Η φωτιά μεταξύ Ιράκ και Κούρδων “καίει” και τους Αμερικανούς: Προέλαση Ιρακινών στο Κιρκούκ




Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Κιρκούκ του Ιράκ, μια περιοχή που διεκδικούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι Κούρδοι, και είναι «πολύ ανήσυχο» για τις πληροφορίες περί εχθροπραξιών ανάμεσα στον στρατό και τους Πεσμεργκά, δήλωσε αξιωματούχος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στο Κιρκούκ στενά και είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις πληροφορίες περί μιας αναμέτρησης», ανέφερε ο αξιωματούχος. «Συνομιλούμε με όλα τα μέρη στο Ιράκ για την αποκλιμάκωση της έντασης», πρόσθεσε.

Η ιρακινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε νωρίτερα ότι ομοσπονδιακά στρατεύματα κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της επαρχίας του Κιρκούκ, συμπεριλαμβανομένων πετρελαιοπηγών δυτικά της ομώνυμης πρωτεύουσάς της, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ωστόσο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν διέψευσαν την πληροφορία, τονίζοντας πως οι κυβερνητικές δυνάμεις απωθήθηκαν σε τουλάχιστον μία προσπάθειά τους να καταλάβουν εδάφη των Πεσμεργκά.

Στο μεταξύ οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ έχουν υπό τον έλεγχό τους τον σταθμό διανομής φυσικού αερίου, την βιομηχανική περιοχή και το διυλιστήριο στο Κιρκούκ, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση.

Το βράδυ οι ιρακινές δυνάμεις κατευθύνονται στη βάση K1 της 12ης μεραρχίας του ιρακινού στρατού, την οποία είχαν καταλάβει οι Πεσμεργκά τον Ιούνιο του 2014, λίγο μετά την πτώση της Μοσούλης στα χέρια των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Κινούνται επίσης προς τις τρεις σημαντικότερες πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ, που παράγουν τα 250.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τα 600.000 βαρέλια την ημέρα που είναι η συνολική παραγωγή. 550.000 βαρέλια την ημέρα εξάγονται από το ιρακινό Κουρδιστάν, που αψηφά τη Βαγδάτη ως προς το ζήτημα αυτό. Το Κουρδιστάν, που αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή οικονομική κρίση στην ιστορία του, θα υποστεί βαρύ πλήγμα αν χάσει αυτές τις πετρελαιοπηγές, από τις οποίες προέρχεται το 40% των εξαγωγών πετρελαίου.

Πλάι στη βάση K1 βρίσκεται ένα διυλιστήριο στο βορειοδυτικό Κιρκούκ. Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις επιδιώκουν επίσης να πάρουν τον έλεγχο του αεροδρομίου της περιοχής. Χθες Κυριακή η κυβέρνηση του Ιράκ κατηγόρησε τους Κούρδους ότι προχώρησαν σε «κήρυξη πολέμου» εξαιτίας της παρουσίας στο Κιρκούκ μαχητών του PKK, που η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση. Κούρδοι αξιωματούχοι διέψευσαν ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν έχει παρουσία στην περιοχή, όμως ένας τους αναγνώρισε πως υπάρχουν «συμπαθούντες» του PKK στο Κιρκούκ, «εθελοντές» που πολεμούν εναντίον του ΙΚ.

Η καταγγελία της Βαγδάτης ακολούθησε την απόφαση της κουρδικής ηγεσίας να αρνηθεί να ακυρώσει το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία για να ικανοποιήσει έναν από τους όρους που έχει θέσει η Βαγδάτη προκειμένου να αρχίσουν συνομιλίες. Η κρίση που προκάλεσε το δημοψήφισμα ώθησε τη Βαγδάτη να επιβάλει οικονομικά και νομικά μέτρα σε βάρος της Αρμπίλ για να της ασκήσει πίεση. Εξάλλου, σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές, το Ιράν έκλεισε τα σύνορα με το Κουρδιστάν, κάτι που η Τεχεράνη αρνήθηκε.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

16/10/2017 07:48
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: