Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το θέμα της σύγκρουσης Ακιντζί – Ερτουγρούλογλου στα κατεχόμενα για τους «δασμούς» στα προϊόντα που προορίζονται για τους εγκλωβισμένους, το ζήτημα της ύπαρξης αρχαιοτήτων στο τεμάχιο που αναπτύσσει η Εκκλησία και οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, οι επόμενες κινήσεις των εταιρειών στα ενεργειακά και η έκθεση των τεχνοκρατών του ΔΝΤ για την Κύπρο μετά την τελευταία τους επίσκεψη στο νησί, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο Τύπος.

Υπό τον τίτλο «Βγήκαν τα μαχαίρια για το θέμα των ‘δασμών’», η «Αλήθεια» γράφει ότι σε σύγκρουση κορυφής και μάλιστα σε αρκετά ψηλούς τόνους εξελίχθηκε το θέμα της απόφασης της ψευδοκυβέρνησης να επιβάλει «δασμούς» στα προϊόντα που στέλνουμε στους εγκλωβισμένους και αναφέρεται στη διαφωνία Μουσταφά Ακιντζί με την απόφαση και την έντονη αντίδραση του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ επικίνδυνο για το Κυπριακό και του υπέδειξε ότι ο κόσμος της Αριστεράς θα τον τιμωρήσει, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει ποτέ Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι πιο ενδελεχής θα είναι από την ερχόμενη Δευτέρα, ο έλεγχος διαβατηρίων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου στη βάση ευρωπαϊκού κανονισμού.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Αρχαία κάτω από το πολυτελές ξενοδοχείο» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τρισδιάστατη γεωφυσική μελέτη στο επίμαχο τεμάχιο έδειξε προκαταρκτικά ότι κάτω από το σημείο όπου σχεδιάζεται η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου υπάρχουν αρχαία κτίσματα ενώ καθαρά φαίνεται να είναι τα σημεία κάτω από τους πύργους πολυτελών διαμερισμάτων. Αλλού γράφει ότι ολόκληρο οπλοστάσιο βρήκε μια ερασιτεχνική τουρκοκυπριακή ομάδα καταδύσεων στο βυθό του λιμανιού της Αμμοχώστου. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι αναπόφευκτη είναι η εργατική αναταραχή στο ευρύτερο δημόσιο, αφού δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη χθεσινή συνάντηση του Υπ. Οικονομικών με ΣΕΚ και ΠΕΟ.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Προχωρούν σε νέα γεώτρηση» γράφει ότι οι επιστημονικές αναλύσεις των γεωλογικών δεδομένων από τη γεώτρηση στο «Ονησίφορος Δυτικό 1» οδήγησαν τη γαλλική Total σε απόφαση για την πραγματοποίηση δεύτερης γεώτρησης στο τεμάχιο «11» μόλις δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αρμόδιοι ειδοποιήθηκαν το τελευταίο 48ωρο. Σε άλλο θέμα και κάτω από σχετική φωτογραφία ο «Φ» γράφει ότι έξι λαϊκές αγορές λειτουργούν στην Κύπρο στη βάση της νομοθεσίας που θεσπίστηκε το 2013 με κοινό χαρακτηριστικό ότι λειτουργούν με παρανομίες με την ανοχή δήμων και ΥΠΕΣ. Αλλού γράφει ότι ξέχασαν κλειδωμένο σε λεωφορείο για έξι ώρες 35χρονο με νοητική υστέρηση που φοιτά στο Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου και ότι ευτυχώς δεν είχε επιπτώσεις στη υγεία του.

Με τίτλο «’Άγιες’ απειλές και η κυβέρνηση μετανόησε!», η «Χαραυγή» αναφέρεται σε δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου στο ΡΙΚ ότι απείλησε τη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ότι αν δεν αποχαρακτηρίσει το τεμάχιο «δεν θα αφήσει τίποτε όρθιο και ότι θα γίνει μεγάλο κακό» και κάνει λόγο για ευνοιοκρατική αντιμετώπιση της εκκλησιαστικής γης. Σε άλλο θέμα η «Χ» αναφέρεται στην Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού και γράφει ότι κάθε 36 ώρες μια Κύπρια με καρκίνο του μαστού. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ  τα θαλάσσωσε για τη διαχείριση των σκυβάλων και διόρισε Επιτροπή για να ξεπλύνει τις ευθύνες της.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Εντυπωσιακή ανάκαμψη» αναφ΄ρεται στο περιεχόμενο της δήλωσης συμπερασμάτων χθες της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο και γράφει ότι μετά την τελευταία του επίσκεψη ο διεθνής οργανισμός εξαίρει την δημοσιονομική ανάκαμψη αλλά προειδοποιεί για το ψηλό χρέος και τον κίνδυνο φαύλου κύκλου οικονομικής άνθησης και μαζικής πτώχευσης. Αλλού γράφει ότι Σκωτσέζος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τριών χρόνων στο Ντουμπάι επειδή έβαλε το χέρι του πάνω σε άντρα σε μπαρ για να μην συγκρουστούν και χυθούν τα ποτά, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του. Αλλού η “CM” γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος αναγνώρισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ότι απείλησε αξιωματούχο όταν αυτή αρνήθηκε να αποχαρακτηρίσει τεμάχιο που είχε χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικό.

ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/10/2017 08:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: