«Πρέπει να αποκτήσουν Χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό οι Έλληνες», σημειώνει ο Δημήτρης Γουνόπουλος

Ο Δημήτρης Γουνόπουλος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.




Της ΑΝΝΑΣ ΓΡΙΜΑΝΗ

INFO:
Ο Δημήτρης Γουνόπουλος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle. Εκλεγμένος Καθηγητής Λογιστικής στο Πανεπιστήμιο του Bath και εξωτερικός εξεταστής στο Imperial College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Lints. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ με ειδίκευση στις νεοεσειρχόμενες εταιρίες και τα διεθνή χρηματιστήρια. Έχει βραβευτεί από το Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ για την επιστημονική του δραστηριότητα. Διδάσκει Διοικητική Χρηματοοικονoμκή, Χρηματοοικονομική Λογιστική και Ρίσκο στις Χρηματαγορές.

Γιατί οι Έλληνες διακρίνονται;

Οι Έλληνες έχουν πάθος για τη δουλειά τους. Είναι ανήσυχα πνεύματα, και διακατέχονται από την επιθυμία για διάκριση. Έχουν την ικανότητα και όταν βρίσκονται στο εξωτερικό την συνδυάζουν αρμονικά με το περιβάλλον και αποτελεσματικά με την οργάνωση η οποία απουσιάζει εντός της Ελλάδος. Το αποτέλεσμα είναι η διάκριση και η καταξίωση.

Πόσο διεθνής είναι η σύγχρονη Ελλάδα;

Ιδιαίτερα, εάν κρίνουμε ότι οι Έλληνες βρίσκονται παντού αλλά με την πρώτη ευκαιρία επιστρέφουν στη μητέρα Ελλάδα για να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στη νέα γενιά.

To έργο σας και η πρωτοπορία του.

Η ερευνητική μου ενασχόληση περιστρέφεται γύρω από τις νεοεισερχόμενες εταιρίες στα Διεθνή Χρηματιστήρια (Initial Public Offerings). Είναι η πρώτη φορα πού κάθε εταιρία έχει την ευκαιρία άντληση μεγάλων κεφαλαίων προκειμένου να τα αξιοποιήσει για την ανάπτυξή της.

Ο πολιτισμικός παράγοντας, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από οικονομικές πολιτικές.

Ο πολιτισμός στις μέρες μας έχει εξισορροπητικό ρόλο. Βοηθάει να μην ξεχνάμε ιδανικά και αξίες οι οποίες δέχονται πιέσεις από τις οικονομικές πολιτικές

Η ελληνικότητα είναι συνείδηση ή τρόπος αντίληψης;

Ο Ισοκράτης είχε πει «Όσοι Μετέχουν Της Ελληνικής Παιδείας Είναι Έλληνες». Βάση αυτής της φράσης είναι τρόπος αντίληψης. Όμως στην πορεία αυτό μετατρέπεται σε συνείδηση.

Ποιά πρέπει να είναι η δημόσια εικόνα του επιστήμονα;

Ο επιστήμονας πρέπει να καθοδηγεί την κοινωνία με τις γνώσεις του. Πρέπει να οραματίζει το κοινωνικό σύνολο και ο λόγος του, να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους πολίτες. Οφείλει να εργάζεται διαρκώς με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων του.

Η Ελλάδα σήμερα καινοτομεί;

Καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες στην κατεύθυνση της καινοτομίας και όπου δεν χρειάζονται ιδιαίτερα κεφάλαια, τα πηγαίνει υπέροχα.

Δέχεται εκείνους που ξεχωρίζουν;

Τους δέχεται αλλά η αγκαλιά της δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να τους κρατήσει όλους. Είναι όμως ζεστή για να τους προσφέρει στοργή όποτε την αναζητήσουν.

Τι μπορεί να κάνουν οι επιφανείς Έλληνες του εξωτερικού για την χώρα;

Να αποτελούν άξιους πρεσβευτές της όπου κινούνται στο κόσμο. Να την στηρίζουν αδιάλειπτα και ως σύγχρονοι ευεργέτες να της προσφέρουν διαρκώς κι ανιδιοτελώς χωρίς να περιμένουν κάτι από αυτή.

Η νέα επιχειρηματικότητα συνεπάγεται και μια καινούργια άποψη της κοινωνίας;

Η νέα επιχειρηματικότητα προσθέτει νέα στοιχεία τα οποία η κοινωνία οφείλει να τα επεξεργάζεται και ότι θετικό προκύπτει να το προσαρμόζει ως προς όφελος της καθημερινότητα της.

Η ιδέα που αγαπήσατε.

Η ιδέα μια οργανωμένης ελληνικής κοινωνίας όπου ο Έλληνας δεν θα περιμένει την τελευταία στιγμή για να κάνει το οτιδήποτε, αλλά θα προνοεί αρκετούς μήνες πριν. Περαιτέρω, έναν Έλληνα που θα εργάζεται διαρκώς με γνώμονα το πως να προσφέρει στη χώρα και το κοινωνικό σύνολο χωρίς να προσδοκά κάτι άλλο.

Να μιλήσουμε για τις αξίες σας-ποιες δεν θα διαπραγματευόσαστε;

Η αξία της ελευθερίας σκέψης, έκφρασης και ίσων ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους στη γη.

Τι κάνουν οι επιτυχημένοι σε μια αποτυχία;

Ανασυντάσσονται γρήγορα και με δύναμη τη γνώση που αποκόμισαν και συνεχίζουν να πορεύονται αταλάντευτα μέχρι την επόμενη προσπάθεια. Κανένας δεν έγινε επιτυχημένος χωρίς να βιώσει την αποτυχία.

Μια νοσταλγία σας. Και η ταινία που είδατε πάνω από μια φορά.

Νοσταλγώ τις ‘μικρές’ όμορφες στιγμές που μας προσφέρει η πατρίδα μας. Να ακούω το απαλό κύμα της θάλασσας ευρισκόμενος σε μια γαλαζοπράσινη παραλία η σε ένα όμορφο ταβερνάκι -αξία ανεκτίμητη.

Μια ταινία που έχω δει πολλές φορές είναι το ‘ShawshankRedemption’ με τους Tim Robbins και MorganFreeman. Διαπραγματεύεται της ιστορία ενός νεαρού δικηγόρου ο οποίος άδικα φυλακίστηκε σε ισόβια δεσμά. Το μήνυμα της είναι, ότι όποιος έχει υπομονή, αντοχή και στόχους στη ζωή επιτυγχάνει έστω και με μεγάλη καθυστέρηση να έχει αυτό που του αξίζει. Στη συνέχεια, ζωτικής σημασίας είναι, να αγωνιζόμαστε στη ζωή μας και ως απόρροια να προσδοκάμε κάτι για το μέλλον ακόμη κι όταν οι συγκυρίες κάτω από τις οποίες προσπαθούμε μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικές.

Το περιεχόμενο της προσδοκίας που μεγαλώνει με εσάς.

Η χώρα να ορθοποδήσει και οι Έλληνες να μην επαναλαμβάνουν λάθη -κάτι το οποίο ιστορικά δεν το έχουν αποφύγει. Να τους δω να αποκτήσουν Χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό που θα τους οδηγήσει σε σωστότερη διαχείριση καταστάσεων, θα τους ωριμάσει και θα τους βοηθήσει να προσφέρουν ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά τους και τις επόμενες γενεές.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal