Η εντεινόμενη ανασφάλεια θυμίζει παραμονές ενός μεγάλου κακού: Η πιο τραγική πτυχή της σύγχρονης Ιστορίας




Του Πανίκου Παναγιώτου

Κυκλώνες, τυφώνες και ακραία καιρικά φαινόμενα πάντα υπήρχαν, αλλά για την ενίσχυση του μεγέθους τους και τη δραματική αύξηση του αριθμού τους ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων σε συνδυασμό με μεταβολές στην ένταση των ανέμων και με βασική αιτία την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Σεισμοί πάντα υπήρχαν, αλλά ορισμένοι απ’ αυτούς έχουν ως βασική αιτία τον ανθρώπινο παράγοντα. Αρκετές σεισμικές δονήσεις οφείλονται στην πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών και στην εξόρυξη πετρελαίου και αερίου.

Όπως αναφέρθηκε από ερευνητές, η ανθρώπινη παρέμβαση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μετακίνηση του φλοιού της Γης.

Φτωχοί και πλούσιοι πάντα υπήρχαν, όπως και οι κοινωνικές ανισότητες. Τα τελευταία χρόνια όμως το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς έχει διευρυνθεί κατά τραγικό τρόπο.

Η εισοδηματική και κοινωνική ανισότητα επιδεινώνεται προκλητικά και το διεθνές σύστημα γίνεται όλο και πιο άδικο απέναντι στους ανθρώπους. Το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Η δωροδοκία και η διαφθορά είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο από αρχαιοτάτων χρόνων.

Με βάση όμως έρευνες από πανεπιστήμια και ανεξάρτητους φορείς, όπως του οργανισμού «Διεθνής Διαφάνεια», η κατάσταση σ’ αυτό τον τομέα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο μέσα στην τελευταία δεκαετία, με έντονα τα στοιχεία της πολυδιάστατης αλληλεξάρτησης εξουσίας και επιχειρήσεων. Επιπλέον, η διαφθορά αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης τρομοκρατικών δικτύων, ακόμα και στήριξης προσπαθειών για απόκτηση και χρήση πυρηνικών όπλων.

Συγκρούσεις, πόλεμοι, πρόσφυγες και τραγωδίες ταυτίζονται με την ανθρώπινη διαδρομή. Άλλωστε, στις διεθνείς σχέσεις ανέκαθεν εφαρμοζόταν η πρακτική ότι δεν υπάρχουν μόνιμοι σύμμαχοι, ούτε μόνιμοι εχθροί, αλλά μόνιμα συμφέροντα. Η σημερινή όμως εντεινόμενη ανασφάλεια, σε όλα τα επίπεδα, θυμίζει παραμονές ενός μεγάλου κακού. Και ενός κακού μύρια έπονται. Μπροστά λοιπόν σ’ αυτό τον ορυμαγδό καταστροφικών γεγονότων και κινδύνων, η μεγαλύτερη απειλή θεωρείται η έλλειψη σοφών και ακηδεμόνευτων ηγετών που να θέλουν και να μπορούν να δώσουν ξανά στους ανθρώπους τις κλεμμένες ζωές τους. Και αυτή είναι η πιο τραγική πτυχή της σύγχρονης Ιστορίας.

[email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: