“Επιθετική” δήλωση Λιλλήκα για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Τουρκία




“Πώς γίνεται η Κυβέρνηση (σσ.κυπριακή) που αποδέχθηκε, όπως και Ε.Ε., να προχωρήσει σε αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, να προωθήσει την κατάργηση θεωρήσεων αλλά και την παραχώρηση οικονομικής στήριξης στην Τουρκία να έχει αλλάξει τώρα πολιτική; Προφανώς άλλαξε μόνο προσωπείο για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης”, δήλωσε μεταξύ των άλλων ο υποψήφιος Προέδρος της Κ.Δ Γιώργος Λιλλήκας για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα βασικά σημεία της δήλωσης του κ. Λιλλήκα έχουν ως εξής:

“Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου στο οποίο η Κυβέρνηση με στοχευμένες διαρροές άφηνε να νοηθεί ότι θα στηθεί στον τοίχο η Τουρκία ή ότι οι θέσεις του Προέδρου βρίσκουν απήχηση και κατανόηση.

Η εξόχως σημαντική ευκαιρία που είχε χθες ο ΠτΔ με την συζήτηση εφ` όλης της ύλης για την Τουρκία για να διεκδικήσει και να λάβει έστω μια δέσμευση στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι η Ε.Ε. θα ξεκινήσει την διερεύνηση επιβολής μέτρων κατά της Τουρκίας, όχι μόνο σε σχέση με την Κύπρο, αλλά γενικότερα λόγω της μη εφαρμογής του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καταπίεσης της ελευθερίας του τύπου κ.α. χάθηκε.

Η μοναδική αναφορά για την Τουρκία είναι η παράγραφος 17 που λέει “The European Council held a debate on relations with Turkey”.

Κατά τα άλλα το επιτελείο του κυρίου Αναστασιάδη κόμπαζε τις προηγούμενες μέρες για την διεκδικητική πολιτική του Προέδρου στην Ευρώπη. Ερωτάμε: Τι διεκδίκησε και τι έλαβε; Ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος.

Επαναλαμβάνουμε ότι, δυστυχώς, παρήλθε ακόμη μια χαμένη πενταετία για την πατρίδα μας και την προώθηση των συμφερόντων της εντός της Ε.Ε.

Το επόμενο ορόσημο είναι πλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου ως είθισται, θα περιλαμβάνει Συμπεράσματα για την πολιτική διεύρυνσης.
Καλώ την Κυβέρνηση επιτέλους να αντιληφθεί τους τρόπους εργασίας της Ε.Ε. και να σταματήσει την «πολιτική του Αny Other Business-AOB» καθαρά για επικοινωνιακούς σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης.

Ας μας απαντήσει το επιτελείο Αναστασιάδη για ποια διεκδικητική πολιτική μιλά όταν από το 2013 μέχρι προσφάτως είχε δώσει τα πάντα στην Τουρκία;

Πώς γίνεται η Κυβέρνηση που αποδέχθηκε όπως η Ε.Ε. να προχωρήσει σε αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία, την προώθηση της κατάργησης θεωρήσεων, την παραχώρηση οικονομικής στήριξης στην Τουρκία να έχει αλλάξει τώρα πολιτική; Προφανώς άλλαξε μόνο προσωπείο για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης.
Γιατί τα έκανε όλα αυτά αποδεκτά, όπως και την πραγματοποίηση Συνόδων Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας;

Τώρα αίφνης ο κύριος Αναστασιάδης, μετά την περίοδο των ψευδαισθήσεων περί θετικής ρητορικής της Τουρκίας, όπως έλεγε, θυμήθηκε ότι πρέπει να διεκδικήσει για την Κυπριακή Δημοκρατία εντός της Ε.Ε.
Πολύ αργά και μόνο θεωρητικά.”

Περισσότερες ειδήσεις Κύπρος εδώ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/10/2017 13:25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: