Η ανάπτυξη εξαρτάται και από τη μείωση της ανεργίας λέει το ΔΝΤ: Απαιτούνται μείωση χρέους και μεταρρυθμίσεις




“Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό ανεργίας και γι’ αυτό το λόγο όταν η ανάκαμψη θα παγιωθεί περιμένουμε ότι η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμα από ότι μεσοπρόθεσμα”, δήλωσε σήμερα ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, Ζαν Μαρία Μίσελι-Φερέτι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, Λένας Αργύρη, ο κ. Μίσελ-Φερέτι δήλωσε:
” Όπως σωστά υποδείξατε υπάρχουν προκλήσεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές (της ανάπτυξης), καθώς παραμένει το βάρος από ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος μαζί με την ανάγκη να διατηρηθούν αντιστοίχως υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Επομένως, ελπίζουμε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με μια συμφωνία για την μείωση του βάρους του χρέους θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε τις προοπτικές της ανάπτυξης».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Θετική είναι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αφού όπως αναφέρει στην έκθεσή του World Economic Outlook -WEO, θα φτάσει το 2017 στο 1,8% και στο 2,6% την επόμενη χρονιά.

Όμως, κατεβάζει τις προσδοκίες από το 2019 μέχρι το 2022, αφού προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα υποχωρήσει στο 1%.

Οι αριθμοί του Ταμείου διαφέρουν από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, την πενταετία, από εφέτος μέχρι το 2022, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει το 1,83%, και στις προηγμένες οικονομίες στο 1,4. Επίσης την ίδια περίοδο (2017-2022) η αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα επίπεδα προηγμένων οικονομιών.

Η έκθεση παρουσιάστηκε σήμερα σε πυκνό ακροατήριο δημοσιογράφων την πρώτη μέρα της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου ο πληθωρισμός φέτος θα φτάσει το 1,2% και του χρόνου στο 1,3%. Μέχρι το 2022 ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 1,7%.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα φτάσει στο 0,2% εφέτος και στο 0,1% το 2018. Το 2022 θα είναι ισοσκελισμένο.

Η ανεργία, σύμφωνα με την έκθεση, θα μειωθεί στο 20,7% το 2018 από το 22,3% που είναι φέτος στο 20,7%.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: