Οι επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να προσφέρουν στην Ελλάδα» τονίζει ο Ελευθέριος Γείτονας




Της ΑΝΝΑΣ ΓΡΙΜΑΝΗ

INFO:
O Ελευθέριος Γείτονας είναι Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ (Βάρη Αττικής) και Πρόεδρος του Σωματείου Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ. Καινοτόμησε στο σύγχρονο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, εφαρμόζοντας το μοντέλο της Βιωματικής Μάθησης. Ο ίδιος συνθέτει τον Οργανισμό Πολιτισμού &Ανάπτυξης των Ηπειρωτών του Κόσμου. Επίσης, είναι πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Μουσείου Γλυπτών ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ και Μέλος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας.

Γιατί οι Έλληνες διακρίνονται;

Οι Έλληνες διακρίνονται, γιατί από τη φύση τους είναι, «οργοτόμοι, φυτευτές, διαφεντευτές». Στις ψυχές τους, σπέρνουν αρετές. Τις αρετές της φιλεργίας, της αλληλεγγύης και της ελπίδας για να φτάσει κάποτε του θερισμού η ώρα. Κι όταν η ώρα του καρπού έρχεται, αναγαλλιάζουν και χαίρονται που ο Θεός τους αξίωσε τη μεγάλη ευλογία της συγκομιδής. Και τότε δε νοιώθουν πλουσιότεροι, αλλά ενδοξότεροι κι ανθρωπινότεροι. Και είναι ευτυχείς που μπορούν να τους μιμηθούν κι άλλοι. Κι αυτή η λαμπρή μίμηση θα τους στεφανώσει με τη διάκριση.

Πόσο διεθνής είναι η σύγχρονη Ελλάδα;

Η Ελλάδα μας και από πλευράς κοιτίδας πολιτισμού και από πλευράς γεωγραφικής θέσης είναι μια διεθνής χώρα. Ο Ελληνικός πολιτισμός και μόνο, θα αρκούσε για να χαρακτηρισθεί η Ελλάδα διεθνής χώρα. Αφήνω το γεγονός ότι ανήκουμε σε διεθνείς οργανισμούς ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποτελούμε πόλο έλξεως όλου του πολιτισμένου κόσμου. Ελπίζω αυτό το προνόμιο να το αξιοποιήσουμε μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα Παιδείας και Πολιτισμού.

To έργο σας και η πρωτοπορία του.

Όταν με την οικογένειά μου και τους συνεργάτες μου πήραμε τη μεγάλη απόφαση για την ίδρυση των Εκπαιδευτήριων ΓΕΙΤΟΝΑ στη Βάρη Αττικής, τους είπα με ήρεμο τρόπο: «Κοιτάξτε μακριά στα στάχυα των ονείρων μας, το βάθος των στοχασμών μας και τη δυναμική των οραμάτων μας. Αυτοί είναι οι μοναδικοί μας καρποί». Εμείς σήμερα θεμελιώνουμε ένα Σχολείο Παιδείας και Πολιτισμού. Με τα όνειρα αυτά και τα οράματα θα νικήσουμε.
Ο πολιτισμικός παράγοντας, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από οικονομικές πολιτικές.
Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από οικονομικές πολιτικές, ο πολιτιστικός παράγοντας αποτελεί το αντίδοτο στην οικονομική χρεωκοπία, η οποία είναι το απαύγασμα της οικονομικής πολιτικής. Ο Βίος ο Πριηνεύς, έλεγε: «ο τίμιος πολιτικός άνδρας πρέπει όταν εγκαταλείπει την εξουσία να φεύγει όχι πλουσιότερος, αλλά ενδοξότερος».

Η ελληνικότητα είναι συνείδηση ή τρόπος αντίληψης;

Η ελληνικότητα αποτελεί συνείδηση η οποία είναι οδηγός για τον τρόπο με το οποίο αντιλαμβανόμεθα τον ελληνικό πολιτισμό. Εάν δεν συνειδητοποιήσουμε το «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος» ή το «παν μέτρον άριστον» πως θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε την αρμονία του μέτρου, την αλληλεγγύη, τη λειτουργία της Δημοκρατίας και την αποτελεσματικότητα και δημιουργικότητα της ελευθερίας.

Ποιά πρέπει να είναι η δημόσια εικόνα του επιστήμονα;

Η δημόσια εικόνα του επιστήμονα πρέπει να κινηθεί στο αξιακό σύστημα της ταύτισης της επιστημονικής συγκρότησης και της αρετής (του ανθρωπισμού). Ας έχουμε ως οδηγό το «Πάσα επιστήμη χωριζομένη…»

Η Ελλάδα σήμερα καινοτομεί;

Είναι τεκμηριωμένο ότι η Ελλάδα σήμερα καινοτομεί. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα καινοτομίας στην αξιολόγηση της οποίας συμμετείχα ως μέλος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας. Η προσπάθεια για υποβολή προτάσεων των καινοτόμων ιδεών έγινε με πρωτοβουλία του Ομίλου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Θα μπορούσα ακόμη να σας πω ότι και εμείς οι ίδιοι, ως «Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ» , είμαστε σε μια δυναμική αναζήτηση της καινοτομίας με τις Βιβλιοδρομίες, το Ανιχνεύοντας και Τροφοδοτώντας τη Χαρισματικότητα των παιδιών, τη σύσταση του Συλλόγου μαζί με επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων Π.Α.Ι.Δ.Ε.Ι.Α ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ και του Potential Learning.

Αυτό το οποίο πρέπει να διερευνηθεί είναι αν και κατά πόσο η καινοτομία υποστηρίζεται, όπως, και όσο πρέπει από τους αρμόδιους οργανισμούς.

Δέχεται εκείνους που ξεχωρίζουν;
Όχι μόνο θα έπρεπε να τους δέχεται αλλά και να τους αποδέχεται. Όπως κι εμείς οι ίδιοι, να μιμούμαστε εκείνους που ξεχωρίζουν, διότι αναγνωρίζουμε, ότι εκείνοι διακρίνονται για την ανθρωπιά τους, την επιστημονική τους συγκρότηση και την αποτελεσματικότητά τους. Είναι οι γνήσιοι διάκονοι της ΠΑΙΔΕΙΑΣ και του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Οι σεμνοί, λοιπόν, διάκονοι, πού όχι μόνο πρέπει να είναι αποδεκτοί αλλά και να λατρεύουμε και να ακολουθούμε τα αξιακά τους συστήματα.

Το κίνητρο στην εξέλιξη σας
«Η παχυλή πενία» της οικογένειάς μου με οδήγησε από τα δεκαπέντε μου χρόνια να τελειώσω το Γυμνάσιο και να πάρω το πτυχίο του δασκάλου στο Μοναστήρι του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων. Εκεί μυήθηκα στην παράδοση, στις τέχνες και την παιδαγωγική επιστήμη και καλλιέργησα βαθιά την πίστη και την αυτοπεποίθηση, ότι μπορώ να προσφέρω στον άνθρωπο. Οι ειδικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα με οδήγησαν στο να γίνω Σχολάρχης.

Τι μπορεί να κάνουν οι επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού για την χώρα;

Οι επιφανείς επιστήμονες, ερευνητές και επιχειρηματίες μπορούν να αποτελέσουν το «κέρας της Αμαλθείας» για τη σύγχρονη Ελλάδα. Υπάρχουν δύο άξονες αναπτυξιακοί στην Ελλάδα που με την υποστήριξη, γνώση, εμπειρία και οργανωτική δομή μπορούν να προσφέρουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Ο πρώτος είναι ο επιχειρηματικός και ο δεύτερος της παιδείας. Στο επιχειρείν μπορούν με βάση τα δικά τους αναπτυξιακά μοντέλα να αναπτύξουν εταιρείες παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας και ο δεύτερος η ίδρυση και λειτουργία Σχολείων και Πανεπιστημίων κατά τα πρότυπα των μεγάλων Εκπαιδευτικών Οργανισμών των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, Αγγλίας, Γερμανίας.

Η νέα επιχειρηματικότητα συνεπάγεται και μια καινούργια άποψη της κοινωνίας;

Είναι αδύνατο να έχουμε στην Ελλάδα νέα επιχειρηματικότητα χωρίς την επανάκτηση και εδραίωση δύο νέων παραμέτρων, της ηθικής ανόρθωσης και της οικονομικής εξυγίανσης. Το αντίδοτο για την έξοδο από την οικονομική χρεοκοπία είναι το επίπεδο του πολιτισμού μας.

Η ιδέα που αγαπήσατε

Η ιδέα που αγάπησα είναι ο άνθρωπος, είναι η δημιουργία που θα υπηρετήσει τον άνθρωπο. Πυξίδα μου σε όλη αυτή την πορεία προς τον άνθρωπο είναι η βαθιά μου πίστη στη μεγάλη αρχή ότι: «όπως η συμπαντική αρμονία στηρίζεται στην αρχή της ανταποδοτικότητας» έτσι και η προσφορά στον άνθρωπο πραγματώνεται χωρίς ποτέ να γνωρίζεις από που θα σου επιστραφεί η προσφορά και η βαθιά αγάπη για το συνάνθρωπό σου.

Να μιλήσουμε για τις αξίες σας-ποιες δεν θα διαπραγματευόσαστε;

Για το δικό μου αξιακό σύστημα είναι η αγάπη μου και ο σεβασμός για τον άνθρωπο και η αγάπη μου για αυτόν «τον κόσμο, το μικρό το μέγα» που λέει ο Ελύτης. Επίσης για μένα και για την οικογένειά μου αδιαπραγμάτευτη αξία είναι η αγάπη μας και το πάθος μας για την παιδαγωγία, που αποτελούν πηγή έμπνευσης για την επίτευξη ενός από τους υψηλότερους δείκτες Ακαδημαϊκής αποτελεσματικότητας όχι μόνο στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά και στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Τι κάνουν οι επιτυχημένοι σε μια αποτυχία;

Οι επιτυχημένοι σε μια αποτυχία, συγκεντρώνουν όλα τα δεδομένα κι εντοπίζουν τα αίτια της αποτυχίας. Ύστερα απ’ αυτό σχεδιάζουν τρόπους μείωσης των αρνητικών επιπτώσεων που γεννήθηκαν από την αποτυχία και με τη βοήθεια ειδικών συμβούλων προσπαθούν όχι μόνο να αμβλύνουν τις ζημιογόνες επιπτώσεις της αποτυχίας, αλλά και να εξασφαλίσουν συνθήκες ανοδικής πορείας.

Μια νοσταλγία σας

Η μεγάλη μου νοσταλγία είναι «το Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογέφσκι. Ο Ρασκόλνικοφ για μένα αποτελεί ιδανικό όριο στο μεταίχμιο μιας εποχής που νοιώθει ένας ευφυής νέος, που προέρχεται από τα χαμηλότερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα μιας κοινωνίας που ετοιμάζεται για ρηξικέλευτες αλλαγές. Η ευφυΐα του όμως και η ανθρώπινη ευαισθησία μετά το ειδεχθές έγκλημα τον οδηγούν σε μια ενδοσκόπηση και σε μια θεώρηση με την οποία συμφωνώ. Τον άνθρωπο προσπαθείς και επιμένεις να τον αλλάξεις. Αν αυτό δεν είναι εφικτό δεν τον σκοτώνεις. Το έγκλημα δεν αποτελεί τιμωρία. Αποτελεί συνεχές βασανιστήριο του εγκληματία που δε βρίσκει τη δύναμη ν’ αλλάξει τον κόσμο.

Το περιεχόμενο της προσδοκίας που μεγαλώνει με εσάς

Οι στοχασμοί και τα οράματα που καθημερινά καλλιεργούνται μέσα μου, μεγαλουργούν τις μεγάλες μου προσδοκίες. Προσδοκίες στην καθημερινή βελτίωση της πνευματικής και ψυχικής ποιότητας της οικογενείας μου και των συνεργατών μου και στην καθημερινή βελτίωση της Ακαδημαϊκής ποιότητας του Εκπαιδευτικού Οργανισμού (Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ) αποτελούν πηγή ζωής και μυροβόλο ανάσα στην πορεία της ζωής μας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: