“Αινιγματικός” ο Πουτζδεμόν, μονόδρομος η ανεξαρτησία της Καταλονίας λέει ο Ζουνκέρας…




Ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν αποφάσισε αιφνιδιαστικά να μην εμφανιστεί αύριο Πέμπτη ενώπιον της ισπανικής Γερουσίας, κίνηση που δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην ισπανική κυβέρνηση. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας τονίζει ότι η ανεξαρτησίας είναι μονόδρομος.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις πως ίσως αυτή τη φορά να κηρύξει ανεξαρτησία στην Καταλονία.Είναι αποφασισμένος ο Πουτζδεμόν να φτάσει στα άκρα, απαντώντας με την σειρά του στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος με την απόφαση να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του άρθρου 155 έχει δώσει δείγματα των προθέσεών του.

Αν και αρχικά είχε ανακοινώσει ότι θα αποδεχτεί την πρόσκληση και θα εμφανιστεί στην ισπανική Γερουσία την Πέμπτη, πηγές της καταλανικής κυβέρνησης γνωστοποίησαν ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας αποφάσισε να μην πάει στην ισπανική Γερουσία για να μιλήσει.
Την πρόσκληση του είχε απευθύνει ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιο Γκαρθία Εσκουδέρο.

Αν ο Πουτζδεμόν εμφανιζόταν στην Γερουσία, θα είχε την ευκαιρία για να τετ α τετ debate με τον Μαριάνο Ραχόι.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Πουτζδεμόν, εντάθηκαν οι φήμες πως ίσως όταν την Πέμπτη εμφανιστεί στην καταλανική Βουλη, να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Μπορεί επίσης, προκειμένου να βάλει φρένο στα σχέδια Ραχόι, να προκηρύξει ο ίδιος πρόωρες εκλογές στην περιοχή.

Κι όλα αυτά, ενώ την Παρασκευή η ισπανική Γερουσία πρόκειται να ψηφίσει για το αν θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος. Αν δηλαδή, θα δοθεί η εξουσία στην κυβέρνηση να καταργήσει την αυτονομία της Καταλονίας, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Με το άρθρο 155, ο Ραχόι μπορεί να πάρει τον έλεγχο της Καταλονίας και να εκδιώξει τόσο τον Πουτζδεμόν και τον αντιπρόεδρό του αλλά και όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

Η ανεξάρτητη Καταλονία είναι μονόδρομος, λέει ο αντιπρόεδρος ο Ζουνκέρας

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος Οριόλ Ζουνκέρας δήλωσε στο Associated Press ότι οι ισπανικές αρχές δεν αφήνουν άλλη επιλογή στους αυτονομιστές, από το να προωθήσουν την ανακήρυξη μιας Δημοκρατίας της Καταλονίας.

Ο Ζουνκέρας έκανε λόγο για σαφή δημοκρατική εντολή για την ίδρυση της ανεξάρτητης δημοκρατίας της Καταλονίας, κρατώντας ωστόσο αποστάσεις από την απόφαση της περιφερειακή κυβέρνηση του Προέδρου Πουτζδεμόν ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος μιλά για τις θέσεις του Ρεπουμπλικανικού Αριστερού κόμματος

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: