Επίκεντρο η στρατιωτική επέμβαση στο Κιρκούκ: Αλληλοκατηγορίες και καλέσματα για διάλογο από Βαγδάτη και Αρμπίλ




Ο Ιρακινός πρόεδρος Φουάντ Μάσουμ επέρριψε την ευθύνη για την στρατιωτική επέμβαση των ιρακινών δυνάμεων στο Κιρκούκ στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν και κάλεσε για ένα διάλογο μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης και της ηγεσίας της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν για την επίλυση της κρίσης.

«Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν πυροδότησε επικίνδυνες διαμάχες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Κουρδιστάν και είχε ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση του ελέγχου από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις ασφαλείας στο Κιρκούκ», δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση ο Μάσουμ, που είναι επίσης Κούρδος, αλλά αντίπαλος του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP) του Μπαρζανί.

Η πλούσια επαρχία Κιρκούκ, που δεν αποτελεί τμήμα του ιρακινού Κουρδιστάν, είναι από το 2014 το επίκεντρο μιας αντιδικίας ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ, την οποία επιδείνωσε το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου.

Την Κυριακή ο ιρακινός στρατός ανακατέλαβε πολλές περιοχές και υποδομές της επαρχίας Κιρκούκ, ενώ σήμερα πήρε τον έλεγχο των δύο μεγαλύτερων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Κιρκούκ, μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων.

Σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαγδάτη, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι τόνισε ότι το κουρδικό δημοψήφισμα «έχει τελειώσει και ανήκει πλέον στο παρελθόν» και κάλεσε σε διάλογο με την κουρδική ηγεσία «με βάση το Σύνταγμα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε ότι η ψήφος για την ανεξαρτησία «δεν θα αποδειχθεί μάταιη».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον δήλωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει πληροφορίες για τρεις έως έντεκα νεκρούς μαχητές σε μια σύγκρουση μεταξύ Ιρακινών και Κουρδικών δυνάμεων που συνέβη χθες.

Ο Ντίλον υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν πληροφορίες από το πεδίο, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει αν δρουν μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν εντός και στα περίχωρα του Κιρκούκ.

17/10/2017 19:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Βαγδάτη, Iraq

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: