H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Διάφορα θέματα προβάλλουν στα πρωτοσέλιδα τους οι εφημερίδες της Παρασκευής. Μεταξύ άλλων αναφορά γίνεται σε επικρίσεις κατά του Ελεγκτή για σκάνδαλο που όπως υποστηρίζουν βουλευτές, άφησε στα συρτάρια και καίει το ΑΚΕΛ και το τέως Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, το θέμα με τα ακριβά ρολόγια που έλαβαν ως δώρο ο Πρόεδρος της Βουλής και Βουλευτές, η επίσκεψη ‘’βουλευτών’’ των κατεχομένων στο ΕΚ στις Βρυξέλλες, θέματα ιδιωτικοποιήσεων και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα Κοκκινοχώρια για τα ξόβεργα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Κλειδωμένη στα συρτάρια έρευνα για βαρβάτο σκάνδαλο που καίει ΑΚΕΛ-Χριστόφια» γράφει για περίεργη τακτική του γενικού ελεγκτή ο οποίος εδώ και δέκα μήνες , με βάση επικρίσεις Βουλευτών, δεν προώθησε στον Εισαγγελέα θέμα που αφορά διασπάθιση δημοσίου χρήματος για υπόθεση κτιρίου του Κτηματολογίου στη Λάρνακα. Αλλού αναφέρει ότι η Κυβέρνηση μελετά παροχή επιδόματος ανεργίας και ασθενείας σε άτομα άνω των 63 ετών. Επίσης η «Α» γράφει σε άλλο ρεπορτάζ ότι η νεκροτομή έδειξε ότι δεν ήταν έγκλημα ο θάνατος νεαρού σε πάρκο στη Λακατάμεια.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα «Ένοχη σιωπή για τα κουβεϊτιανά ρολόγια» ο «Πολίτης» γράφει πως ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε ευτελές θέμα την ενασχόληση με τα δώρα Βουλευτών και προσθέτει, το δημοσίευμα, ότι επέλεξαν να μην πουν τίποτα οι Βουλευτές για τα δώρα, ελπίζοντας ότι το θέμα θα ξεχαστεί. Αλλού ο «Π» αναφέρει πως κατατέθηκε η τελική μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων για δύο φάσεις του έργου για μεταφορά νερού από το Βασιλικό στη Λευκωσία. Σε άλλο δημοσίευμα προβάλλεται το θέμα των διαμαρτυριών στα Κοκκινοχώρια για τα ξόβεργα με τους αντιδρούντες να λένε ότι θα εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριό του θέμα κάτω από τον τίτλο «Περίεργα τεχνάσματα» και αναφέρει πως Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών προσκάλεσαν στις Βρυξέλλες «βουλευτές» των κατεχομένων , μέλη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σχεδόν το 40% των υποψηφίων για πρόσληψη στην Αστυνομία κόβεται στις αθλητικές διαδικασίες. Επίσης ο «Φ» γράφει ότι το ποσοστό υλοποίησης των αναπτυξιακών δαπανών είναι 36% το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Η «Χαραυγή» στο κύριό της θέμα με τίτλο «Φέσωσαν το δημόσιο και κρύφτηκαν» γράφει πως έξι μήνες μετά την έκθεση του Ελεγκτή για τις ιδιωτικοποιήσεις στο λιμάνι Λεμεσού, δεν έγινε έρευνα για καταλογισμό ευθυνών με τις ζημιές να φορτώνονται στο δημόσιο. Αλλού αναφέρεται στην ενημέρωση των ξένων Πρέσβεων για το Κυπριακό από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ. Η «Χ» προβάλλει επίσης τις επαφές του Σταύρου Μαλά με την πολιτική ηγεσία στην Αθήνα.

«Ο Δήμαρχος στηρίζει τους λαθροκυνηγούς» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση « Cyprus Mail» που γράφει ότι ο Δήμαρχος Παραλιμνίου διατυπώνει επικρίσεις για το νόμο για τη λαθροθηρία και απευθύνει προειδοποιήσεις προς τους ακτιβιστές. Αλλού αναφέρει ότι ο ΠτΔ συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και στο περιθώριό της θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Επίσης αναφέρεται στις αντιδράσεις για τα δώρα που έλαβαν Βουλευτές σε ταξίδι στο Κουβέϊτ.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» γράφει στο κύριό της θέμα με τίτλο «No pasaran! Οι φασίστες δεν θα περάσουν!» ότι υπάρχει αντίσταση στην οργανωμένη προσπάθεια της δεξιάς και ακροδεξιάς να εξαγνίσου το Γρίβα με την ανέγερση μνημείου. Αλλού αναφέρει πως υπήρξε ομολογία Αβέρωφ (Νεοφύτου) για παρεμβάσεις στο κούρεμα καταθέσεων. Επίσης η «Γ» γράφει ότι η Κύπρος είναι στην τελευταία θέση σε κονδύλια για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Το «Κυπριακό Ποντίκι» με τίτλο «Η Κυβέρνηση των παραμυθιών» γράφει στο κύριό του θέμα ότι η παρούσα κυβέρνηση μένει στην ιστορία για κούφιες υποσχέσεις. Αλλού αναφέρει ότι άνοιξε ο δρόμος για τον αγωγό Κύπρου-Ελλάδας. Επίσης αναφορά γίνεται στα budgets των επιτελείων για τις προεδρικές εκλογές.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/10/2017 07:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: