Οι επαγγελματίες υπερπατριώτες, τα F-16 και τα ρωσικά μαχητικά στο ελληνικό μεγάλο μας τσίρκο




Κείμενο Ειδικού συνεργάτη

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεσπάσει για τον εκσυγχρονισμό των έρημων των F-16 της πολεμικής Αεροπορίας σε επίπεδο Block 70 Viper. Ο καθείς, γνώστης ή άσχετος, έχει μια ατάκα να ρίξει. Και για όσους παραδέχονται την άγνοιά τους τα πράγματα είναι καλά. Για όσους όμως το «παίζουν» επαΐοντες και παντογνώστες, ενδεχομένως και με το αζημίωτο, προτείνοντας εξωπραγματικά πράγματα, ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Στη Βουλή το κόμμα του θεωρεί εαυτόν πυλώνα του …πατριωτισμού, η ναζιστική Χρυσή Αυγή, μέσω του βουλευτή του Χρήστου Παππά, υποστήριξε πως δεν πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα F-16 αλλά να αγοραστούν άλλα αεροσκάφη, προτείνοντας τα ρωσικά Su-35, και αυτό διότι το 2020, όπως εσφαλμένα ανέφερε, η Τουρκία θα διαθέτει «αόρατα» αμερικανικά μαχητικά F-35.

Καταρχήν η Τουρκία θα αποκτήσει – ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΣ ΔΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ– F-35 το 2027. Φυσικά αυτός δεν είναι λόγος ελληνικού εφησυχασμού. Ωστόσο είτε η ελληνική αεροπορία διαθέτει εκσυγχρονισμένα F-16 4,5 γενιάς ή ρωσικά, επίσης 4,5ης γενιάς, Su-35, αμφότερα, δεν θα μπορούν να «δουν» τα «αόρατα» τουρκικά μαχητικά.

Άρα ποιος λοιπόν ο λόγος αγοράς ενός πανάκριβου αεροσκάφους και ένταξης σε υπηρεσία ενός παντελώς ασύμβατου με τις ελληνικές υποδομές μαχητικού, η γραμμή υποστήριξης του οποίου θα πρέπει να δημιουργηθεί εξαρχής και που η αγορά του οποίου θα φέρει την Ελλάδα στη θέση της Τουρκίας με την προμήθεια των S-400;

Αν κόπτονται δε για το κόστος να ενημερώσουμε ότι έκαστο Su-35 ξεκινά από τα 40 εκ. δολάρια και μπορεί να ξεπεράσει τα 60 εκ. Και δεν συνυπολογίζει κανείς τα όπλα του, αφού δεν είναι πιστοποιημένα τα υπάρχοντα στο ελληνικό οπλοστάσιο βλήματα. Αν δε η Ελλάδα θέλει να έχει ελπίδες έναντι της Τουρκίας θα χρειαστεί τουλάχιστον 100 αεροσκάφη. Διαθέτουν οι εν λόγω κύριοι τα αναγκαία εγκεφαλικά κύτταρα για να κάνουν τον πολλαπλασιασμό;

Και επειδή σε αυτή τη χώρα το δούλεμα πάει σύννεφο, μήπως, λέμε εμείς οι κακόπιστοι, μήπως κάποιοι έχουν αναλάβει εργολαβικά την προώθηση των ρωσικών θέσεων και όπλων στη χώρα; Αν ναι να τους θυμίσουμε το παράδειγμα των καημένων των Ινδών που ακόμα το φυσάνε και δεν κρυώνει, καθώς αποφάσισαν να στηριχθούν στη Ρωσία αγοράζοντας μαχητικά Su-30 MKI, η διαθεσιμότητα των οποίων είναι κάτω του 60%.

Κοινώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να επιχειρήσουν μόνο περίπου 6 στα 10 αεροσκάφη, λόγω προβλημάτων στους κινητήρες και στις ελλείψεις ανταλλακτικών, καθώς η Ρωσία δεν μπορεί να τα υποστηρίξει.

Αυτά δεν τα γνωρίζουν οι «υπερπατριώτες» κοινοβουλευτικοί και τηλεοπτικοί;

Στα πολιτικά και κομματικά παιγνίδια, με αφορμή τον εκσυγχρονισμό των F-16, αρνούμαστε να συμμετέχουμε. Διότι το θέμα της άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων είναι εθνική και μόνο υπόθεση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: