Εξετάζουμε και αναλύουμε και άλλα πιθανά σημαντικά τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Κελάμης




Με αισιοδοξία για τις ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου αλλά και τονίζοντας εμφατικά ότι η όλη κατάσταση στη βιομηχανία είναι μια δυναμική κατάσταση για την οποία χρειάζεται επιμονή και υπομονή, ο Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου Πάνος Κελάμης, απαντά σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων που αφορούν το μέλλον του τομέα των υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

Πρωτίστως για το τεμάχιο «10», που αποτέλεσε το μήλον της έριδος ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες που συμμετείχαν στον 3ο γύρο αδειοδότησης και στο οποίο η ExxonMobil προγραμματίζει γεωτρήσεις εντός του 2018. Όπως αναφέρει ο κ. Κελάμης, δόθηκε μάχη για το τεμάχιο «10», αφού τα σεισμογραφικά και οι γεωλογικές έρευνες που έκαναν τέσσερις κολοσσοί της βιομηχανίας έβαλαν το «10» κατ’ αυτούς στην πρώτη θέση, προσθέτει ωστόσο ότι είναι σημαντικό βάσει των γνώσεων που έχουμε σήμερα, ιδιαίτερα με βάση το μοντέλο του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ.

« Με τα γεωλογικά ανάλογα του Ζορ, το οικόπεδο «10» είναι σημαντικό αλλά στο μέλλον πιθανόν να έχουμε και άλλα σημαντικά οικόπεδα τα οποία αυτή τη στιγμή αναλύουμε και εξετάζουμε», σημειώνει.

Παράλληλα δεν αποκλείει να υπάρξει ένας τέταρτος γύρος αδειοδότησης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνει ωστόσο ότι κάθε γύρος αδειοδότησης πρέπει να είναι επιτυχής πριν καν αρχίσει, αφού τόσο η ΕΥΚ και η Κυβέρνηση πρέπει να έχουν πραγματικά όλα τα δεδομένα και όλα τα κίνητρα που χρειάζεται να δοθούν στις εταιρείες. Προσθέτει ότι χρειάζονται επαφές σε προσωπικό επίπεδο, καλή κάλυψη των σεισμικών δεδομένων, παρουσιάσεις στου εξωτερικό και κατάλληλη προεργασία, ενώ δίνει το πρόσφατο παράδειγμα του πρώτου γύρου του Λιβάνου, του οποίου η επιτυχία ήταν περιορισμένη, σε αντίθεση με τη μάχη για το «10» που έγινε στην Κύπρο.

«Η επιτυχία του τρίτου γύρου δεικνύει ότι υπήρχε προεργασία και για αυτό πέτυχε. Βεβαίως θα έχουμε έναν τέταρτο γύρο, την κατάλληλη στιγμή, με την κατάλληλη προεργασία και τις κατάλληλες προϋποθέσεις», ανέφερε.

Τέλος Νοεμβρίου συνάντηση με Total για το μέλλον του «11»

Στα τέλη Νοεμβρίου θα υπάρξει συνάντηση με την Total για τις επόμενες κινήσεις της εταιρείας σχετικά με το τεμάχιο «11».

«Τέλος Νοεμβρίου έχω μια συνάντηση με την Total ως ΚΔ, Υπουργείο, ΕΥΚ για να μιλήσουμε για το «11», για τον Ονησίφορο συγκεκριμένα και βεβαίως θα ακούσουμε και τις προτάσεις της Total», αναφέρει ο κ. Κελάμης.

Παράλληλα δεν αποκλείει τα κοίτασμα «Ονησίφορος» το οποίο θεωρείται ότι δεν είναι εμπορεύσιμο για την ώρα, να καταστεί εμπορεύσιμο στο μέλλον αν βρεθούν παραπλήσια και μεγαλύτερα κοιτάσματα.

«Το 11 είναι ενθαρρυντικό. Μόνο του δεν είναι εμπορεύσιμο, αλλά πιθανόν να έχουμε μια συνέργεια στο μέλλον», αναφέρει.
Παράλληλα δεν παραλείπει να τονίσει πόσο σημαντική για αυτόν είναι η ανακάλυψη που έγινε στο «11», αφού όπως αναφέρει βρέθηκε και αέριο, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι βρέθηκε και η ίδια δομή, το ίδιο πετρελαϊκό σύστημα με το Ζορ και στην Κύπρο, σε μια έκταση 75 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«Έχουμε δύο πράγματα που μας επιτρέπουν και επιτρέπουν και στις άλλες εταιρείες να προχωρήσουν για κοιτάσματα τύπου Ζορ, ασβεστολιθικά, στην κυπριακή ΑΟΖ», αναφέρει, τονίζοντας ότι ο «Ονησίφορος» ήταν η πρώτη πηγή, οπότε και τα αποτελέσματα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως απογοητευτικά.

Όσον αφορά τις γεωτρήσεις της ENI εντός του 2018, ο κ. Κελάμης εκτίμησε ότι το πιθανότερο είναι η εταιρεία να προχωρήσεις σε 2 γεωτρήσεις σε 2 από τα τεμάχια για τα οποία είναι αδειοδοτημένη (3,6,8), αλλά ίσως και σε δύο γεωτρήσεις σε ένα από τα τεμάχια.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις γεωτρήσεις που προγραμματίζονται στο «10» από ExxonMobil και Qatar Petrοleum εντός 2018.

«Έχουμε έναν οργασμό, ένα τσουνάμι γεωτρήσεων σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος», σημείωσε, αναφέροντας ότι το να υπάρχουν 5-6 γεωτρήσεις σε διάστημα δύο ετών είναι τεράστια επιτυχία.

Εντατικές διαπραγματεύσεις για την αξιοποίηση του «Αφροδίτη»

Όσον αφορά την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και την επιλογή για εξαγωγές στην Αίγυπτο στα τερματικά του Ιτκού ή της Νταμιέτας, ανέφερε ότι η ΕΥΚ εργάζεται εντατικά για κάτι τέτοιο.

Όπως αναφέρει ο κ. Κελάμης, η ΕΥΚ έχει συνεχείς συζητήσεις με τις εταιρείες στην «Αφροδίτη», την Shell, την Delek και την Noble ώστε να πετύχουν το καλύτερο. Αυτές οι διαπραγματεύσεις, αναφέρει, δεν είναι εύκολες, αφού η τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα παρόλο που υπάρχει μια ανοδική τάση, αλλά κανείς πρέπει να είναι προσεκτικός.

«Θέλουμε να πετύχουμε μια συμφωνία, επειδή είναι μια συμφωνία 15-20 ετών η οποία να προσφέρει στην Κύπρο τα μέγιστα. Και θέλουμε να είναι μια συμφωνία καθαρή. Δεν είναι δυνατό από τη μια μέρα στην άλλη να υπογράψουμε ή να πούμε στον Υπουργό ή στην Κυβέρνηση, αυτή είναι μια καλή συμφωνία. Πρέπει να την αιτιολογήσουμε σε τέτοιο σημείο, ώστε πραγματικά ο κάθε Κύπριος να καταλάβει γιατί υπογράψαμε τη συμφωνία αυτή», αναφέρει.

Επισημαίνει ότι από τον Φεβρουάριο του 2016, έγιναν 18-20 συναντήσεις με τις εταιρείες στην Αίγυπτο, έλαβαν 4 προσφορές από το τερματικό του Ιτκού και 3 από την Νταμιέτα, στην προσπάθεια να πετύχουν ό,τι καλύτερο, το οποίο ο κ. Κελάμης πιστεύει ότι θα επιτευχθεί και θα ανακοινωθεί σύντομα.

«Χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Σίγουρα θέλουμε να πάμε στην Αίγυπτο, οπωσδήποτε όμως έχουμε εξετάσει και τα σενάρια μια μεγάλης ανακάλυψης και να δούμε τις συνέργειες οι οποίες θα υπάρξουν», ανέφερε προσθέτοντας ότι όσο περισσότερα καινούρια κοιτάσματα βρίσκονται, τόσο περισσότερες επιλογές έχει η Κύπρος και στην ανάπτυξη και στην εμπορική αξιοποίηση.

«Η όλη κατάσταση στη βιομηχανία του πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι μια δυναμική κατάσταση. Ξέρουμε ότι θέλουμε να πάμε εκεί, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πάμε», τονίζει.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορεί να υπάρξει μια εικόνα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων μέχρι το τέλος του 2018, αναφέρει ότι για την «Αφροδιτη» αυτό θα γίνει και πιο γρήγορα.

«Το τέλος του 2018 πολλοί το αποκαλούν ορόσημο, είναι ορόσημο όμως με τα σημερινά δεδομένα», συμπληρώνει, σημειώνοντας ότι όσο περισσότερες γεωτρήσεις γίνονται τόσο περισσότερο καταλαβαίνουν τη γεωλογία της περιοχής.

Ευοίωνο το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου

Ο κ. Κελάμης εκφράζει παράλληλα, ως ερευνητής, την άποψη ότι για την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου το μέλλον θα είναι ευοίωνο.
Επισημαίνοντας πόσο μια σημαντική ανακάλυψη όπως το κοίτασμα φυσικού αερίου Ζορ της Αιγύπτου, άλλαξε το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο από το 2015 και μετά ο κ. Κελάμης εξήρε την ανταπόκριση της Κυβέρνησης σε αυτή την εξέλιξη.

«Η κίνηση του Υπουργείου Ενέργειας και γενικά της Κύπρου, να δει την ευκαιρία του Ζορ, -γιατί έχουμε πολλές τέτοιες μικρές δομές γύρω από τον Ερατοσθένη στην κυπριακή ΑΟΖ-, ήταν τάχιστη», αναφέρει.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ανατολική Μεσόγειος τόσο λόγω της ανακάλυψης του Ζορ, αλλά και μέσα από νέες ανακαλύψεις και νέες σκέψεις για πετρελαϊκά συστήματα στο μέλλον έχει πολύ μεγάλη σημασία στη βιομηχανία.

Αυτό που τα λέει όλα, πρόσθεσε είναι ότι μια εταιρεία του μεγέθους της ExxonMobil, με προσπάθεια και επικουρούμενη από την QP, έρχεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, την οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν γνώριζαν και πολλές φορές αποκαλούν Cypress, αφού υπάρχει ένα μέρος με αυτή την ονομασία έξω από το Χιούστον.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν στοιχεία για την περιοχή του Αποστόλου Ανδρέα, Βορείως της Κύπρου, όπου πιθανολογείται ότι η Τουρκία έχει κάνει έρευνες και πιθανώς να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, ο κ. Κελάμης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία και είναι πρόωρο για τον οποιονδήποτε να πει.

« Εγώ θα ήθελα να δω πρώτα τα δεδομένα. Βεβαίως το πολιτικό παιχνίδι με την Τουρκία είναι γνωστό», συμπλήρωσε.

Αναφέροντας ότι η ΕΥΚ δεν έχει στοιχεία για την περιοχή, εξέφρασε την ελπίδα με μια λύση του Κυπριακού και μια ενωμένη ΑΟΖ για την Κύπρο να μπορούν να συλλεγούν όλα τα δεδομένα.

Σημειώνοντας ότι γύρω στο 2011 άκουγε πολλά και για το «Αφροδίτη» όπως ότι θα μπορούσε η Κύπρος να καλύψει το 1/3 των αναγκών της Ευρώπης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το πετρέλαιο και το αέριο δεν είναι ένα ποτήρι νερό που βάζει κανείς ένα καλαμάκι και ρουφάει και βγαίνει», αλλά «πρέπει να είμαστε πολύ υπομονετικοί και πολύ συγκροτημένοι».

Είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα για λάθος τεχνικό ή ανθρώπινο, κάτι που όπως είπε τα τελευταία χρόνια αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο για τη βιομηχανία.

Ευχάριστη έκπληξη το δυναμικό της Κύπρου

Ο κ. Κελάμης, ο οποίος εργάστηκε για χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Σαουδική Αραβία με μακρόχρονη εμπειρία σε διευθυντικές θέσεις στην κρατική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας Saudi Aramco, δηλώνει εντυπωσιασμένος τόσο από τον ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου στον τομέα, όσο και από την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι διαδικασίες για τον τρίτο γύρο διαπραγματεύσεως.

«Η Κύπρος πρέπει να είναι περήφανη για τους επιστήμονες που έχει στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου», αναφέρει προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επενδύσει σε αυτούς όχι μόνο σε τεχνικά θέματα, αλλά και σε νομικά και οικονομικά. Συμπληρώνει παράλληλα ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου εκτός από κατάρτιση έχει και την κατάλληλη διάθεση απέναντι στα πράγματα.

Ο ίδιος, παντρεμένος με Κύπρια, δεν περίμενε ποτέ να έρθει στην Κύπρο και όπως αναφέρει, ήταν τιμή για αυτόν να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις έχοντας πίσω του την ΕΥΚ.

Δηλώνει επίσης εντυπωσιασμένος από την συλλογική προσπάθεια που έγινε από όλα τα αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες με επικεφαλής τον Υπουργό Ενέργειας, ο οποίος τους έδωσε την ευχέρεια να συνδιαλλαγούν με τις εταιρείες αυτές, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε τεχνικό.

«Με την πείρα που έχω, τρίτος γύρος διαπραγματεύσεως, ανακοίνωση και υπογραφές σε περίπου 12-13 μήνες είναι ρεκόρ για τη βιομηχανία», αναφέρει.

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ
ΚΥΠΕ Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 31/10/2017 20:35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: