πολιτικό και τον στρατιωτικό της βραχίονα. «Η Χεζμπολάχ είναι τρομοκρατική οργάνωση από το Α ως το Ω», επέμεινε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εντάξει μέχρι σήμερα τον στρατιωτικό βραχίονα του σιιτικού κινήματος στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων». Η πολιτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ συμμετέχει στη λιβανέζικη κυβέρνηση.

Καθώς ο Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την απόφασή του όσον αφορά τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέσα στην εβδομάδα ο Σέιλς υπογράμμισε πως η Χεζμπολάχ μπορεί να μετατραπεί σε μια «παγκόσμια απειλή» χάρη στην «υποστήριξη» της Τεχεράνης.

Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Ιράν ότι παραβιάζει «το πνεύμα» της συμφωνίας του 2015 καθώς διαδραματίζει «αποσταθεροποιητικό» ρόλο στη Μέση Ανατολή και «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters Ουάσινγκτον, United States 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: