Η “ανάγνωση” της Κυπριακής κυβέρνησης στην έκθεση του ΟΗΕ: Ο γ.γ δεν επιρρίπτει ευθύνες…




Στην έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ καταγράφονται «όλα αυτά που επιτεύχθηκαν για πρώτη φορά σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όπως η ουσιαστική συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, η ανταλλαγή χαρτών επί συμφωνημένου πλαισίου, η εμπλοκή διεθνών οικονομικών οργανισμών για μελέτη της οικονομικής πτυχής της λύσης, όπως επίσης η ουσιαστική συμμετοχή της ΕΕ στην διαδικασία», επισημαίνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει ότι ο γ.γ. των ΗΕ, όπως ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή, «συνειδητά δεν επιρρίπτει ευθύνες για το τελικό αποτέλεσμα, λόγω του ότι από τη μία δεν έχει μια τέτοια αρμοδιότητα που να πηγάζει από τους όρους εντολής του, αλλά και επειδή επιθυμεί μέσα από την έκθεσή του να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της προσπάθειας».

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης υποστηρίζει ότι μέσα από την έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, «αναγνωρίζοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, στέλνει το μήνυμα για την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού».

Ταυτόχρονα, στην έκθεση σημειώνεται, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ότι η πρόοδος στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων «είναι ουσιαστικά εκείνο που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα της όποιας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού».

Αντίθετα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι υποψήφιοι Πρόεδροι, ασκούν κριτική στον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη για τους χειρισμούς του στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά.

Εξάλλου, με ανακοίνωσή της, η τουρκοκυπριακή ηγεσία ασκεί κριτική στον ΟΗΕ και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, η έκθεση ξεκαθαρίζει ότι η διάσκεψη του Κυπριακού αφορούσε όλα τα κεφάλαια. «Με αυτό τον τρόπο διαψεύδονται οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία εστίαζε στις εγγυήσεις και στην ασφάλεια και επιχειρούσε μέχρι σήμερα να επιρρίψει ευθύνες στην τουρκοκυπριακή», υποστηρίζεται στην ανακοίνωση .

Ωστόσο, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ηγεσία
το «πλαίσιο» Γκουτέρες, «δεν βρίσκει με ξεκάθαρο τρόπο αντίκτυπο στην νέα έκθεση, η οποία στο θέμα αυτό χαρακτηρίζεται από ελλείψεις».

Στην ανακοίνωσή της, η τουρκοκυπριακή πλευρά, αναφέρει ότι η εκ περιτροπής Προεδρία και η αποτελεσματική εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στις δομές της Ομοσπονδίας, ήταν από τα βασικά στοιχεία του «Πλαισίου» Γκουτέρες. Αυτά τα σημεία «δεν ξεκαθάρισαν εξαιτίας της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς», καταλήγει η τουρκοκυπριακή ηγεσία στην ανακοίνωσή της.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

10/10/2017 20:20
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτου
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: