Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, προεκλογικά και οικονομικά θέματα, καθώς και η έλευση αποστολής του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Περιζήτητα έγγραφα!», γράφει ότι περιζήτητα είναι για τους Τ/κ τα διαβατήρια και οι ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού με αυτά θεωρούνται Ευρωπαίοι πολίτες και μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο χωρίς ταλαιπωρίες και ότι και “αξιωματούχοι” του ψευδοκράτους είναι ανάμεσα στους κατόχους κρατικών εγγράφων. Προβάλλει επίσης συνέντευξη του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου με τίτλο ‘φορτσάρει ο ΔΗΣΥ για επανεκλογή Νίκου Αναστασιάδη’. Η ‘Α’ γράφει και για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό στην οποία αναφέρεται ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία στο Κραν Μοντανά.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Ο μυστικός δείπνος στο Κραν Μοντανά», αναφέρεται στη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και γράφει ότι ο Γκουτέρες είναι αποκαλυπτικός για το βράδυ της 6ης Ιουλίου και ότι αναφέρει πως δυστυχώς οι ηγέτες δεν τα κατάφεραν στο παρά πέντε. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι η ζάχαρη κρύβει σωρεία κινδύνων και ότι το 28% του ενήλικου πληθυσμού στην Κύπρο είναι υπέρβαρο. Γράφει ακόμη ότι η ερευνητική επιτροπή για τη νέα ΟΕΔΑ Λεμεσού αναζητεί ευθύνες για τον κίνδυνο δημιουργίας ενός νέου Βατί.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κρυμμένες καταθέσεις δισεκατομμυρίων» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι την ισχυρή εμπλοκή προσώπων και εταιρειών με έδρα την Κύπρο στη γερμανική λίστα φοροδιαφυγής Μπόργιανς και τη διάσταση του σκανδάλου καταμαρτυρούν τα στοιχεία που εξασφάλισε και αποκαλύπτει η ‘Σ’ της Κυριακής από το γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Αλλού, αναφέρεται σε ‘σατανικά παρασκήνια για FIR και Τύμπου’. Αναφέρει ακόμη σε άλλο δημοσίευμα ότι “ματώνουν” οι τράπεζες.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα, με τίτλο «’Ερχονται για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ», γράφει ότι στην Κύπρο αναμένεται γύρω στις 18 Οκτωβρίου κλιμάκιο των ΗΕ, υπό τον Βοηθό ΓΓ Ζιαν Πιέρ Λακρουά, για μια επί του εδάφους αξιολόγηση των δεδομένων για το τι μέλλει γενέσθαι με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αναφέρεται επίσης στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και γράφει ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες και κρατά ίσες αποστάσεις. Αλλού, προβάλλει συνέντευξη στον ΄Φ’ του Τ/κ διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την αποτυχία.

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Μετέωρο αφήνει το αφήγημα Προέδρου ο ΟΗΕ», γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι διαψεύδει το αφήγημα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο ΓΓ του ΟΗΕ και πως στην έκθεσή του για τις καλές του υπηρεσίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ δακτυλοδείχνει και τις δύο πλευρές στην Κύπρο για το γεγονός ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για λύση, ενώ φαίνεται να αφήνει στα απυρόβλητο την Τουρκία. Αλλού, προβάλλει ρεπορτάζ για το ακριτικό χωριό Ανδρολύκου. Αναφέρει ακόμη ότι οροθετικοί είναι στο έλεος του ΕΕΕ και επιδομάτων αναπηρίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Αναστασιάδης με σαφές προβάδισμα από Νικόλα» προβάλλει δημοσκόπηση της Symmetron για την ‘Κ’ ενόψει των προεδρικών εκλογών που δείχνει Αναστασιάδη με 32%, Νικόλα με 22%, Μαλά με 16%, Λιλλήκα με 5%, την αποχή στο 12% και τους αναποφάσιστους στο 13%. Αναφέρεται και στο δημοψήφισμα στην Καταλονία και γράφει ότι η κατάσταση στην Ισπανία είναι έκρυθμη. Γράφει ακόμη ότι σφίγγει ο κλοιός για τους κακοπληρωτές.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail», με τίτλο «ΓΓ ΟΗΕ: Χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία», γράφει, στο κύριο της θέμα, για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό στην οποία αναφέρεται ότι μια στρατηγική συμφωνία για τη λύση ήταν συμφωνημένη σε μεγάλο βαθμό αλλά έλειπε η πολιτική βούληση. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχουν αυξημένες ελπίδες για τον χειμερινό τουρισμό μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου και ότι προστέθηκαν 250.000 επιπρόσθετες αεροπορικές θέσεις, δηλαδή υπάρχει 20% αύξηση. Γράφει ακόμη ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας απέστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την σημερινή επέτειο της κυπριακής Ανεξαρτησίας.

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/10/2017 10:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: