Eπιστολή διαμαρτυρίας στον Πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ, απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ για την σύλληψη του Καβαλά




Στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην ΕΕ, απέστειλε στην Επιστολή διαμαρτυρίας στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην ΕΕ, πρέσβη Φαρούκ Καϊμακτσί, απέστειλε ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της ΕΕ, Γιώργος Ντάσης, με αφορμή τη σύλληψη του Οσμάν Καβαλά, επιχειρηματία και κοινωνικού εταίρου.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ εκφράζει την απογοήτευσή και την ανησυχία του σχετικά με την κράτηση του ηγέτη της κοινωνίας των πολιτών και του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, μετά από μυστική από αντιτρομοκρατική επιχείρηση.

Ο Γιώργος Ντάσης κάνει λόγο για δημόσια ενοχοποίηση του Οσμάν Καβαλά, με δηλώσεις του ίδιου το Τ. Ερντογάν πριν από την έναρξη της δικαστική διαδικασίας κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις 24 Οκτωβρίου 2017.

Ο Γιώργος Ντάσης αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρέσβη Φαρούκ Καϊμακτσί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Καβάλα, εξέχον μέλος της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών και επιχειρηματίας έχει αφιερώσει χρόνο, χρήμα και ενέργεια για να στηρίξει γενναιόδωρα σημαντικά έργα της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης των προσφύγων και διαφόρων κοινωνικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών για την προώθηση της ειρήνης και της ενότητας μέσω της πολιτιστικής ποικιλομορφίας. Τον χαρακτηρίζει υπερασπιστή των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των πολιτών, ιδίως των παιδιών, και έχει χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, σχολεία για παιδιά που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.

Στη συνέχεια τονίζει ότι ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), η οποία είναι επίσημος ευρωπαϊκός θεσμός και η φωνή της κοινωνίας των πολιτών και ως ενεργός υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο ίδιος καταδίκασε με αποφασιστικότητα την απίστευτη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 σε κάθε ευκαιρία (σσ: η μόνη φορά που κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα που πραξικοπήματος στις Βρυξέλλες, ήταν με πρωτοβουλία Ντάση στη μεικτή επιτροπή ΕΟΚΕ – Τουρκίας, παρουσία του Μελβούτ Τσαβούσογλου).

“Ωστόσο”, συνεχίζει “θορυβημένος παρακολουθώ ένα μονοπάτι διώξεων και κρατήσεων συχνά με ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία, χωρίς διαφάνεια, υπονομεύοντας τη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου”.

“Υπό το πρίσμα αυτό, καλώ τις τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν γρήγορα τον κ. Καβάλα και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη θετικών μεταρρυθμίσεων για την προστασία και την εδραίωση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, εξασφαλίζοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες σε ένα ασφαλές περιβάλλον διαβούλευσης, διαλόγου και συναίνεσης που απαιτούνται για τη λειτουργία της κοινωνίας των πολιτών”, καταλήγει ο Γ. Ντάσης στην επιστολή του.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 26/10/2017 19:58

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: