Για να κάνει διάγγελμα ο Βασιλιάς της Ισπανίας κάτι δεν πάει καλά: Αντιδημοκρατικό το δημοψήφισμα, λέει




Σε διάγγελμά του την Τρίτη, ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε είπε ότι το δημοψήφισμα ήταν παράνομο και αντιδημοκρατικό. Πρόσθεσε ότι η Ισπανία οφείλει να υπερασπιστεί τη συνταγματική τάξη και την ενότητα του κράτους.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί βγήκαν στους δρόμους στη Βαρκελώνη διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βία που ασκήθηκε κατά των ψηφοφόρων στη διάρκεια του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η λειτουργία του μετρό στη Βαρκελώνη διακόπηκε και οι δρόμοι πλημμύρισαν χθες με διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας, μετά τα βίαια επεισόδια της περασμένης Κυριακής που σημάδεψαν το δημοψήφισμα στην Καταλονία.

Σε ολόκληρη την περιφέρεια πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις, με τους Καταλανούς να υψώνουν τη φωνή τους διαμαρτυρόμενοι για την ωμή βία που χρησιμοποίησε η Μαδρίτη ώστε να αποτρέψει το δημοψήφισμα.

Οι κινητοποιήσεις σημειώθηκαν μετά το κάλεσμα για γενική απεργία που απηύθυναν οργανώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας και σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Υπολογίζεται ότι στις χθεσινές κινητοποιήσεις έλαβαν μέρος χιλιάδες πολίτες, όχι μόνο στη Βαρκελώνη (πρωτεύουσα της Καταλονίας) αλλά και σε ολόκληρη την περιφέρεια. Μόνο στη Βαρκελώνη συμμετείχαν στην κεντρική πορεία πάνω από 300.000 δήλωσε σήμερα η καταλανική αστυνομία.

Η ατμόσφαιρα στην Καταλονία παραμένει εκρηκτική μετά την περασμένη Κυριακή, με την Ισπανία να βιώνει την πιο έντονη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν δήλωσε ότι το δημοψήφισμα (στο οποίο το 90% των ψήφων ήταν υπέρ της απόσχισης) είναι έγκυρο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες η περιφέρεια να προβεί σε διακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο ΕιδήσεωνΙσπανία/ΜΑΔΡΙΤΗ 03/10/2017 22:33

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: